x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie A fi sau a nu fi

A fi sau a nu fi

17 Apr 2005   •   00:00

Regimul vegetarian castiga rapid in popularitate. Daca v-ati hotarat sa urmati un regim vegetarian este mai bine sa aflati cateva adevaruri inainte de a face acest pas.

  • de OANA VATASELU
  • FEL SI FEL...
  • Termenul de vegetarian provine din cuvantul latinesc "vegetus" ("proaspat, sanatos si activ"). Conceptul de vegetarianism inseamna o viata bazata pe o dieta compusa din mancaruri pe baza de plante. Pana in anii ’70-’80, vegetarienii erau considerati excentrici. Din acest motiv, cei care practicau acest mod de viata s-au grupat in societati, asociatii sau uniuni nationale si internationale. Aceste grupari incearca sa demonstreze ca acest fel de a trai este unul benefic sanatatii. Este si cazul Societatii Vegetarienilor din Romania.

    MOTIVELE. Multi doresc sa slabeasca sau sa-si imbunatateasca sanatatea. Altii nu mai doresc sa consume carne, ingrijorati de multitudinea de boli care pot fi contractate prin consumul acesteia. Altii, din motive religioase sau spirituale. Multi pur si simplu nu suporta gustul carnii sau protesteaza fata de foametea care exista la nivel mondial. "Dieta vegetariana se potriveste bine omului. Animalele carnivore au gheare, tractul digestiv scurt si colti lungi. Noi avem molari plati si tuburi digestive lungi, care sunt potrivite pentru un regim vegetarian", afirma Marius Vasilescu, membru al Societatii Vegetarienilor din Romania.

    FORME. Vegetarienii sunt de mai multe feluri. Lacto-ovo-vegetarienii mananca oua si produse lactate. Aceasta este cea mai intalnita forma de vegetarianism in Europa si America. Lacto-vegetarienii sunt cel mai des intalniti in India. Ei mananca produse lactate, dar refuza ouale. Ovo-vegetarienii accepta ouale, dar refuza produsele lactate. Veganii sau vegetarienii stricti incearca sa excluda toate formele de exploatare si cruzime fata de animale. Cei mai multi nu poarta haine din produse animale - piele, blana, matase si lana. De asemenea, nu cumpara produse de la firme care le testeaza pe animale sau care au ingrediente derivate din cele animale. Naturistii consuma doar mancare care nu a fost tratata termic. Mancarea se prepara la o temperatura mai mica de 37 de grade Celsius. Alte persoane care mananca pesti, pui sau orice alt fel de fiinte sunt… omnivore!

    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie