x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vara, nici o zi fara palarie!

Vara, nici o zi fara palarie!

31 Mar 2006   •   00:00

In trecut, palaria era un accesoriu nelipsit din vestimentatia aristocratiei. Era simbolul elegantei. In zilele noastre insa, palaria este din ce in ce mai ignorata, multi dintre noi neavand nici macar o palarie in garderoba. Ceea ce este o greseala, mai ales in ultimii ani, cand stratul de ozon s-a deteriorat si retine din ce in ce mai putin radiatiile ultraviolete nocive sanatatii.

Insolatie, hemoragii cerebrale


"In lipsa palariei, din cauza razelor solare care dilata vasele sangvine apar insolatia, accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, expunerea la soare fara palarie provoaca microhemoragii cerebrale la orice varsta. Batranii sunt cei mai vizati, deoarece vasele lor sangvine nu mai au elasticitate si se pot sparge foarte usor", explica dr. Doina Ileana Mihaila, medic primar medicina de familie la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti si presedintele Patronatului Medicilor de Familie.

In cazul micutilor care poarta palarie, riscul de insolatie scade cu 60%, comparativ cu cei care stau la soare cu capul descoperit, arata un studiu american care a inclus 1.052 de copii cu varste intre 6 si 11 ani.

Boruri mari, culori deschise


Palaria care ne apara cel mai bine de razele solare este cea cu boruri mari, care protejeaza si fata, si umerii de razele solare. De asemenea, palaria cu boruri mari are si proprietatea de a respinge razele solare.

Daca insa palaria nu se potriveste stilului dumneavoastra, atunci optati pentru o sapca. Indiferent de alegerea facuta, asigurati-va ca palaria sau sapca sunt confectionate din bumbac, in, chiar paie. Evitati-le pe cele din plastic!

Medicul de familie Doina Mihaila ne atrage atentia ca "palaria este esentiala in sezonul de vara. Dar aceasta nu inseamna ca, daca purtam palarie sau sapca, dar ne expunem timp indelungat la soare, suntem protejati de razele solare si de insolatie".

DECOLORARE. Vara, in lipsa palariei, brunetele devin satene, satenele tind sa ajunga blonde. Acest proces de decolorare a parului este semn clar ca podoaba lor capilara a fost agresata de razele ultraviolete. Razele solare sunt raspunzatoare de distrugerea melaninei din firele de par, dar si de uscarea parului. Palaria ramane si in acest caz cel mai eficient mijloc de a combate efectele nedorite ale soarelui asupra parului.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul palaria