x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul UE aloca noi fonduri pentru IMM-uri

UE aloca noi fonduri pentru IMM-uri

22 Mar 2005   •   00:00

Mai putina birocratie, o colaborare mai stransa atat la nivel comunitar, cat si la nivel international in vederea realizarii de cercetari pentru aducerea pe piata de noi produse mai competitive, acestea sunt cateva dintre noutatile programului-cadru european pentru IMM-uri.

  • de MARIA TOADER
  • INTEGRARE
  • FINANTARE. UE sustine motorul economiei, IMM-urile
    O adevarata resursa pentru statele europene, IMM-urile reprezinta motorul economiei Uniunii Europene, avand capacitatea de a realiza peste doua treimi din PIB-ul comunitar. Dar intreprinderile au nevoie de cercetare si inovare pentru a se restructura, pentru a crea noi produse si a cuceri noi piete. In acest scop, UE va lansa, incepand cu anul 2006, un nou program-cadru (PC7) prin intermediul caruia intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor putea beneficia de fondurile europene mult mai facil, deoarece procedurile de obtinere a acestora vor fi simplificate, informeaza un comunicat al Executivului de la Bruxelles. Chiar comisarul european pentru Cercetare, Janez Potocnik, a subliniat faptul ca, din cauza unei birocratii mult prea mari, IMM-urile si retelele mici de cercetatori nu au avut prea mult succes in castigarea proiectelor incluse in actualul program-cadru, PC6.

    SCHIMBARI. Noul program pus la punct de autoritatile europene va avea o durata de sapte ani fata de cele anterioare, care erau doar pe un termen de patru ani. PC7 va incuraja atat cooperarea IMM-urilor la nivel local, cat si la nivel international, alocand de data aceasta sume mai mari pentru temele de cercetare si inovare care sunt abordate conform nevoilor industriei. La initiativa comisarului pentru Cercetare, in program va fi introdus un nou capitol intitulat "Regiunile Cunoasterii", care va permite regiunilor din Europa sa colaboreze mai intens ca pana acum, banii urmand a fi investiti in actiuni ce tin de cercetare si dezvoltare. IMM-urile vor fi incurajate sa lucreze in cadrul ariilor tematice ale PC7 in proiecte comune si cu universitatile, cu firmele mai mari si anumite centre de cercetare.

    SUSTINERE. Pentru IMM-urile care nu pot colabora la nivel de transfer tehnologic cu alte intreprinderi din statele din afara UE, situatie care caracterizeaza majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii din Europa, Executivul de la Bruxelles le va sprijini in vederea sporirii impactului pe care acestea il au la nivelul statelor din comunitatea europeana. Ce nu trebuie insa uitat este tocmai faptul ca "IMM-urile sunt o sursa de dinamism pentru economia cunoasterii, iar cresterea numarului acestora este direct legat de activitatile de cercetare", a explicat comisarul Potocnik. Referindu-se la situatia din Romania, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat ieri ca 20-25% din firmele mici si mijlocii din tara noastra si-ar putea inceta activitatea in primii ani dupa aderarea la UE, pentru ca nu vor putea face fata concurentei. El a precizat ca integrarea in UE va afecta firme cu activitati in toate domeniile, in special din industria prelucratoare si din sfera serviciilor, adaugand ca efectele aderarii vor putea fi limitate printr-o campanie de informare.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul cercetare