x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Urografia vede bolile renale

Urografia vede bolile renale

16 Aug 2005   •   00:00
DIAGNOSTIC
Urografia este cea mai eficienta metoda de investigare a aparatului urinar, furnizand date atat despre structura organelor, cat si despre modul lor de functionare. Pe monitor se vad nu doar calculii renali (pietrele), tumorile renale, infectiile urinare, dar si modul in care ele afecteaza functionarea tractului urinar. Pentru ca la urografie se vede tot abdomenul, bazinul si o parte din coloana vertebrala, se poate determina, de asemenea, ce consecinte au afectiunile altor organe asupra aparatului urinar.

"Desi este o investigatie agresiva pentru pacient, urografia este indispensabila pentru ca, dintre toate metodele de diagnostic, ea ofera cele mai multe informatii despre starea de functionare a intregului aparat urinar", explica medicul primar radiolog si imagistica medicala Gabriela Lazarescu de la Spitalul Clinic de Urologie "Prof. dr. Theodor Burghele" (fost Spitalul Panduri). Inainte de urografia propriu-zisa, organele tractului urinar sunt vizualizate printr-o radiografie simpla, fara substanta de contrast. Numai in acest mod se pot vedea eventualii calculi radioopaci (calculii pot fi radiotransparenti si radioopaci) si alte opacitati care nu au legatura cu aparatul urinar (calculi biliari, ganglioni mezenterici calcifiati). Cu substanta de contrast injectata dupa prima expunere se vor vedea calculii radiotransparenti. O urografie presupune mai multe expuneri (mai multi timpi urografici). Prima expunere se face la 5 minute de la injectarea substantei de contrast. Acum se va vedea cum arata, cum secreta si excreta rinichii. Cea de-a doua radiografie se face la 30-45 de minute, cand se vad si uretra, ureterele si vezica urinara. Daca rinichiul secreta mai greu, se fac alte radiografii la cateva ore sau la 24 de ore. "Nu putem face nici un fel de apreciere daca nu vedem obstacolul care face rinichiul nefunctional. In acest caz se folosesc alte mijloace de investigare, care completeaza urografia. Datele adunate din mai multe investigatii se coroboreaza pentru a ajunge la un diagnostic", ne spune medicul Gabriela Lazarescu.

REGULA. Nu mancati si nu beti nimic in dimineata in care urmeaza sa va prezentati la urografie. La nivelul abdomenului nu trebuie sa existe alte imagini care sa impiedice vizualizarea directa a aparatului urinar (gaze, lichid in vezica urinara).

DEZAVANTAJE. Desi ofera mai multe informatii decat alte metode de investigare, urografia prezinta si riscuri. Primul dintre ele este iradierea. Pentru a limita acest fenomen, pacientul se protejeaza cu campuri (sorturi) cu plumb sau reducand pe cat posibil timpii urografici si suprafata de radiografiat. Urografia prezinta, de asemenea, riscul ca pacientul sa aiba reactii alergice la substanta de contrast, care se injecteaza inainte de investigatie.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul urografia urinar