PESTE CU MAIONEZA VEGETALA
INGREDIENTE: o stiuca de marime potrivita, o ceapa, doi morcovi, o radacina de patrunjel, o telina mica, 4 cartofi, o legatura de patrunjel, boabe de piper, sare, delikat, o foaie de dafin, maioneza vegetala, o lamaie.
PREPARARE: Pestele intreg (curatat de solzi, eviscerat si dezosat) se pune la fiert intr-un vas cu apa clocotita, in care s-au adaugat toate legumele curatate si tocate cubulete. Se condimenteaza cu delikat, sare, boabe de piper si o foaie de dafin. Cand pestele este fiert, se adauga patrunjelul tocat si se ia vasul de pe foc. Pe un platou acoperit cu frunze de salata verde se asaza pestele intreg, cu mare grija sa nu se sfarame, se acopera cu maioneza si se decoreaza cu felii de lamaie si frunze de patrunjel.
PESTE CU LEGUME
INGREDIENTE: un peste de un kg, 500 g ciuperci din conserva, 4 fire de ceapa verde, doi cartofi, 3 rosii, un ardei gras verde, doua pahare cu vin alb sec, o lamaie, o legatura de patrunjel, ulei de masline, sare, piper boabe, coriandru, cimbru.
PREPARARE: Intr-un vas se asaza pestele curatat, eviscerat si dezosat. Langa el se pun ciupercile taiate lamele, ceapa si ardeiul gras rondele, cartofii si rosiile cubulete. Se toarna ulei de masline, vin alb, suc de lamaie si se presara condimentele si patrunjelul tocat. Se acopera vasul cu o folie de aluminiu si se lasa in cuptorul preincalzit pana cand pestele este gata. Se serveste cu cimbru proaspat.
TARTINE CU HERING
INGREDIENTE: 8 felii de paine neagra, 200 g hering marinat, masline, o lamaie, ridichi, salata verde.
PREPARARE: Feliile de paine se prajesc, rumenindu-se usor. Se stropesc cu zeama de lamaie, iar deasupra se asaza bucatile de hering. Se decoreaza cu rondele de masline, felii de ridichi sau salata verde taiata fasiute.
PLACINTA DE PESTE
INGREDIENTE: un pachet aluat de foitaj, 450 g file de peste, 300 ml apa, o ceapa, 30 g margarina, 30 g faina, o lamaie, o legatura de patrunjel, o foaie de dafin, nucsoara, piper, sare, 50 g masline, ulei.
PREPARARE: Fileurile de peste se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita, in care s-au adaugat boabe de piper, sare, o foaie de dafin si cateva rondele de ceapa. Cand incepe sa fiarba, se ia oala de pe foc, se acopera si se lasa deoparte. Dupa un sfert de ora se scoate pestele, se curata de oase, se marunteste, iar lichidul in care a fiert se strecoara. In continuare, se topeste margarina intr-o tigaie si se adauga faina treptat. Se amesteca foarte bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Dupa un minut se toarna zeama de peste si se amesteca pana cand se ingroasa. Se condimenteaza cu nucsoara, sare si piper, presarandu-se si patrunjel tocat. In acest sos se pun pestele si maslinele taiate rondele, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Intre timp, aluatul de foitaj se imparte in mai multe bucati, in functie de marimea dorita. In mijlocul lor se asaza compozitia de peste, apoi se impaturesc, astfel incat compozitia sa nu poata iesi. Se pot face placinte in forma de triunghi sau de plic. Se coc in cuptorul preincalzit, intr-o tava unsa cu ulei. Se servesc cu felioare de lamaie deasupra.
SALATA DE PESTE
INGREDIENTE: 500 g peste, doi morcovi, o telina, doua legaturi de ridichi, un castravete, o salata chinezeasca, doi ardei grasi, o lamaie, 8 linguri cu ulei de masline, doua linguri cu otet, mustar, sare, piper, cimbru.
PREPARARE: Pestele se fierbe in apa clocotita cu sare, piper si legume (altele decat cele ce vor fi folosite la salata). Dupa ce a fiert, se scoate pestele, se dezoseaza si se marunteste. Intr-un bol mare de salata se pun legumele taiate dupa preferinta, pestele maruntit, uleiul, otetul, mustarul, zeama de lamaie, sarea, piperul si cimbrul. Se amesteca si se serveste cu paine prajita.
PESTE CU OREZ
INGREDIENTE: 500 g file de peste, 200 g orez, 450 ml suc de rosii, doua cepe, doua rosii, cateva fire de telina, un ardei gras, condimente pentru peste, sare, piper, o legatura de patrunjel verde, ulei.
PREPARARE: Mai intai se pregatesc legumele. Se toaca ceapa, ardeiul gras se taie in cubulete, iar firele de telina se toaca marunt. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se calesc legumele. Dupa ce s-au inmuiat, se toarna sucul de rosii si rosiile taiate cubulete. Cand amestecul de pe foc a inceput sa fiarba, se adauga orezul spalat si scurs. Se condimenteaza dupa gust si se lasa la fiert. Cand orezul este aproape fiert, se adauga fileurile de peste spalate, scurse si taiate cubulete. Se acopera si se mai tine tigaia pe foc pana cand pestele se desprinde usor de pe oase. Se pune patrunjel tocat si se serveste cu felii de paine prajita.
|