x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Aduna bacsisu’ cu forasu’

Aduna bacsisu’ cu forasu’

de Dana Andronie    |    09 Ian 2006   •   00:00
Aduna bacsisu’ cu forasu’
DECLARA TOT!
Costi Ionita este singurul muzicant care are legaturi cu lumea cealalta. Mai exact, cu artistii care nu sunt de culoare manelista. De altfel este si singurul care declara banii fara numar, fara numar.

Cum arata maneaua lui Costi Ionita? "Este o confruntare de mai multe stiluri imbinate intr-o orchestratie foarte moderna", astfel si-a descris "hartistul" opera. Nu stie cine a numit manea ceea ce canta el sau Minune, dar cu siguranta "cine a facut-o, a facut-o prost". "Fac multe artificii, pentru ca muzica mea sa fie mult mai usor digerabila in medii urbane. In 1998, am vrut sa inventez ceva deosebit, pentru ca nu se intampla nimic deosebit in muzica romaneasca", explica Costi inceputurile manelei sale…

VERSURI DE HIP-HOPPER. Aceasta "revolutie" a avut loc in 2000, cand, impreuna cu Adi Minune, a scos "Fara concurenta". "Eu veneam din lumea mea, iar el din lumea lui. De la acest album s-a schimbat toata muzica. In tot ce se aude acum in materie de manele se mai regasesc reminescente de atunci… A fost nebunie si omor!". Daca au vazut ca le-a mers atat de bine, s-au gandit sa o mai "comita". Asa s-a nascut "Of, viata mea". "M-am inspirat din muzica lautareasca, din piesa «Of, inima mea». Aveam reminescentele alea de… ca merg la Filarmonica. Am incercat sa fac o tampenie, o chestie interesanta. Si am facut acel «oooooooooooo» lung. Nici unui prieten manelist nu i-a placut. M-a demoralizat total." Dar ce mai conteaza, la ce succes a avut! Interesant este faptul ca textul la "Of, viata mea" ii apartine unui hip-hopper. Mai putin refrenul, care poarta amprentele lui Minune si ale lui Ionita. De atunci, "marfa Costi Ionita" a inceput sa se vanda mai ceva ca burabulele-n piata. Iar astazi s-a ajuns pana intr-acolo incat "casele de productie nu mai fac fata la vanzari si atunci tarabagii ma pirateaza", sustine manelistul.

Vijelie si Ionita, la o cAntare n parc

PLATESTE MULT! Maneaua nu este daunatoare. Pai, cum sa fie daca "oxigeneaza" buzunarele cu euroi?! Si,uneori, ea este destul de sanatoasa… literar! "Exista si metafore in manea", ne-a spus Costi. L-am rugat sa ne dea un exemplu chiar din piesele sale. Ne-a raspuns: "Stai sa ma gandesc… Lasa ca va dau la sfarsit…". La sfarsit nu ne-a dat decat un salut: "La revedere". Metaforele le-a pierdut, probabil, undeva pe drumul spre Europa sau America. "Plec in fiecare week-end. In Italia, Spania, Franta, Germania, America, Anglia si cant in discoteci care au de la 600 pana la 2.000 de locuri". Iar romanii din diaspora arunca cu banii in el…. "Daca le face placere!", spune mandru Costi Ionita! Placerea este atat de mare, incat, la sfarsitul cantarii, bacsisul "il strange cu matura si cu forasu’. Uneori se mai prafuiesc putin, daca vin murdari de afara….". Asa spune Costi, care stie cel mai bine. In fond, el a fost acolo, nu noi. Am fost curiosi sa aflam daca manelistul isi declara la stat si banii fara numar, fara numar. Costi Ionita ne-a marturisit foarte sincer ca declara impozitul pe venit chiar si la dolareii sau euroii pe care-i "matura". Cum? "Estimez… Nu-mi da nimeni chitanta, dar pot sa spun: «Atatia bani am gasit pe jos!» pe care-i si-i declar!. Sunt om care plateste foarte mult impozit". Pentru acest gest Costi Ionita merita o cravata de pionier cu inel de aur argintat!

SPERANTA MOARE!
"Am primit amenda de la spatii verzi. S-au spart geamurile de la metrou… A fost nenorocire… 20 de artisti din cealalta lume n-au reusit sa stranga in Piata Revolutiei cati oameni au strans doar eu in Parcul Herastrau! S-au adunat peste 10.000 de oameni! Ca sa va dati seama cu ce fenomen social ne confruntam!"
Costi Ionita, muzicant

10.000 de oameni s-au strans la Costi

Din cate spune "maestrul" Costi Ionita, toata America de Sud canta pe ritm de manea, dar se numeste raggaeton. Acest stil este luat de la un roman, care a plecat acum doi ani din tara. Se pare ca producatorii americani nu vor altceva de la Costi, decat sa faca "piese cu influente manelistice". Astfel, marfa lui Costi Ionita este tocmai buna de export in America. Si romanii care aveau speranta ca manelele sunt o "specie" pe cale de disparitie… Se pare ca speranta moare inaintea manelelor. Drept argument sta si concertul sustinut de Costi Ionita anul trecut, in Parcul Herestrau, la care s-au adunat peste 10.000 de oameni. Evenimentul a fost prilejuit de lansarea albumului "Garantat de Costi", pe care acesta are cateva duete cu Liviu Guta, Minodora, Liviu Pustiu, Adrian Minune.
L.A., Kosovo, Nicolae Guta, Vali Vijelie si multi alti manelisti i-au adus la extaz pe fanii de langa garduri si pe culmile disperarii pe octogenarii care se plimbau in parc (pe unde mai reuseau, caci aleea principala era blocata in intregime). Desi discul abia iesise pe piata, Costi Ionita sustinea ca s-a vandut in peste 20.000 de unitati: "Manelele sunt singurul gen de muzica vandut in Romania". Cata modestie! La acelasi concert din parc, Adi de la Valcea a fost destul de inconstient incat sa declare piesa "Suparat sunt, Doamne, suparat" imn national, fara sa mentioneze macar ca varianta originala se numeste "Umoran" si e cantata de sarbul Jasmin Stavros. Ca efect imediat al circului din Herastrau, traficul din zona Aviatorilor a fost sugrumat de multimea de oameni care venea in mod constant spre parc, astfel ca au fost postati cativa agenti pentru a dirija circulatia. Ca efect pe termen lung, manelele vor continua sa faca ravagii printre romani.

VIATA SI MUZICA TREBUIE SA FIE LA ZI!


Costi mai are o teorie destul de interesanta: "Mai bine ca manelele nu se difuzeaza la radio, pentru ca se vand mai bine! Nu le vezi peste tot, nu poti sa dai drumul la radio si gata ai manele!". Ce strategie de marketing! "Manelele se inspira din realitatea imediata, iar versurile sunt inspirate din prezent. Tot timpul, muzica trebuie sa fie la zi. Sa fie inspirata din viata de zi cu zi si din prezent. Eu fac si rock, dar casa de productie alege sa promoveze tot manele. Imi place foarte mult chitara si sunt singurul care o foloseste in manele", ne impartaseste "doctorul manelist" Costi Ionita din vasta sa experienta.

"DESERT ROSES", CEA MAI SCUMPA MANEA DIN LUME


Prima manea semnata de Costi Ionita a fost "As da zile de la mine", pe care a interpretat-o alaturi de Valahia. Aceasta piesa este o preluare din muzica lautareasca. Au urmat apoi "Femeia te iubeste, femeia te loveste" si "Prieteni si dusmani", piesa pe care Costi a "impartit-o" cu Elegance. Toate albumele manelistului s-au vandut in sute de mii de exemplare. Dar maneaua care s-a vandut cel mai bine in lume ii apartine lui Sting. "«Desert roses» s-a vandut in milioane de exemplare!", ne-a spus Costi Ionita. De asemenea, acesta a gasit solutia pentru ca Romania sa castige Eurovisionul. "Daca vrem sa luam Eurovisionul, trebuie sa participam cu o manea! Nu ajungem nicaieri daca plecam cu avioane, cu elicoptere sau cu muzica rock!"

SALAM, TATAL MANELISTILOR


Costi Ionita canta toata noaptea pentru "cascaval": "Cant si martea, si miercurea si lunea… Daca iese cascavalul! Nu ma gandesc ca ma duc la munca, ci ma gandesc ca ma duc la distractie. De aceea cred ca-mi merge si bine. Eu nu alerg dupa bani". Costi Ionita ne ameninta cu o noua specie de manea, care va contine influente africane. Cu toate acestea, Costi sustine ca Florin Salam este considerat acum tatal manelistilor. "Este pe val si este foarte talentat. N-ai cum sa ajungi mare manelist, fara sa nu fii talentat".
×