x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Specialitati din Tirol

Specialitati din Tirol

15 Feb 2006   •   00:00
JOCURILE OLIMPICE - AUSTRIA
Jocurile Olimpice nu impresioneaza doar prin medaliile si trofeele pe care sportivii le castiga, ci si prin arta culinara. Timpurile in care concurentii scoteau gamelele pentru a lua masa au trecut de mult. Meniurile trebuie sa fie variate si imbelsugate, indiferent daca este vara sau iarna. A fost si cazul Innsbruckului, care a gazduit de doua ori Jocurile Olimpice de Iarna, in 1964 - prima editie televizata - si 1976.

PENTRU PRIMA DATA, AUSTRIA. In 1964, Innsbruck a organizat Jocurile Olimpice in calitate de inlocuitor al orasului Denver, care s-a aflat in imposibilitatea de a gazdui aceasta competitie. Din acea perioada s-a pastrat doar o lista care enumera compozitia micului dejun, a pranzului si a cinei. Se mentiona, de asemenea, ca Satul Olimpic dispunea de patru bucatarii, care puteau prepara, la cerere, meniuri dietetice pe baza de reteta medicala sau la comanda. In schimb, rapoartele din 1976 mentionneaza si cantitatile de alimente necesare prepararii a nu mai putin de 299.212 portii de mancare: 29.560 kg carne, 11.270 kg carne de pasare, 14.366 kg legume proaspete, 9.470 kg cartofi, 4.565 kg cartofi prajiti, 8.744 kg paine, 189.064 chifle, 93.780 oua.

GUSTUL TIROLULUI. Tirolul este o regiune turistica cu o bogata traditie gastronomica. In acest sens poate depune marturie Egon Zimmermann, fostul campion olimpic al coborarii, instruit la scoala bucatariei franceze si care si-a deschis la Lech unul dintre cele mai frecventate localuri - Kristberg: "Noi avem multe lucruri bune, astfel incat nu este nevoie sa ne trimitem clientii in Italia sau la mare!". Dovada, "Terlander Weinsuppe" (supa cu vin) sau "Dirtln" (un fel de ravioli pe baza de taitei prajiti cu piper si serviti cu varza calita).

RESTAURANTE SI SPECIALITATI. Pe inaltimile orasului se afla restaurantul "Wilde Mann", o veritabila fortareata gastronomica, renumita printre clienti, atat in 1964, cat si in 1976. In decorul sau rustic, ofera gurmanzilor specialitatile culinare specifice unei regiuni care se intinde de la Brenner la Garmisch, de la Alberg la Kufstein. Renumiti sunt ravioli cu tocatura in unt topit si ierburi fine sau jambonul casei, provenit din propria exploatare agricola, servit alaturi de cartofi mici. In sezonul de vanatoare, friptura de capra nu lipseste din meniu. La mesele sale rustice au poposit de-a lungul timpului regina Sylvia a Suediei (de pe vremea in care se numea domnisoara Sommerlatt si era "hotesse" olimpica), Ira de Furstenberg, generalul Montgomery si Avery Brundage, fostul presedinte al CIO.

Braseria "Stiegl" era deschisa in timpul Jocurilor Olimpice 24 de ore din 24. Proprietarul marturisea ca nu erau rare cazurile "cand jucatorii de hochei ajungeau aici pe la miezul noptii si isi prelungeau discutiile pana la sosirea echipajelor de bob, la ora micului dejun". Se serveau in special "Tiroler Grostl", placinte cu cartofi si carne de vaca taiata marunt si sunca, alaturi de oua ochiuri si salata de varza, calda sau rece.

Nu se poate vorbi de bucataria tiroleza fara a mentiona si pateurile de carne. Cu slanina sau carnati, cu cartofi amestecati cu orice fel de branza.

Adi Werner, bucatar-sef la Saint Cristophe Alrberg, un local mentionat in arhive inca din anul 1386, spunea despre gastronomia Tirolului ca "este un tot indisociabil, care se compune din ambianta, servicii si specialitati tipice". (Emanuel Fantaneanu)

INNSBRUCK 1964
Editia
a IX-a
Nr. participanti
933
Tari participante
36
Sportivi romani
26
INNSBRUCK 1976
Editia
a XII-a
Nr. participanti
1.261
Tari participante
37
Sportivi romani
34

Medalia de aur inchipuita de mesterii austrieci la Olimpiada de Iarna Innsbruck 1964
Medalia de aur de la Olimpiada de Iarna Innsbruck 1976 are o dimensiune mai mica decat cea precedenta

OLIMPICII ROMANI
Romania a participat la 17 din cele 19 editii ale Jocurilor Olimpice desfasurate pana in prezent. Insa sportivii romani nu au fost prezenti la doua dintre editiile Jocurilor Olimpice: cea din 1924, de la Chamonix, precum si cea de la Squaw-Valley, din 1960. Pentru neparticiparea la editia de la Squaw- Valley decizia a fost luata de oficialii romani, acestia motivand ca delegatia Romaniei nu obtinuse rezultate suficient de bune in comparatie cu cele inregistrate pe plan mondial. Palmaresul sportivilor romani la Jocurile Olimpice de Iarna cuprinde o singura medalie de bronz, obtinuta de echipajul de bob (Ion Panturu, Nicolae Neagoe), la Grenoble, in 1968. Campioni europeni cu un an in urma, vicecampioni europeni in preajma concursului de la Grenoble, cei doi au confirmat asteptarile, spre bucuria tuturor romanilor. La patinaj artistic, in proba feminina, intr-un concurs dominat de legendara americana Peggy Fleming, este remarcata mezina din toate timpurile a Jocurilor, romanca Beatrice Hustiu, care avea doar 11 ani si jumatate. Prezenta timisorencei nu a fost doar exotica, ea reusind un program liber cu care a devansat 12 adulte. (Mara Raducanu)

TIROLER SPECKKNODEL

Innsbruck 1964
  • Ingrediente: 6 felii de paine uscata, un litru de apa fiarta, 250 ml lapte, 2-3 oua, 100 g sunculita, 150 g carnaciori afumati, 100 g carne de porc sarata, doua lingurite cu unt, o ceapa mica, sare, 3 linguri cu faina, patrunjel, un praz.
  • Preparare: Aceasta specialitate austriaca reprezinta, de fapt, un fel de perisoare preparate din carne afumata si carnaciori, servite alaturi de varza calita. Pentru preparare, painea uscata se taie in bucatele mici, apoi se bat ouale cu laptele si putina sare si se toarna amestecul peste cuburile de paine. Se lasa la inmuiat timp de 30 de minute. Sunculita felioare se prajeste putin. Se procedeaza la fel si cu carnaciorii afumati, apoi se omogenizeaza totul cu painea inmuiata. Dupa preferinta, se poate adauga si carnea de porc sarata. Separat, se amesteca ceapa cu untul, apoi cu verdeata si prazul tocat. Faina se toarna in ploaie, se omogenizeaza bine, apoi se incorporeaza acest amestec in compozitia cu sunculita. Se formeaza 8-12 perisoare, se preseaza bine, astfel incat sa nu se desfaca in timpul prepararii. Se pun in supa sau in apa adusa la fierbere, adaugand putina sare. Se lasa la fiert aproximativ 12 minute.

    TIROLER SCHLUTZKRAPFERLN

    Innsbruck 1976
  • Ingrediente: 500 g faina, doua oua, 50 ml ulei, sare. Umplutura: 250 g piure de spanac, 100 g carne tocata, o ceapa.
  • Preparare: Numit si "dirtln", este un preparat din paste asemanator cu ravioli italiene. Se amesteca faina cu uleiul, cu ouale si sarea si se adauga apa cat sa se formeze un aluat potrivit, care se lasa sa se odihneasca. Apoi se intinde o foaie potrivit de groasa si se taie rondele cu ajutorul unui pahar. Ingredientele pentru umplutura se amesteca, se adauga putin oregano si sare dupa gust si, eventual, usturoi. Aceasta compozitie se foloseste pentru a umple bucatile de aluat, avand grija sa nu ramana faina pe aluat, ca sa capete o culoare frumoasa. Marginile se lipesc bine cu ajutorul unei furculite, ca sa nu se desfaca in timpul fierberii. In continuare, se pun in apa care fierbe si se lasa timp de 8-10 minute.

    TERLANDER WEINSUPPE

    Innsbruck 1976
  • Ingrediente: 3 galbenusuri, 125 g smantana, un sfert de litru vin alb, concentrat de legume, amidon, scortisoara.
  • Preparare: Este vorba despre o supa de vin, specifica Austriei. Se bat ouale cu vin, sare, amidon, scortisoara si concentrat de legume, apoi se fierb la bain-marie. Se incorporeaza smantana. Daca supa este prea groasa, se dilueaza cu putin suc de rosii. Se serveste cu parmezan si paine prajita.

    RAGU TIROLEZ

    Innsbruck 1964
  • Ingrediente: 400 g carne de porc, 250 g carnaciori, foi de dafin, cuisoare, un pahar cu vin rosu, 250 g rosii descojite, o ceapa, ulei de masline, 3 cartofi, supa de legume, piper boabe, sare.
  • Preparare: Se pune carnea portionata la marinat, timp de trei ore, in vin rosu cu ceapa taiata mare, putin ulei de masline, cateva cuisoare, doua foi de dafin, sare si piper boabe. Se prajesc carnatii si dupa ce s-au rumenit se adauga carnea si se lasa totul la foc tare timp de 10 minute. Mancarea se stinge cu sosul marinat in care a fost tinuta carnea, apoi se adauga rosiile descojite si supa de legume. Dupa ce se amesteca bine se mai lasa la fiert, la foc potrivit, inca 30 de minute. In timpul fierberii se adauga cartofii taiati cubulete si sare dupa gust.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul sare carne olimpice innsbruck