x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un bărbat ca oricare altul

Un bărbat ca oricare altul

de Loreta Popa    |    20 Ian 2008   •   00:00
Un bărbat ca oricare altul

Un serial cu suflu proaspăt reuşeşte fără doar şi poate să se facă remarcat. Numele lui? “Dinastia Tudorilor.”

Pentru toată lumea, Henric al VIII-lea rămâne bărbatul rotofei, cu barbă roşcată, care şi-a ucis soţiile cu sânge rece.

Dinastia Tudorilor - Viaţa lui Henric al VIII-lea


Un serial cu suflu proaspăt reuşeşte fără doar şi poate să se facă remarcat. Numele lui? “Dinastia Tudorilor.”

Pentru toată lumea, Henric al VIII-lea rămâne bărbatul rotofei, cu barbă roşcată, care şi-a ucis soţiile cu sânge rece. Prima serie din “Dinastia Tudorilor” a debutat la HBO în urmă cu două săptămâni şi va continua în fiecare vineri, de la ora 20:00. Pe fundalul decorurilor şi al costumelor de epocă, producătorii “Dinastiei Tudorilor” redau splendoarea curţii regale şi senzualitatea pasională a Angliei din vremea Tudorilor. Astfel, Henric al VIII-lea apare surprinzător de frumos, în decoruri fastuoase. Creatorul Michael Hirst a mizat pe senzualitatea personajului principal, interpretat de Jonathan Rhys Meyers, un adevărat şoc la început pentru criticii tv. Cu pieptul dezvelit şi privirea de un albastru pătrunzător, Jonathan Rhys Meyers este cel mai sexy Henric al VIII-lea văzut pe micile ecrane până acum. Serialul are părţi bune, dar şi părţi rele, iar inexactităţile istorice fac parte din această ultimă categorie. Pasiunea, ambiţia şi trădarea sunt elemente active ale acestui serial captivant despre începutul infamei domnii de 40 de ani a regelui Henric al VIII-lea.

 

Taine. Cum trebuie să te comporţi când se pun la cale comploturi, ce se cade să faci sau să nu faci? La toate acestea Henric al VIII-lea avea răspunsuri încă din copilărie. El a fost fondatorul Bisericii Anglicane, pe care Regina o conduce şi în zilele noastre. A introdus divorţul ca parte integrantă a legilor ce guvernează instituţia căsătoriei, iar relaţiile şi aventurile lui nu puteau să nu atragă atenţia, aşa că au format punctul central al noului serial tv. Creat de Michael Hirst, “Dinastia Tudorilor” aduce o explozie incredibilă de culoare, senzualitate şi strălucire. În plus, multiplele intrigi de culise, toridele aventuri extraconjugale, decesele suspecte şi alianţele de conjunctură, ce se succed într-un ritm ameţitor, fac din acest curs de istorie, deja cu două Emmyuri la activ, o întâlnire săptămânală plăcută şi interesantă. Filmat în totalitate în Irlanda, îi are drept protagonişti pe Jonathan Rhys Meyers, Jeremy Northam, Sam Neill, Natalie Dormer, Henry Cavill, Callum Blue şi Gabrielle Anwar. Producătorii au vrut ca personajele să fie credibile şi să pară că gândesc realist. Tocmai asta atrage de fapt, ideea că situaţia prezentată nu e încartiruită într-un anumit moment istoric şi că e vorba despre un bărbat ca oricare altul care vrea să divorţeze de soţie pentru o femeie mai tânără, un bărbat care conduce un regat şi se află în competiţie cu alte două la fel de puternice.

 

De-a lungul timpului, regele Henric al VIII-lea a fost interpretat de mulţi actori. În 1933, Charles Laughton, poate unul dintre cei mai talentaţi şi incredibili actori britanici, prea puţin amintit azi din păcate, l-a interpretat magistral pe Henric al VIII - lea în “Viaţa particulară a lui Henric al VIII-lea”. Au urmat Sid James în “Carry on Henry” (1971), Keith Michell în “Regele Henric şi cele şase soţii ale sale” (1972), John Stride în “Henry VIII” (1979). Dar cel mai cunoscut şi iubit Henric al VIII-lea a fost fără îndoială Richard Burton în “Anna celor 1000 de zile” din 1969, care a rămas în memoria cinefililor ca fiind cel mai apropiat de adevărul istoric.

În 2005, la Festivalul de la Cannes, Rhys Meyers câştigă trofeul Chopard la secţiunea “Revelaţia anului”, iar în 2006 are parte de admiraţia criticilor pentru rolul din “Match Point”. Născut în Dublin, Irlanda, Jonathan Rhys Meyers a debutat ca actor în “A Man of No Importance”, dar şi în filmul biografic “Michael Collins”, regizat de Neil Jordan. În prezent Rhys Meyers locuieşte la Londra.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul henric viii-lea rhys meyers