x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul SUA - Tintas prost si las

SUA - Tintas prost si las

de Ana Ilie    |    26 Feb 2006   •   00:00
SUA - Tintas prost si las

Exista o explicatie pentru faptul ca presa a aflat abia dupa 18 ore de accidentul de vanatoare in care vicepresedintele american Dick Cheney si-a impuscat prietenul? Desigur: masinaria de facut si desfacut povesti a Administratiei de la Casa Alba, care a intrat in actiune si a dat publicitatii stirea abia cand toata lumea s-a pus de acord asupra unei singure versiuni.

Povestea accidentului de vanatoare in care a fost implicat vicepresedintele american Dick Cheney in urma cu mai bine de o saptamana a facut inconjurul globului. Toata lumea a auzit povestea nefericitului avocat Harry Whittington, care a primit nu mai putin de 200 de alice in zona fetei si a pieptului si care a suferit ulterior un atac de cord, pentru ca una dintre alice i s-a plimbat nestingherita prin corp pana a ajuns la inima.

Abia acum apar insa toate dedesubturile marii actiuni de relatii publice care a urmat incidentului si care a avut ca unic scop salvarea imaginii lui Cheney, un politician care a ajuns, datorita minei sumbre si a lipsei de disponibilitate pentru presa, sa fie poreclit Darth Vader.

MARY CEA CU VINO-NCOACE. Mary Matalin, cea care scoate de ani de zile castanele din foc pentru Dick Cheney, dormea bine-mersi duminica dimineata, cand telefonul a trezit-o la ora 8:00, scria recent cotidianul american Washington Times. Cand a ridicat receptorul, o voce a anuntat-o ca "Vicepresedintele a impuscat pe cineva, dar vicepresedintele e OK". "Si eu am raspuns: «Pot sa beau o cana cu cafea?»", isi aminteste Matalin. In decursul celor cateva minute cat i-a luat sa-si faca o cafea, Matalin a primit o serie de informari despre starea lui Harry Whittington, multe dintre acestea contradictorii. "Am auzit toate variantele de la «e o rana de suprafata» pana la «mai poate sa vada»", a povestit ea publicatiei americane. Consilierii vicepresedintelui au redactat in graba un comunicat pentru presa, pe care i l-au citit lui Matalin la telefon. "In momentul in care l-am auzit, am spus ca nu e suficient. Un comunicat prost e mai rau decat nici unul", a spus specialistul in probleme de imagine. Asa ca primul comunicat de presa a ajuns la cosul de gunoi, in vreme ce Cheney insusi a venit cu ideea ca presa sa afle de incident direct de la posesoarea fermei unde a avut loc partida de vanatoare, Katharine Armstrong, care cunostea un reporter local. Matalin a fost de acord cu acest plan, si povestea a aparut prima data pe pagina de internet a publicatiei Corpus Christi Caller-Times, la aproape 18 ore de la accident. Si daca cele 18 ore par destul de mult, ei bine, lui Cheney i-a luat patru zile sa apara in public si sa explice ce s-a intamplat. Iesirea tardiva la rampa a vicepresedintelui i-a infuriat chiar si pe republicanii din partidul sau, care au acuzat ca incetineala cu care s-a actionat din partea consilierilor demonstreaza ca s-a incercat o musamalizare a accidentului. Dimpotriva, Matalin sustine ca a vorbit cu Cheney la 16 ore dupa incident si acesta nu era in stare sa vorbeasca despre ce s-a intamplat, fiind profund marcat de faptul ca si-a impuscat un prieten. "Era miscat, zdrobit, intristat", isi aminteste si Katharine Armstrong.

I-A FOST FRICA DE BOSS. Cheney nu a fost in stare nici macar sa-i telefoneze sefului sau, presedintele George W. Bush, sa-i spuna ce s-a intamplat. Consilierii sai au vorbit cu consilierii lui Bush. Ghionturile prezidentiale au venit tot prin intermediul consilierilor. Bush a insistat: "Faceti publica povestea cat mai repede". Evident, faptul ca incidentul a devenit public abia la 18 ore dupa ce s-a intamplat nu l-a multumit. Mai mult, pentru ca Cheney nu s-a grabit deloc sa iasa in public cu explicatii, s-a vazut nevoit sa rezolve personal problema impingandu-l de la spate pe acesta sa vorbeasca cu presa. Matalin a fost cea care a decis in cele din urma unde si cand va avea loc conferinta de presa. Miercuri, dupa ce starea lui Whittington s-a imbunatatit, iar presedintele Bush l-a mai impins o data pe Cheney de la spate, a decis ca e momentul ca vicepresedintele sa iasa in public. Insa in loc sa "intre in burta bestiei", cum s-a exprimat Matalin, adica sa tina o conferinta de presa la Casa Alba, Cheney a fost directionat spre FoxNews, unde Cheney si-a asumat intreaga raspundere pentru impuscarea prietenului sau, intr-un interviu exclusiv, de 20 de minute. "In cele din urma, eu sunt tipul care a apasat pe tragaciul care l-a impuscat pe Harry", a spus Cheney, pe un ton grav. "Asta e ceva ce nu voi uita niciodata. A fost... cea mai proasta zi din viata mea", a mai marturisit vicepresedintele.

Sustinatorii lui Cheney au avut si ei ceva de explicat in presa americana. "Vicepresedintele a ofticat presa atat de mult, incat jurnalistii abia asteptau ceva cu care sa-l prinda", a spus fostul senator Alan Simpson, prieten cu Cheney de peste 40 de ani, citat de Newsweek. Si adevarul este ca Cheney nu are o relatie buna cu presa.

"DARTH VADER". De-a lungul carierei sale politice, cateva controverse si-au lasat amprenta asupra imaginii sale publice. Cea mai notorie este cu siguranta cea legata de numele companiei Halliburton. Cheney a devenit presedinte al Halliburton, companie gigant care are contracte de miliarde de dolari cu armata americana, furnizand servicii incepand cu alimentarea cu petrol pana la transportul de alimente si purificarea apei. Desi a parasit aceasta functie pentru a face parte din Administratia Bush, adevarata dimensiune a implicarii lui Cheney in companie a iscat mari semne de intrebare atunci cand s-a dovedit ca Halliburton taxa Pentagonul cu facturi uriase pentru serviciile aduse, iar sumele cheltuite nu erau justificate. Daca, in noiembrie 2003, Halliburton era in culmea gloriei, dupa ce furnizase cina de Ziua Recunostintei trupelor americane din Irak, care au mancat in compania presedintelui George Bush, la inceputul lui 2004, compania a anuntat ca va intrerupe temporar taxarea meselor pentru soldatii de pe frontul irakian si din Kuweit, dupa ce a fost nevoita sa recunoasca faptul ca a suprataxat Pentagonul cu nici mai mult nici mai putin de 34,5 milioane de dolari. In plus, Halliburton a fost nevoita sa dea inapoi 6,3 milioane de dolari, dupa ce a fost prinsa cu furtisaguri la facturile de petrol.
×