x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Abonatul

de Eugenia Mihalcea    |    06 Feb 2006   •   00:00
Abonatul
CELULARUL
Concetatenii nostri au in casa, in medie, un telefon mobil. Daca ne luam dupa datele furnizate de operatorii de telefonie mobila, unul din doi romani are celular, fie cu abonament, fie pe cartela.

Mai tot romanul are celular. Daca la inceputurile telefoniei mobile pe piata noastra, a avea mobil era un lux sau un moft, acum a ajuns o necesitate, dar si o dependenta.

UN MOBIL DE FAMILIE. Conform sondajului CURS, in casa unui roman este in medie un telefon mobil. In cazul familiilor mai tinere, intre 18 si 30 de ani, numarul de telefoane din gospodarie ajunge la 1,8, in timp ce batranii nu au fost convinsi inca, dovada fiind ca au rareori un telefon in gospodarie. Cu toate acestea, estimarile pentru anii urmatori arata ca rata de penetrare a telefoniei mobile la noi in tara va fi de peste 70% la sfarsitul lui 2006. In lume, trei miliarde de persoane vor utiliza serviciile de telefonie mobila in 2008, dublul numarului de clienti de astazi. Piata telefoniei va atinge 635 miliarde de euro in acelasi an, fata de suma de 400 de miliarde inregistrata in 2004.

PRETURI MICI. Daca e sa vorbim, in schimb, de cei care au telefon cu abonament sau cu cartela, romanii sunt impartiti. Daca tinerii au preponderent mobil cu abonament, dar si o cartela - in cele mai multe cazuri la mai multi operatori de telefonie mobila - , romanii de peste 55 de ani utilizeaza telefoanele cu abonament intr-o proportie mica, dar si pe cele cu cartela.

Ca urmare, tendinta pietei atat romanesti, dar si internationale este de saturatie. Asadar, pentru a atrage clienti in tari mai putin dezvoltate - cum este si cazul Romaniei - producatorii de telefoane mobile trebuie sa ofere preturi foarte scazute.

1,1
telefoane mobile sunt in medie in casa unui roman. Tinerii au mai multe celulare si vorbesc de mai multi bani pe mobil decat pe fix.


In gospodaria dvs. cAte telefoane mobile aveti?
  • Cu abonament 0,6%
  • Cu cartela 0,5%

    Cam cAt ati platit luna trecuta factura/facturile pentru telefonul/telefoanele mobile?
  • 109 RON medie

    CAte minute ati vorbit la telefon luna trecuta?
  • 133 minute medie
  • CINE VORBESTE MAI MULT


    Femeile vorbesc mai mult la telefonul mobil decat barbatii. Acesta este, conform sondajului CURS, un mit, tinand cont ca un barbat plateste in medie 1.250.000 de lei vechi factura lunara la telefon, in timp ce o femeie vorbeste de aproape un milion de lei. Romanii cu varste intre 18 si 30 de ani scot din buzunar considerabil mai mult decat cei peste 55 de ani. Mai exact, tinerii dau lunar circa 1.500.000 de lei la factura mobilului, in timp ce persoanele mai in varsta platesc in jur de 500.000 de lei.

    CELULARELE SE VOR IEFTINI IN ACEST AN


    Pretul mediu de vanzare a unui telefon mobil va scadea la 129 de dolari in 2006, cu 9 procente mai mic fata de 2005, cand a fost de 142 de dolari. Piata globala a telefoanelor mobile este estimata sa creasca la impresionantul numar de 850 de milioane de unitati, aproape dublu fata de nivelul din 2002 si cu 5% mai mult decat in 2005, cand au fost distribuite 810 milioane de telefoane. Pentru o comparatie, piata globala de televizoare inregistreaza 200 milioane de unitati pe an. Pierderile sunt de aceasta data de partea producatorilor de telefoane mobile, din cauza ca, desi numarul de telefoane vandute a crescut in 2005 si se preconizeaza ca va creste si in acest an, acest lucru nu este suficient pentru a compensa declinul preturilor. Ca rezultat, veniturile anuale globale din productia de telefoane mobile vor scadea la 109,7 miliarde in 2006, cu 4,7% mai putin fata de recordul inregistrat in 2005, de 115,1 miliarde, potrivit estimarilor iSuppli.
    Totusi, studiile spun ca veniturile nu vor mai atinge nivelul de anul trecut pana in 2009, cand se estimeaza ca utilizatorii vor opta pentru telefoane mult mai sofisticate si implicit mai scumpe.

    LA TACLALE FARA FIR


    Barbatii din Romania vorbesc in medie trei ore pe luna la mobil, in timp ce femeile numai doua. Atat reprezentantii sexului tare, cat si cei ai celui frumos petrec insa putin peste o ora pe luna lungindu-se la vorba la telefonul fix. Deja de anul trecut romanii s-au obisnuit cu noua generatie de telefonie, respectiv 3G. Asta o dovedesc si statisticile, care arata ca ponderea apelurilor de voce, de 88% in 2003, a scazut la 74% in 2005, iar serviciile de transfer de date, serviciile de divertisment si cele de informare au crescut de la 3 la 10 procente din utilizarea telefoanelor mobile.
    ×