x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sfecla rosie si economia de piata

Sfecla rosie si economia de piata

14 Sep 2005   •   00:00
OCHIUL SOACREI
Nora-mea s-a hotarat sa incerce din nou sa puna muraturi. Nu va mai spun ce-a iesit anul trecut... Niste gogosari buretosi, ori prea acri, ori prea sarati, fara nici un gust si fara nici o aroma. Sigur ca, pentru incurajare, am laudat-o. M-am bucurat oricum, fiindca i-a dat prin minte sa se mai ocupe si de gospodarie din cand in cand, nu sa ma lase numai pe mine. Muraturile s-au mancat, bineinteles, dar dupa cele pe care le-am donat eu.

Anul asta, gata. Nu vreau s-o mai las sa strice bunatate de gogosari si castraveti. Asa ca ne-am dus frumusel la piata si am invatat-o cum trebuie sa aleaga legumele, sa nu cumva sa aiba pete, sa fie cat mai sanatoase si mai proaspete. Nora-mii nu i-a convenit, ca a durat cam mult pana cand am luat toate tarabele la rand. N-am ratat nici una. Tocmai fiindca am vazut-o ca statea ca pe ghimpi. Lasa sa invete si ea inca de-acuma cum se tine o gospodarie.

Imi scria mie "pe mail" o cunostinta mai veche ceva cu normele ISO si cu economia de piata. Intre noi fie vorba, n-am inteles nimic din partea aia, in schimb mi-am dat seama ca doamna cu pricina e una dintre acele nurori care, in loc sa puna mana sa faca niste conserve pentru iarna, mai degraba se duce sa le cumpere. Ca te pomenesti c-or fi mai bune alea de la magazin decat astea puse de mine in casa! Eu vreau s-o invat pe nora-mea de bine, ca mai tarziu o sa-mi multumeasca.

Cel mai tare m-am bucurat cand am vazut ca a avut si ea o initiativa. M-a rugat s-o invat sa puna sfecla rosie la murat, ca a mancat pe la nu stiu cine si era tare buna. Eu n-am pus pana acum ca la mine in casa nimeni n-a mancat, dar nu puteam sa-i spun asta. Mai ales ca teoretic stiu cum trebuie murata. Am luat vreo cateva capatani de sfecla, am pus-o pe ea sa le spele bine, fara sa le curete, si dupa aia le-am lasat la fiert cat sa poti infige furculita in ele. Nora-mea era suparata nevoie mare fiindca i se inrosisera mainile. De fapt, cred ca mai suparata era fiindca n-am spalat eu sfecla si si-a murdarit ea manusitele.

Ca s-o impac, am curatat-o eu dupa ce s-a fiert, am taiat-o cubulete si am asezat-o in borcane. Pentru asa o initiativa (Cum care? Sfecla murata!) merita un premiu! Apoi am turnat otet nediluat peste sfecla fiarta din borcane, sare grunjoasa, nu de-asta fina, de bucatarie, si o lingurita cu zahar sau miere, dar nu prea mult, pentru ca sfecla, spre deosebire de alte legume, isi are dulceata ei. Cateva bobite de piper si gata... Asta credea nora-mea, dar cum eu sunt o artista nu puteam sa las sfecla aia pur si simplu. Conteaza gustul, dar forma si mai si. Nu-i asa doamna Mira (prietena mea mai veche), ca domnia ta stii mai bine cum e cu economia asta de piata. Eu insa ma pricep mai degraba sa asez muraturile in borcane. Si sa le ornez cu felioare de morcov taiate artistic... de catre nora-mea.

DESPRE SFECLA
Sfecla rosie este un remediu fitoterapeutic cunoscut din cele mai vechi timpuri. In antichitate oamenii erau tratati cu ajutorul ei, iar forta tamaduitoare a sfeclei a ramas aceeasi si astazi. Poate preveni diverse tipuri de cancer si vindeca afectiunile stomacului.

Din pacate, astazi, prea putini sunt cei care se mai gandesc la insusirile curative ale legumei.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul sfecla