x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vitamine pentru ochi de vultur

Vitamine pentru ochi de vultur

17 Apr 2006   •   00:00

Mananca morcovi pentru ca fac bine ochilor, ne sfatuiau parintii in copilarie. Si ne spuneau pe buna dreptate acest lucru. Pentru ca substanta numita caroten, care se gaseste deopotriva in morcovi, rosii si in unele fructe, este un precursor al vitaminei A si se comporta ca un antioxidant. Carotenul previne orbirea si cataracta. A, C si E

Insa nu doar carotenul ne imbunatateste acuitatea vizuala. Exista cateva vitamine si minerale care ne ajuta sa ne mentinem sanatatea ochilor pana la adanci batraneti. "Studiile au demonstrat ca, prin consumul anumitor alimente, sanatatea ochilor si acuitatea vizuala pot fi intretinute si chiar imbunatatite", ne spune dr. Oana Budileanu, medic specialist oftalmolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina. Studiile efectuate pana in prezent au aratat ca vitaminele A, C, E si zincul incetinesc procesul de degenerescenta maculara, cauzat de imbatranire. Alte studii au evidentiat ca vitamina E incetineste si chiar inhiba avansarea cataractei. Surse bogate in vitamina A sunt cartofii, varza, morcovii, pepenele galben. Vitamina C se gaseste in citrice, capsuni, broccoli, iar vitamina E se poate procura din alune, nuci, seminte de floarea-soarelui, germeni de grau.

Luteina, minerale

Luteina si zeanxatina sunt antioxidanti deosebit de importanti pentru protectia oculara. Ei se gasesc in general impreuna, in fructe si legume proaspete, de culoare inchisa: portocale, mazare, fasole verde, kiwi, prune, pepene, struguri, piersici, spanac, broccoli, ardei gras verde si portocaliu. Dr. Oana Budileanu recomanda ca aceste fructe si legume sa fie consumate proaspete. Dintre minerale, cele mai importante pentru vedere sunt zincul si seleniul. Zincul se gaseste in cereale, carne, peste si unele legume precum fasolea verde. Surse de seleniu sunt cerealele, carnea si legumele radacinoase. Foarte importanti sunt si acizii grasi, care reduc considerabil riscul de degenerescenta maculara. Pestele este sursa principala de acizi grasi (somon, macrou, ton, cod).

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul