x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

28 Apr 2006   •   00:00

HIV. Circumcizia reduce cu 50% riscul de infectare cu virusul HIV in cazul barbatilor heterosexuali. Acestea au fost concluziile a doua studii efectuate in Africa si care au cuprins un numar de 8.000 de barbati. Circumcizia produce o scadere a sensibilitatii pielii aflate sub preput, ceea ce scade riscul de sangerare si, astfel, de contactare a virusului, au explicat oamenii de stiinta. Dr. Kevin De Cock, director al departamentului HIV/SIDA in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a declarat pentru BBC ca aceasta este o descoperire foarte importanta pentru preventia bolii.

PROTEINE. O dieta saraca in proteine si calorii ar putea sa scada considerabil riscul de cancer, spun cercetatorii de la Universitatea Washington, SUA, care au efectuat un studiu pe un grup de vegetarieni. Anumiti hormoni care influenteaza aparitia unor tipuri de cancer se gasesc in cantitati mult mai mici in sangele celor care nu consuma alimente cu proteine, precum carnea. "Multi oameni consuma cantitati foarte mari de produse pe baza de carne sau de zaharuri. Ne-am propus sa aflam exact ce riscuri exista cand mancam mai multe proteine decat avem nevoie", a declarat dr. Luigi Fontana, coordonatorul studiului.

RARITATE. Membrii a trei familii de pakistanezi nu au simtit niciodata durerea. Din cauza unei mutatii genetice foarte rare, cele sase persoane, care sunt inrudite, nu pot descrie durerea. Ei pot simti in schimb temperatura, atingerile, gadilatul si alte cateva senzatii. Descoperirea a fost facuta de o echipa de cercetatori de la Universitatea Cambridge, care spera ca boala genetica rara va ajuta pe viitor la crearea unor analgezice mai eficiente.

ALIMENTATIE. Tinerii care gatesc si mananca acasa au o alimentatie mult mai sanatoasa decat cei care mananca la restaurant, au constatat cercetatorii de la Universitatea Minesotta. Pentru acest studiu au fost intervievati 1.710 persoane cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani. Nicole I. Larson si echipa sa au descoperit ca peste jumatate dintre tineri nu gateste acasa si opteaza pentru mancarea de tip fast food. Obiceiul de a cumpara mancare si de a o gati in casa este foarte sanatos, intrucat asigura un consum optim de legume, fructe si cereale integrale, au avertizat cercetatorii.

VENIN. Cercetatorii de la Universitatea Quinesland au descoperit ca veninul molustelor din specia Conus marmoreus poate fi un mijloc eficient de calmare a durerilor. "Aceste moluste vaneaza pestii mici, pe care ii urmaresc victimele. Atunci cand ii ajung din urma ii paralizeaza cu cateva picaturi de venin", arata coordonatorul studiului, Jenny Ekberg. Pana in acest moment, veninul a fost testat pe animale de laborator si s-a dovedit eficient in blocarea durerii. Potrivit cercetatorilor, in viitor, acest venin ar putea inlocui morfina.

AUTOIMUNE. Datele actuale raporteaza o incidenta in crestere a afectiunilor autoimune – acele conditii cand organismul ataca propriile tesuturi. In prezent sunt descrise mai mult de 40 de afectiuni autoimune, afectand 5%-7% din populatie. Pentru ca pacientii sa beneficieze de un tratament eficient, este esential ca afectiunile sa fie depistate in stadii precoce, laboratorul avand o contributie importanta in acest sens.

HIPERPARATIROIDISM. Nivelul crescut de calciu in sange poate fi semnul unei boli periculoase, numita hiperparatiroidism. Aceasta boala este cauzata de o secretie crescuta a unui hormon al glandei paratiroide. In prima faza, boala nu da semne foarte clare, nivelul crescut de calciu ducand la lipsa poftei de mancare, greata si constipatie. Mai tarziu apar manifestari osoase: deformari dureroase sau topirea oaselor, mai ales la nivelul mainilor si picioarelor, formarea de pietre in rinichi. Tratamentul consta in interventia chirurgicala cu indepartarea sursei care genereaza excesul de hormon, la care se adauga corectarea modificarilor osoase, tratamentul pietrelor din rinichi, tratamentul medicamentos si dietetic al tulburarilor digestive.

ECOGRAFIE. Urgentele abdominale la copil sunt mai greu de diagnosticat decat la adulti. De aceea, copiii au nevoie de ecografie abdominala. Aceasta este o metoda lipsita de risc, utilizand ultrasunetele. Ecografia abdominala este o metoda foarte utila in depistarea rapida a bolilor mai ales la copii, deoarece imaginea obtinuta este mai clara comparativ cu cea de la adulti. Ecografia ajuta medicul sa stabileasca mai rapid un diagnostic si sa prescrie imediat un tratament. Insa aceasta nu poate inlocui experienta medicului, ecografia fiind utilizata in completarea consultatiei.

STRATEGIE. Croatia a gasit o inedita metoda de a atrage turisti: cu tratamente stomatologice foarte ieftine. In cabinetele de stomatologie din aceasta tara preturile sunt de cateva ori mai mici decat in tari ca Marea Britanie, Elvetia, Italia sau Statele Unite. Preturile sunt atat de bune, incat turistii calatoresc special pana in Croatia si intr-o saptamana isi rezolva toate problemele stomatologice. Cei mai multi pacienti vin din Marea Britanie si multe cabinete stomatologice croate sunt destinate exclusiv acestui gen de turisti.

ORIENTARE SEXUALA. Persoanele care isi folosesc la fel de bine ambele maini (ambidextre) sunt mai inclinate spre bisexualitate fata de persoanele stangace sau dreptace, este concluzia unui studiu canadian publicat in revista Brain and Cognition. La studiul realizat de psihologul Michael Peters de la Universitatea din Guelph (Ontario) au participat 255.000 de persoane. Participantii trebuiau sa indice cu ce mana prefera sa scrie si sa precizeze orientarile sexuale. Concluzia: 15,6% dintre persoanele ambidextre erau bisexuale si doar 4% dintre dreptaci si 6% dintre stangaci aveau aceasta orientare sexuala.

ITALIENI. Un italian din 4 sforaie noaptea, ceea ce face ca poporul italian sa fie supranumit "poporul celor care sforaie", arata un studiu al Institutului de Neurotraumatologie din Italia. Astfel, aproximativ un sfert din locuitorii peninsulei au un somn nelinistit sau chiar sufera de apnee (oprire temporara a respiratiei in somn). Dintre acestia, 45% au varste peste 50 de ani. Sindromul de apnee in somn este o afectiune grava, care pune adesea in pericol viata pacientului. Insa aceasta boala este prea putin cunoscuta si, din aceasta cauza, nu este tratata corespunzator.

SUICID. Un tanar de 23 de ani din Germania, acuzat pentru ca a vandut pe internet medicamente celor care intentionau sa se sinucida, si-a recunoscut vinovatia in fata tribunalului din Wuppertal. Sase persoane dintre cele care au cumparat antiepileptice si antipsihotice de la Kejdi S. au decedat in urma administrarii substantelor respective. Tanarul, cunoscut si sub pseudonimul de Buddha, le spunea potentialilor clienti ca este student la medicina si ca intentioneaza de asemenea sa se sinucida.

GEMENE. Potrivit cercetatorilor americani, la instalarea precoce a menopauzei contribuie si mostenirea genetica. La studiul efectuat de cercetatorii de la Colegiul Medical al Universitatii din New York au participat 800 de perechi de femei gemene din Australia si Marea Britanie si 3.483 de femei din Olanda, care au alcatuit grupul de control. "Datele studiului nostru au aratat ca varsta de aparitie a menopauzei depinde in cea mai mare masura de ereditate. Menopauza precoce apare de 3-5 ori mai des la perechile de femei gemene decat la celelalte", afirma dr. Roger Gosden, coordonatorul studiului.

MATERNITATE. Milioane de femei care devin mame sunt amenintate de lipsa moaselor la nivel mondial, releva un raport al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie, care a estimat ca mai este nevoie de peste 300.000 de asistente medicale in maternitati. Lipsa moaselor reprezinta principala cauza de mortalitate materna si infantila in lume, a mai indicat raportul. O femeie moare in fiecare minut in timpul sarcinii sau din cauza complicatiilor la nastere, jumatate dintre gravidele din lume neavand acces la ingrijiri medicale, mai ales in Africa si Asia.

TRANSPLANT. O echipa de medici din Spania au reusit sa-i transplanteze unei femei ambele maini. Cele doua transplanturi au fost efectuate simultan de o echipa formata din zece chirurgi si anestezisti. Dupa zece ore de operatie, medicii spun ca Alba, pacienta in varsta de 47 de ani din Castellon, se recupereaza foarte bine in urma operatiei si spera ca pe viitor sa duca o viata normala. La sfarsitul saptamanii trecute, Alba a vorbit in fata presei si parea multumita de rezultate. Ea si-a pierdut ambele maini intr-o explozie izbucnita in laboratorul de chimie in care lucra.

ASTM. Lenjeria de pat din materiale sintetice poate contribui la aparitia astmului la copii, afirma cercetatorii de la Universitatea de Stat din Canberra (Australia). Cercetatorii australieni, coordonati de dr. Leigh F. Trevillian, au tinut sub observatie 883 de copii, in varsta de 7 ani, care sufereau de astm bronsic cu componenta alergica. Potrivit studiului, 64% dintre copii au avut inca din momentul nasterii lenjerie de pat din materiale sintetice, 9% au avut cearsafuri din amestec de bumbac si material sintetic si numai 27% dintre ei au avut lenjerie din bumbac. S-a dovedit ca astmul bronsic este de doua ori mai des intalnit in randul copiilor care au dormit ani in sir in asternuturi din material sintetic.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul cercetătorii