x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Viitoarele mamici au liber la mare

Viitoarele mamici au liber la mare

29 Mar 2006   •   00:00

Chiar daca astepti un copil, poti merge linistita la mare sau la munte, oriunde iti place, daca sarcina decurge normal. Important este sa nu faci excese.

"Sarcina este o perioada normala a vietii, femeile gravide nu sunt bolnave, ci doar se afla intr-o situatie mai speciala, cand trebuie sa evite excesele de tot felul. Aproape nimic nu le este interzis, nici calatoriile sau petrecerea concediului la mare sau la munte, dar nu trebuie sa absolutizeze. Adica, daca au voie la mare nu inseamna ca vor sta pe plaja de dimineata pana seara sau vor practica sporturi nautice", afirma dr. Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Polizu.

Cura heliomarina

Petrecerea catorva zile pe Litoral nu este un factor de risc pentru femeia insarcinata. Doar dupa 32 de saptamani de sarcina, femeia nu trebuie sa paraseasca zona unde locuieste la o distanta de parcurs in mai mult de o ora. Cura heliomarina facuta in parametri normali ajuta la pastrarea starii de sanatate atat a gravidei, cat si a viitorului bebelus. Ce poate fi mai placut decat inotul usor, mersul pe nisip cu picioarele goale la primele ore ale diminetii sau la apusul soarelui, mangaierea lina a valurilor. Salinitatea apei nu este daunatoare, potentialul infectios fiind exclus.

Plaja cu masura

Expunerea moderata la soare este benefica pentru femeia insarcinata. De asemenea, ea are voie sa faca baie in mare, sa stea la plaja, desigur, protejata si fara excese. Ca mijloace de protectie sunt cele obisnuite: palarie de soare, umbrela, crema cu factor de protectie peste 30, hidratare corespunzatoare. Cel mai important este ca gravida sa evite riscul de hipertermie (arsuri solare) si de toxiinfectii alimentare, foarte frecvente in sezonul estival, care pun in pericol sarcina.

CALATORIE. Femeile insarcinate au voie sa calatoreasca cu autoturismul, trenul sau avionul, dar in conditii de siguranta. Perioada ideala pentru calatorii este intre 16 si 28 de saptamani de sarcina. Companiile aeriene permit imbarcarea gravidelor pana la 24-25 de saptamani de sarcina, dupa aceea transportul cu avionul se face numai cu avizul medicului. "Transportul cu autoturismul sau cu trenul trebuie facut in conditiile unei temperaturi agreabile, fara inghesuiala si fara stres, emotii inutile", semnaleaza dr. Gabriel Lemnete. Purtarea centurii de siguranta este indispensabila pentru protejarea gravidei si a fatului.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul