x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sunt alergica la parfum

Sunt alergica la parfum

19 Mar 2006   •   00:00

De cate ori nu vi s-a intamplat sa recunoasteti o persoana dupa parfum? Sau un parfum sa va aduca aminte de o anumita persoana? Parfumul devine ca o semnatura a fiecareia dintre noi. Unele femei se identifica cu aromele florale, altele cu cele de fructe, cu cele marine... etc.
Esentele imbietoare ne intind insa si unele capcane: binecunoscutele reactii alergice. Si oricat ne-ar placea un parfum, trebuie sa il evitam! Parfumurile, ca si deodorantele sau antiperspirantele, pot produce dermatite alergice. Acestea sunt de doua tipuri: dermatitele alergice de contact si dermatitele fotoalergice. Dermatitele de contact sunt mai frecvente la persoanele alergice. Persoanele care sufera de astm bronsic, de rinita alergica, cele care au pielea mai uscata sunt predispuse sa dezvolte reactii alergice la unele substante care intra in compozitia parfumurilor. "Dermatita alergica de contact se manifesta prin inrosirea pielii, prin aparitia de vezicule (basicute) pe zona in care a fost aplicat parfumul. Alergiile nu apar imediat, ci la cateva ore sau a doua zi de la aplicarea produsului. O recomandare pentru persoanele care se stiu cu alergii ar fi sa testeze mai intai produsul pe o zona mai mica de piele si daca dupa o ora-doua nu apare nici o senzatie de disconfort, atunci poate fi folosit in siguranta", afirma dr. Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog de la Spitalul Clinic Colentina.

EXPUNEREA LA SOARE


O alta reactie neplacuta care poate aparea ca urmare a folosirii unui parfum este dermatita fotoalergica. In zona in care ne-am dat cu parfum, pielea devine mai sensibila, iar dupa expunerea la soare se inroseste. Zonele inrosite devin ulterior brune. "Sunt persoane care vin la control avand in zonele laterale ale gatului sau in spatele urechii, acolo unde de obicei se parfumeaza femeile, o zona hiperpigmentata. Isi dau cu parfum, ies la soare, iar zona respectiva se pateaza. La anumite persoane apar si mancarimi, la altele nu", precizeaza dr. Carmen Curea. Solutia pentru a evita dermatitele de contact sau fotoalergice este renuntarea la parfumul care le-a produs.

ESENTE. Parfumurile pot fi de origine naturala sau chimica. Unele sunt derivate din plante, altele sunt produse in laborator pornind de la substante de sinteza. Parfumurile de calitate contin intre 15% si 30% uleiuri esentiale diluate intr-o baza de alcool. De cele mai multe ori, alcoolul este cel care produce reactiile neplacute. Pentru a evita depigmentarea, iritarea pielii, producatorii au scos pe piata variantele de parfumuri "fara alcool". Acestea contin ingrediente hidratante, care impiedica deshidratarea pielii.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul parfum