x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tentatia alcoolului

Tentatia alcoolului

31 Mar 2006   •   00:00

Divortul, decesul partenerului de viata, o boala grava le pot determina pe unele femei sa puna mana din ce in ce mai des pe paharul cu alcool pentru a le ajuta sa treaca hopul. "

Femeia, prin definitie, este predispusa la dependenta. De sot, de copii, de cariera... Si atunci cand nu exista acest cineva sau ceva de care sa fie dependenta, este cautat un inlocuitor. Iar alcoolul este un inlocuitor", avertizeaza medicul primar psihiatru Elena Preda, directorul Spitalului de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos". La femei, dar si la barbati, tendinta de a face abuz de alcool este legata de depresie. In spatele unei depresii se ascund o drama, o iubire neimpartasita, un sentiment puternic... Cand stresul este foarte mare, cand apar esecurile, exista tendinta de a ineca in alcool nereusitele din plan personal, de a compensa cu alcool o stare psihica proasta.

Consumul de alcool la femei este subdiagnosticat, pentru ca acestea prefera sa bea in singuratate. Femeilor nu le place sa bea cu prietenii, asa cum se intampla in cazul barbatilor. Unele femei apeleaza la paharul cu alcool pentru a capata curaj sa isi infrunte problemele, altele – pentru a uita de aceste probleme.

Familia si prietenii au un rol deosebit in a le determina pe femei sa renunte la acest viciu. Femeile care nu au familie reusesc in proportie foarte mica sa scape de sub influenta alcoolului. De aceea, ele trebuie determinate sa se implice in activitatea asociatiilor nonguvernamentale care acorda sprijin copiilor orfani, persoanelor fara adapost, batranilor neajutorati. Activitatile in favoarea semenilor le ajuta sa depaseasca momentele de depresie si sa constientizeze ca nu alcoolul este solutia.

Aceste femei au nevoie sa fie iubite, sa nu se simta excluse si singure. Ele sunt extrem de vulnerabile si foarte usor pot cadea in pacatul alcoolului.

AJUTOR. Sunt foarte putini cei care recunosc: "Da, beau si am nevoie de ajutor". In cele mai multe cazuri, aceste persoane neaga, le este rusine sa accepte ca au nevoie de ajutor. Un fragment din "Micul print", de Antoine de Saint-Exupery, explica mecanismul consumului de alcool: "De ce bei? Beau ca sa uit! Ce sa uiti? Sa uit ca mi-e rusine! De ce ti-e rusine? De rusinea de a bea!". FAMILIA. Pentru ca mama sau sotia prefera sa bea in singuratate, trece mult timp pana cand familia afla acest lucru. Urmeaza apoi o etapa de negare din partea familiei, careia ii este greu sa accepte ideea. "Familia este cea care trebuie sa o convinga pe femeie ca are nevoie de ajutor. De asemenea, trebuie sa ii demonstreze ca este iubita si ca tot ceea ce i se intampla nu este decat un impas pe care il poate depasi", afirma dr. Elena Preda. ADOLESCENTA. Anturajul este cel care le impinge pe tinere spre alcool. La inceput este o joaca, se bea in grup, apoi problema se agraveaza. In cazul tinerelor, alcoolul este insotit de multe ori si de droguri. Tratamentul la tineri nu tine doar de un cabinet specializat, ci si de atmosfera din familie. Niciodata parintii nu trebuie sa ii reproseze copilului atunci cand se intoarce de la tratament: "Vezi ca am cheltuit mult cu tine, sa nu mai faci asa ceva!". Deja au facut prima greseala.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul alcool