x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Student 2006Ghid pentru admiterea in invatamantul superior

Student 2006Ghid pentru admiterea in invatamantul superior

21 Iun 2006   •   00:00

Facultati de stat, universitati particulare, locuri cu taxa, institutii de invatamant superior din strainatate, burse de studiu in tara sau in afara. Oferta pentru un loc la universitate in acest an este mai mare decat cererea. Noi va ajutam sa alegeti.

Ghidul candidatului intelept

1 Daca nu sunteti siguri de informatiile pe care le aveti la ora actuala despre universitatea la care vreti sa va inscrieti, indicat este sa faceti o vizita la sediul acesteia. Majoritatea universitatilor si-au editat brosuri.

2 Nici brosura nu va raspunde la toate intrebarile? Nimic mai simplu, luati adresa facultatii pe care vreti sa o urmati si mergeti la secretariatul acesteia, unde cu siguranta va fi o persoana abilitata sa va lamureasca.

3 Pentru candidatii din alt oras decat cel in care se gaseste universitatea este bine de stiut ca puteti solicita cazare, contra cost, pe perioada desfasurarii examenelor, atat pentru voi cat si pentru parinti.

4 Dupa ce ati ales facultatea/facultatile la care vreti sa va inscrieti este bine sa nu uitati sa achitati taxa de inscriere. In cazul in care sunteti scutiti, trebuie sa prezentati actele doveditoare.

5 Inainte sa porniti catre facultate pentru inscriere, mai aruncati o privire in dosar sa vedeti daca aveti toate actele necesare. Si nu uitati de buletinul sau cartea de identitate.

6 La inscriere fiti foarte atenti sa specificati facultatea la care vreti sa mergeti, alte optiuni daca aveti, limbile straine pe care le veti urma. Un exemplar al fisei de inscriere trebuie sa ramana la dumneavoastra.

7 Dupa inscriere trebuie sa vedeti in ce sala veti da examen, daca e vorba de o testare scrisa, sau unde veti sustine interviul, pentru concurs de dosare. E posibil ca sala sa fie in alta cladire.

8 Daca observati pe lista pe care sunteti inscris ca numele dumneavoastra este scris gresit, sau alte date in neconcordanta, trebuie de urgenta sa anuntati comisia unde v-ati inscris.

9In ziua sustinerii probei scrise nu uitati sa va luati la dumneavoastra buletinul/cartea de identitate, un pix sau stilou, legitimatia de concurs. Nu aveti voie in sali cu telefoane mobile.

10 La examen este recomandat sa va prezentati cu cel putin jumatate de ora inainte de inceperea efectiva a probei, pentru a rezolva eventualele probleme care pot aparea intre timp.

11 In timpul examenului, in cazul in care este scris, este bine sa solicitati, daca este cazul, o ciorna pe care sa va faceti schematic raspunsurile. Pe foile de examen nu se admit stersaturi sau modificari.

12 La iesirea din sala, acolo unde se da un barem, sau unde este afisat, este bine sa va autoverificati. Consultati-va lucrarea cu baremul care este afisat dupa terminarea probei.

13 Fiecare universitate va afisa lista cu rezultatele examenului la o data stabilita. Fiti atenti, iar in ziua respectiva este bine sa cititi listele alfabetic pentru a nu avea surprize.

14 De asemenea, dupa ce ati vazut rezultatul pe care l-ati obtinut si daca va simtiti nedreptatiti puteti depune contestatie in conditiile specifice fiecarei universitati in parte.

15 Dupa contestatii, mai consultati inca o data listele afisate la facultatea/facultatile la care ati sustinut examen. Numele este indicat sa se caute in ordine alfabetica.

16 In cazul nefericit in care nu sunteti admis nici dupa contestatie este bine sa va informati la secretariatul facultatii daca mai exista o a doua sesiune, daca mai sunt locuri.

A. SUNT ADMIS LA BUGET

Dupa ce ati aflat ca ati fost admis la un loc bugetat trebuie sa va depuneti diploma de bacalaureat in original la facultatea la care v-ati inscris si la care ati reusit. Apoi puteti pleca in vacanta.

Daca ati fost admis pe un loc cu taxa si vreti sa recandidati pe locurile de la buget, depuneti diploma de bacalaureat in original la facultatea la care v-ati inscris si o cerere de renuntare la celalat loc.

In cazul in care vreti neaparat sa urmati un loc cu taxa, depuneti o cerere de renuntare la locul de la buget, solicitati aprobarea de plata a taxei si o achitati.

Daca nu vreti sa urmati facultatea la care ati fost admis, va prezentati la secretariatul acesteia si va ridicati dosarul. Taxa de inscriere nu se restituie.

B. SUNT ADMIS LA TAXA

Daca sunteti multumit de locul obtinut si nu doriti sa mai sustineti o data examen pentru locurile de la buget, atunci achitati taxa si puteti sa va faceti bagajele de vacanta.

Ati fost admis la taxa si vreti sa incercati din nou la buget fara a pierde locul? Atunci va depuneti diploma de bacalaureat in original la facultatea la care v-ati inscris si platiti taxa.

Exista si cazuri cand poate vreti sa mai candidati o data, dar numai pe locurile cu taxa. Achitati suma specificata si renuntati la locul obtinut anterior. Recuperarea taxei variaza in functie de universitate.

Daca vreti sa va mai incercati o data norocul atat pe locurile bugetate, cat si la cele cu taxa, renuntati la locul obtinut, depuneti dimploma de bac in original si achitati taxa.

Vreti neaparat un loc de la buget si nu va intereseaza locul cu taxa la care ati fost admis? Atunci va depuneti diploma de bacalaureat in original la facultate si nu platiti taxa de scolarizare.

Daca nu vreti sa urmati facultatea la care ati fost admis, va prezentati la secretariatul acesteia si va ridicati dosarul.

Taxa de inscriere nu se restituie.

c. SUNTETI IN ASTEPTARE

Vreti neaparat un loc de la buget?

Atunci va depuneti diploma de bacalaureat in original la facultatea la care v-ati inscris si nu platiti taxa de scolarizare.

Asteptati a doua sesiune.

Doriti sa candidati numai pe locurile cu taxa? Atunci trebuie sa achitati taxa de scolarizare si sa nu depuneti diploma de bacalaureat in original sau sa o retrageti daca ati depus-o la inscriere.

Daca vreti sa va mai incercati o data norocul atat pe locurile bugetate, cat si la cele cu taxa, depuneti dimploma de bac in original si achitati taxa de scolarizare prevazuta de universitate.

Daca nu vreti sa urmati facultatea la care ati fost admis, va prezentati la secretariatul acesteia si va ridicati dosarul.

Taxa de inscriere nu se restituie.

D. SUNTETI RESPINS

In cazul in care ati fost respins trebuie sa va prezentati personal la facultatea la care v-ati inscris si sa va ridicati dosarul de inscriere. Dar nu uitati ca mereu mai aveti o sansa.
×