x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Specialitate din resturi

Specialitate din resturi

16 Mai 2007   •   00:00

Nu mi-ar fi displacut daca m-as fi nascut in Spania. Pe langa iuteala cu care as vorbi (nu stiu de ce mi se pare ca spaniolii nu au deloc de gand sa piarda timpul si se grabesc sa rosteasca cat mai multe cuvinte intr-un minut) in fiecare duminica as fi fost pusa in fata unei portii zdravene de paella, pe care as fi infulecat-o undeva la iarba verde.

Nu mi-ar fi displacut daca m-as fi nascut in Spania. Pe langa iuteala cu care as vorbi (nu stiu de ce mi se pare ca spaniolii nu au deloc de gand sa piarda timpul si se grabesc sa rosteasca cat mai multe cuvinte intr-un minut) in fiecare duminica as fi fost pusa in fata unei portii zdravene de paella, pe care as fi infulecat-o undeva la iarba verde. In fiecare duminica, cu mic cu mare, ibericii ies "la aer" si prepara aceasta mancare cu un nume carora romanilor nu le spune inca nimic. Este atat de pretuita incat cea mai mare paella preparata vreodata avea nici mai mult, nici mai putin decat... 20 metri in diametru, iar 100.000 de oameni au avut privilegiul de a o degusta. Acest "eveniment" a avut loc in anul 1992, la Valencia.

Paella provine din cuvantul arab "baqiyah", care se traduce prin "resturi de mancare". Totul a pornit de la obiceiul de a le permite nevoiasilor sa ia resturile de la masa celor mai bogati. Era vorba de carne de peste, de pui, legume etc. Pentru a le transporta mai usor, saracii le amestecau si le puneau intr-un singur vas. Asa a luat nastere cea dintai paella. Reteta a fost imbunatatita de primii musulmani care au ajuns in Valencia, in secolul al VIII-lea, si care au adus un ingredient necunoscut pana atunci. Niste bobite albe, usor alungite si care se umflau atunci cand fierbeau. Era vorba de orez. Spaniolii au fost incantati de "inovatie" si au invatat sa combine orezul cu ceea ce primeau de la festinuri, dar si cu alte ingrediente locale cum ar fi broastele, ratele, melcii, tiparii, potarnichile si ierburile aromate.

Acum puteti alege din mai multe sortimente: "paella de carn" (paella cu carne), "paella de peix" (paella cu peste) si "paella de marisc" (paella cu fructe de mare). Cele mai sofisticate tipuri de paella necesita un procedeu elaborat de preparare, in care ingredientele de diferite culori se asorteaza, contrastand cu orezul ingalbenit de adaosul de sofran. Chiar si tigaia in care se prepara este una speciala. Fabricata din inox, trebuie sa fie circulara, spatioasa, putin adanca si cu fundul mai gros si plat. Pentru a fi usor de manuit, tigaia este prevazuta cu doua manere. Cum se procedeaza? Mai intai se toarna uleiul de masline, apoi se prajesc carnea si legumele. Se adauga apa fiarta si dupa cateva minute si orezul. Cand acesta este aproape fiert, se ia tigaia de pe foc si se lasa pana cand toata apa este absorbita. Paella se serveste dupa ce a fost lasata sa se raceasca putin.

Paella cu fasole si melci

  • INGREDIENTE: 500 g carne de pui, 500 g carne de iepure, 480 g orez, 350 g amestec de diferite tipuri de fasole si optional ardei iute rosu si verde, 24 de melci (optional), 120 g rosii, un litru si jumatate de apa, ulei de masline, sare, paprica, sofran si rozmarin.
  • PREPARARE: Carnea de gaina si de iepure se curata, se spala si se taie in bucati mici. Intr-o tigaie speciala de paella se incinge uleiul de masline si se prajesc bucatile de carne. Cand acestea s-au rumenit, se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si apoi fasolea. Se amesteca bine si cand fasolea se inmoaie se adauga putina paprica. Dupa cateva minute se toarna in tigaie apa fiarta si apoi se presara sofran si sare. Melcii se spala si se adauga si ei, lasand compozitia sa fiarba. Dupa aproximativ 10 minute se adauga orezul si se amesteca. Se mai poate completa cu apa fiarta, daca este cazul. Tigaia se lasa la inceput pe un foc potrivit, urmand ca spre sfarsit sa i se reduca puterea. Cand orezul este aproape uscat, se ia tigaia de pe foc, se pun cateva ramurele de rozmarin peste orez si se lasa asa pana cand apa este absorbita. Tigaia se acopera cu un prosop, timp de 10 minute. Paella se serveste dupa ce s-a mai racit putin.

    Paella cu fructe de mare

  • INGREDIENTE: 125 ml vin alb sec, o lingurita cu sofran, ulei de masline, 100 g ceapa tocata, 225 g orez cu bobul lung, un ardei gras rosu, un ardei gras portocaliu, 750 ml supa de pui, 160 g piept de pui fara pielita, 225 g creveti proaspeti, 50 g cozi de homar, 450 g midii, 900 g scoici, 100 g inima de anghinare, 225 g mazare congelata, 100 g rosii.
  • PREPARARE: Se incalzeste cuptorul si apoi se dezgheata mazarea, se toaca ceapa, rosiile si ardeii. Crevetii se curata, iar carnea de pui se taie cubulete. Se spala si se curata scoicile si midiile. In tigaia speciala pentru paella se incinge uleiul de masline si se caleste ceapa timp de cateva minute, pana cand devine aurie. Se adauga orezul si se lasa pana cand se aureste, fara a se arde insa. Se adauga vinul si sofranul si se amesteca pana cand vinul este absorbit. In continuare se adauga ardeii, cate putina supa, pana cand este si ea absorbita de orez. Trebuie sa aveti rabdare si sa nu turnati toata supa odata. Cubulete de carne se amesteca in compozitie, apoi si crevetii, scoicile, midiile si homarii. Tigaia se pune in cuptorul incalzit, timp de 8-10 minute, pana cand se deschid midiile. Se adauga mazarea, rosiile tocate si inimile de anghinare si se mai tin in cuptor inca 2 minute.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul minute paella tigaia