x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Va recomand deodorantul solid

Va recomand deodorantul solid

06 Apr 2006   •   00:00

La peste 35 de grade Celsius, este normal sa cauti un deodorant perfect. Dar ce conditii ar trebui sa indeplineasca deodorantul perfect? Una singura: sa blocheze transpiratia de la nivelul axilelor pentru cat mai mult timp. Sudoarea eliminata prin axile reprezinta numai 2% din totalul transpiratiei pe care o elimina corpul nostru. Prin urmare, nu producem nici un dezechilibru in organism prin blocarea ei. Iar daca transpiratie nu exista, nu va mai exista nici mirosul neplacut.

Risc de alergii

Deodorantul spray, cu aerosoli, mai degraba neutralizeaza mirosul decat sa reduca secretia sudoripara. Persoanele care transpira mult vara risca sa ramana cu pete de transpiratie pe bluza la doar cateva ore de la folosirea unui deodorant spray. De aceea, este indicat un deodorant solid (stick, sub forma de gel sau baton) sau un spray cu pudra de talc. Dar ce recomanda medicul dermatolog? Dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Palace, precizeaza ca, spre deosebire de stickul sub forma de gel sau baton, deodorantele spray au marele dezavantaj ca pot declansa reactii alergice. "Alcoolul care intra in compozitia deodorantului spray este responsabil de aparitia alergiilor. El deshidrateaza pielea la nivelul axilei, producand iritatii", precizeaza dr. Viviana Iordache. Reactiile alergice apar in mod deosebit la persoanele cu astm bronsic, rinita alergica sau cu piele foarte uscata. In zona axilei pot sa apara roseata si mancarimi. Este foarte important ca in momentul in care apare alergia sa se renunte la utilizarea deodorantului respectiv. Folosit in continuare, el poate provoca eczeme locale (bubite cu lichid). O iritatie usoara dispare foarte repede imediat dupa aplicarea locala a unei creme antialergice. In formele mai grave se impune prezentarea la medic.

Deodorantele solide au un mare avantaj: ele contin emolienti, care nu lasa pielea sa se usuce, asigurand un maximum de confort. Ele sunt foarte putin parfumate, ceea ce reprezinta un avantaj pentru persoanele care folosesc in paralel si un parfum. In acest fel, mirosurile nu se vor amesteca.

"Unele persoane opteaza pentru deodorante spray, altele pentru cele solide. Dar cel mai important criteriu in alegerea unui deodorant este eficienta lui in timp. Daca pe eticheta scrie ca are o durata de 24 de ore, poate nu isi va pastra eficacitatea atat timp, dar cu siguranta prospetimea se va mentine cateva ore." - dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul