x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Supravegherea gradinii pe parcursul primului an

Supravegherea gradinii pe parcursul primului an

16 Noi 2006   •   00:00

Continuam micul nostru tratat de gradinarit cu cateva sfaturi de urmat in primul an dupa ce v-ati mutat in locul unde urmeaza sa amenajati sau sa reamenajati gradina.

GRADINA TA, MEREU VERDE
Continuam micul nostru tratat de gradinarit cu cateva sfaturi de urmat in primul an dupa ce v-ati mutat in locul unde urmeaza sa amenajati sau sa reamenajati gradina.
Indiferent de anotimpul in care ati preluat sau ati initiat viitoarea gradina, luati-va un ragaz de 12 luni (din primavara in primavara viitoare) in care pur si simplu sa observati cu atentie ce se intampla in jurul casei. E bine, asa cum v-am sfatuit si pentru planificari, sa notati totul intr-un carnet pentru a va putea ulterior rememora mai usor observatiile facute. Veti constata ca apar multe surprize, de la bulbii ascunsi in pamant pana la diverse varietati de erbacee aparute nu se stie de unde. Faceti observatii atente si afara, in gradina, dar si din casa, de undeva, de la o fereastra bine pozitionata. Luati aminte de unde rasare si unde apune soarele, care sunt zonele luminate in cea mai mare parte a zilei, cum se comporta gradina la vanturile puternice, la ploile torentiale, la perioadele de canicula sau la gerurile naprasnice. Dar mai ales dati fiecarui anotimp o atentie diferentiata.

Lasati gradina sa lucreze un an aproape fara nici o interventie din partea voastra. Studiati atent comportamentul ei general si evolutia fiecarei specii in parte, in asa fel incat atunci cand va veti apuca de lucru sa puteti interveni fara ezitare si cu toata eficienta necesara!
Primavara

Urmariti plantele cu bulbi ale caror frunze incep sa rasara din pamantul reavan. Observati cate astfel de specii aveti, unde sunt ele pozitionate, daca sunt suficient de multe ori prea putine, daca considerati necesara multiplicarea sau redistribuirea lor. Notati daca aveti specii care infloresc primavara devreme, daca ele sunt suficient de spectaculoase si daca sunt bine puse in valoare. Nu va grabiti sa smulgeti bulbii sau plantele care vi se par moarte, asteptati cu rabdare venirea verii, pentru ca puteti avea surpriza unei vegetari intarziate, dar la fel de spectaculoasa ca si cele mai rapide.

Vara

Este vremea analizarii situatiei arborilor. Constatati daca nu cumva au ramuri care au crescut exagerat si impiedica trecerea luminii catre plantele din jur. Pentru pomii fructiferi vedeti ce se intampla cu segmentele care sunt prea incarcate cu fructe. Analizati relatia dintre umbrire si insorire pe toata suprafata gradinii. Observati in ce masura cantitatea de apa este suficienta sau, dimpotriva, excesiva pentru diferitele specii plantate. Studiati aparitia unor soiuri de buruieni, cauza ei si metodele optime de starpire.

Toamna

Urmariti spectacolul magnific al ingalbenirii si caderii frunzelor, comportamentul diverselor specii o data cu apropierea iernii. Atentie la plantele cataratoare ale caror vigoare si orientari se pot studia cel mai bine in acest anotimp. Notati locurile in care se aduna impuritati ce trebuie eliminate, dar si zonele care devin spectaculoase prin schimbarea starii de vegetatie. Constatati de la care specii se pot aduna fructe sau se pot pastra seminte pentru primavara.
ATENTIE!

Daca aveti o gradina asezata in fata casei, la strada, cel mai important lucru de constatat este daca gardul care imprejmuieste proprietatea este suficient de protector si se afla in buna stare. Un gard de beton foarte inalt poate deveni un real inconvenient pentru plantele aflate in imediata apropiere. Luati in calcul si posibilitatea ca, intentionat sau din pura nepasare, cineva sa impieteze gradina aruncand peste gard sticle sau pungi de plastic, resturi menajere ori orice alte obiecte nedorite.
Multe dintre speciile cu bulbi se simt foarte bine la trecerea din iarna spre primavara, atunci cand apar sporadic si fara putere destructiva fulguielile pe care le numim "zapada mieilor". Aceste plante devin mai viguroase, iar lupta lor catre lumina este cu atat mai spectaculoasa. Ganditi-va la minunatul efort de a rasari, spre inflorire, a fragilului ghiocel sau a delicatei viorele.

Pe timp de iarna
Am spus-o si cu alte ocazii, dar consideram oportun sa repetam: nu faceti greseala sa considerati ca pe timp de iarna gradina nu mai are nevoie de noi. Continuati observarea si in acest anotimp, in primul rand cu o privire de ansamblu asupra designului general, a pozitionarii plantelor si arborilor, a traseelor de circulatie. Studiati cu atentie starea copacilor, fie ca ei dau semne de uscare, fie ca sunt prea vigurosi. Notati inca de pe acum in carnetul de observatii ce imbunatatiri sau reparatii veti avea de facut in primavara, eventuale modificari la care va ganditi, necesitatea largirii sau restrangerii suprafetei cultivate.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul grădina primavara