x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tendinte - Goana dupa part-time

Tendinte - Goana dupa part-time

de Anca Aldea    |    20 Iun 2006   •   00:00
Tendinte - Goana dupa part-time

Intr-o Europa Occidentala in care oamenii erau, pana mai ieri, in cautarea unor servicii stabile si de lunga durata, tendintele par sa se schimbe.

Vest-europenii au inceput sa solicite la angajare posibilitatea obtinerii unui post fie temporar, fie de tip part-time. O explicatie in acest sens o ofera sociologii. Din studiile lor reiese ca occidentalii se imbogatesc mult mai repede de pe urma unui post unde muncesc doar patru ore pe zi sau a altuia pe care il frecventeaza temporar.

DESPRE FLEXIBILITATE. Jean-Pierre Lemonnier, presedintele companiei Manpower din Franta, care se ocupa cu recrutarea persoanelor doritoare de slujbe temporare, este de parere ca flexibilitatea ar trebui sa primeze pe piata fortei de munca din Europa de Vest. El vorbeste despre "un val seismic" in randurile europenilor, care incep sa renunte la sindicate si la asociatii guvernamentale in beneficiul serviciului part-time sau al celui exercitat pe o anumita perioada. "Demiterea, din ratiuni economice, intr-o companie care are mai mult de noua angajati este extrem de complicata. Asa ca o slujba temporara reprezinta cea mai simpla solutie pentru aceasta companie", spune Lemonnier, a carui companie se afla pe primul loc in lume la volumul intermedierilor facute pana in prezent.

DESPRE SOMAJ. Nu este un secret faptul ca in Europa rata somajului este de aproximativ doua ori mai mare decat in Statele Unite. Cu toate acestea, in ultimii cinci ani, somajul s-a diminuat in 12 tari europene care folosesc moneda unica. Asta in timp ce, in aceeasi perioada, in SUA, piata fortei de munca a stagnat, dar au existat usoare tendinte de crestere dupa 2004.

Alexander Spermann, analist al pietei fortei de munca la Centrul European pentru Cercetare Economica, este de parere ca cele mai mari greutati le intampina cu precadere asa-zisa "vechea Europa" - Germania, Italia si Franta. In tari ca Danemarca, Olanda si Marea Britanie, crearea de noi posturi de munca nu reprezinta, cel putin in aparenta, o problema. Martin Werding, de la Institutul IFO pentru Cercetari Economice din München, apreciaza ca, in ultima vreme, in Germania s-a inregistrat o scadere a numarului de locuri de munca oferite pe termen lung. Aceasta scadere ar putea deveni constanta.

De fapt, expertii de la Manpower si de la alte companii omoloage din Europa, gen Adecco din Elvetia si Randstad din Olanda, au observat ca, daca, de exemplu, in Franta si Olanda economiile nationale s-ar dezvolta in 2006 cu doua procente, solicitarile pe piata locurilor temporare de munca ar putea creste cu cinci procente.

COMPARATIE. Specialistii au efectuat chiar un studiu comparativ intre Europa de Vest si Statele Unite. Una dintre concluzii se refera la faptul ca proportia muncitorilor part-time din SUA s-a mentinut la 13 procente timp de aproximativ zece ani, in vreme ce in Europa rata muncitorilor cu slujbe temporare - oameni care muncesc o saptamana intreaga, dar nu neaparat la aceeasi companie - este in plina crestere.

Potrivit unor studii efectuate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), in Franta, Germania si Italia, cel putin 12% dintre oameni sunt angajati cu contract in slujbe temporare, iar in Olanda, procentul este de aproximativ 15%. Recordul il detine Spania, unde procentul este atat de mare - de 30% - , incat guvernul a propus luarea unei serii de masuri care sa regularizeze acest aspect.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul europa