x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Viza de Romania - Scutiti de un drum in plus

Viza de Romania - Scutiti de un drum in plus

de Mara Raducanu    |    Ovidiu Ciutescu    |    19 Ian 2007   •   00:00
Viza de Romania - Scutiti de un drum in plus
Prelungirea dreptului de sedere in Romania a fost reglementata
De la aderare, Romania a trebuit sa le impuna strainilor din state noncomunitare reguli mai severe pentru obtinerea si mai ales prelungirea dreptului de sedere indelungata pe teritoriul romanesc. Recent, aceste reguli s-au mai "relaxat".

Cetatenii din statele ce nu fac parte din Uniunea Europeana si se afla in Romania cu acte in regula inainte de 31 decembrie 2006 isi pot innoi direct de pe teritoriul tarii noastre documentele pentru prelungirea sederii. Potrivit unor reglementari intrate in vigoare zilele trecute, ei sunt scutiti de a face un drum pana in tara de origine pentru a obtine o noua viza de sedere. O conditie esentiala este ca scopul sederii (categoria de viza) sa fi ramas neschimbat. Adica, explica purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Straini, Lucian Rusu, "daca au primit viza de lunga sedere pentru activitati profesionale, noua viza trebuie solicitata in baza aceluiasi scop, nu pentru reintregirea familiei sau activitati economice". O alta conditie este ca, la momentul zero (31 decembrie 2006), cetateanul strain in cauza sa se afle in limita celor 90 de zile de valabilitate a vizei.

VESTE BUNA. Noua reglementare este o veste extrem de buna pentru cetatenii din Republica Moldova, Ucraina, China etc. in conditiile in care, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, regulile s-au schimbat pentru ei. Cetatenii statelor care nu fac parte din UE devin si pentru Romania extracomunitari si se supun unor prevederi mai severe decat pana la 1 ianuarie 2007. Severitatea acestora a fost insa diminuata tocmai prin reglementarile introduse zilele trecute. Strainii care au sosit in Romania cu toate actele in regula dupa

1 ianuarie 2007 vor trebui sa faca un drum acasa daca vor dori sa isi prelungeasca sederea in tara.
De acelasi regim al vizei de sedere de lunga durata beneficiaza si studentii din tarile care de la 1 ianuarie 2007 nu mai sunt pe lista celor "fara viza de lunga sedere in Romania".

SURPRIZA LA TAXE
Prin circulara interna a Autoritatii pentru straini s-a rezolvat partial problema cozilor care s-au format in Chisinau (Moldova) pentru cei care doresc sa intre pe teritoriul Romaniei. O surpriza neplacuta vor avea cei care isi intocmesc dosarul pentru prelungirea permisului de sedere in momentul in care platesc unele taxe impuse. De exemplu, taxa extrajudiciara de timbru pentru schimbarea resedintei, cu o valoare de 1 RON, nu poate fi achitata nici la CEC, si nici la Trezorerie. Cum nici timbre fiscale de 1 RON nu sunt inca tiparite, singura solutie sunt oficiile Postei.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania viza sedere