x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie "Am mers usor, n-am fugit"

"Am mers usor, n-am fugit"

de Sorin Anghel    |    14 Aug 2006   •   00:00
"Am mers usor,  n-am fugit"
GRANITE INCHISE
Marcel Raducanu si Miodrag Belodedici sunt doi dintre fotbalistii care au "evadat" din Romania inainte de Revolutie.

Pe vremea lui Nicolae Ceausescu, cine incerca sa treaca granita fara voia paridului era considerat tradator. Fotbalistii romani aveau voie sa se transfere in strainatate abia dupa ce implinesc 33 de ani si nu mai intra in planurile echipei nationale. Unul dintre jucatorii cei mai reprezentativi din istoria Stelei este Marcel Raducanu. Fosta glorie a anilor ’70 a "evadat" in vara anului 1981, cu ocazia unui meci amical disputat de echipa armatei in Germania.

CHIUL. "In primul rand am vrut sa-mi dovedesc mie si celor din tara ca pot face fata si fotbalului din Occident. Ma saturasem de lozincile unor generali si chiar colegi", isi motiveaza Raducanu gestul. Totul s-a petrecut in pauza unui joc disputat de Steaua in Germania. La pauza, mijlocasul roman a fost schimbat si imediat ce s-a dat startul reprizei a doua a si plecat de la stadion.

PROBLEME. La primul meci din Ghencea, dupa fuga sa, la un joc din campionat cu Chimia Rm. Valcea, 30.000 de oameni au scandat la unison "Cel mai bun din RSR a ramas in RFG!". Au fost momente de cosmar pentru cei de la tribuna oficiala. Acestia, in frunte cu Ion Coman, fostul ministru al Armatei, erau negri de furie, dar nu erau in stare sa mai articuleze vreun cuvant.

STRAIN. Ce a urmat pentru Marcel Raducanu? O cariera de exceptie la Borussia Dortmund, dar asta numai dupa ce si-a ispasit suspendarea obligatorie de un an de zile, care se dicteaza in astfel de cazuri. Daca jucatorul nu a avut probleme in Germania, pentru familia sa, ramasa acasa, a urmat un adevarat cosmar. Scandalul a continuat cativa ani. Marcel simte ca este pe val si incepe sa ceara insistent conducatorilor Borussiei aducerea din tara a sotiei si a fiului sau minor, care erau urmariti de Securitate. Germanii il trimit pe seful landului Rhenania de Nord - Westfalia in audienta la Ceausescu, pentru rezolvarea problemei, dar este refuzat. Marcel Raducanu era considerat de catre regimul comunist un tradator de neam si tara. Pana la urma, sotia sa ajunge si ea in Germania, adusa de o limuzina cu pardoseala dubla. A fost o lovitura grea pentru Securitate, care nu concepea ca o persoana filata sa evadeze.

"Nu am regretat niciodata faptul ca am ramas in Germania. Am facut totul pentru a juca la Borussia Dortmund, chiar si demonstratia cu scrumiera, din biroul presedintelui. Diferenta dintre ce am lasat in tara si ce am gasit acolo era uriasa"
Marcel Raducanu

BELODEDICI A TRECUT LEGAL DUNAREA

Miodrag Belodedici (la minge) a fost capitan la Steaua Bucuresti inainte de retragere

"Daca stiam ca se schimba sistemul din Romania, poate nu as mai fi plecat in Iugoslavia. Cred ca as mai fi asteptat, dar nu sunt sigur. Eu prima oara am tinut cu Steaua Rosie Belgrad, pentru ca ma uitam numai la posturile sarbesti. Cand am crescut si m-am apucat de fotbal am aflat cine este Steaua Bucuresti"
Miodrag Belodedici


Un alt fotbalist care a fost considerat tradator de neam este Miodrag Belodedici. In decembrie 1988, in plina campanie de calificare a nationalei pentru Mondialul italian si a Stelei pentru fazele superioare ale CCE, Belodedici paraseste Romania comunista in varf de forma, ajungand in Iugoslavia la Steaua Rosie Belgrad. El va rata in 1989 finala CCE cu AC Milan, dar si mondialul din 1990, insa va deveni singurul roman cu doua CCE la activ (1986 si 1991), dupa ce invingea cu 5-3 dupa loviturile de la 11 metri pe Olympique Marseille. "Am plecat pentru ca aveam nevoie de libertate si de democratie. Lucrurile astea le cautau toti romanii", este explicatia de acum a celui poreclit "Caprioara". Belo si-a luat cu el una dintre surori si pe mama sa, iar cum a ajuns la Belgrad a cerut azil politic. "Evadarea" sa a produs mare deranj atat la clubul Steaua, cat si in structurile de Securitate, fiind considerat tradator. "Dupa ce mi-a fost garantata sederea acolo, am mers la Steaua Rosie Belgrad, la club, si i-am intrebat daca au nevoie de serviciile mele. Ma stiau, ca doar eram un fotbalist cunoscut in Romania. Am stat un an de zile pe margine, dupa care am inceput sa joc pentru ei", povesteste Belodedici, care in prezent ocupa functia de director tehnic peste loturile nationale de fotbal ale Romaniei. "Eu nu am trecut Dunarea pe camera sau ascuns in masina. Mi-am luat pasaportul de la Bucuresti, am ajuns in Iugoslavia perfect legal, prin vama. Eu eram nascut intr-un sat de sarbi, prima limba pe care am vorbit-o in casa a fost sarba, iar primele 4 clase pe care le-am facut la scoala au fost tot in limba sarba. Belgradul era mult mai aproape de mine decat Bucurestiul, iar la televizor aveam 5 posturi sarbesti si doar unul romanesc. In Romania mi-a ramas doar o sora, in Timisoara. A fost luata la intrebari, dar nimic mai mult", isi aminteste Belodedici. Securitatea nu a facut mari presiuni asupra rudelor sale pentru ca a tinut cont si de originile sarbesti ale "Caprioarei". Belodedici este un caz unic in istoria fotbalului romanesc, fiind singurul jucator care a castigat Liga Campionilor cu doua echipe diferite. "In 1986 nu prea am realizat eu ce mare performanta am facut cu Steaua Bucuresti atunci cand am castigat Cupa Campionilor in fata celor de la Barcelona. Am primit un Aro si inca ceva, dar nu imi mai amintesc exact ce. In 1991 a fost bucuria mai mare, eram mai matur, mai ales ca eu am fost printre cei care au transformat unul dintre penalty-urile care a adus trofeul la Belgrad", povesteste Belodedici.

CARTE DE VIZITA MARCEL RADUCANU

S-a nascut la 21 octombrie 1954 la Bucuresti si a debutat in tricoul Stelei la un meci disputat la Resita, in 1973, si pierdut de militari cu scorul de 2-0. In prima divizie din Romania a jucat 229 de partide, ultima fiind cea dintre FCM Galati si Steaua, scor 1-2. Intre 1982 si 1988 a evoluat pentru Borussia Dortmund, formatie pentru care a reusit sa marcheze 31 de goluri. S-a retras in 1991, atunci cand a devenit campion al Elvetiei cu FC Zürich. A jucat 23 de meciuri in tricoul echipei nationale a Romaniei, fiind considerat unul dintre cei mai buni jucatori din generatia sa.
ALBERT STREIT, ROMANUL CARE VREA IN ROMANIA Pe langa fostul dinamovist Vlad Munteanu, legitimat acum la Energie Cottbus, in Bundesliga mai evolueaza inca un jucator roman. Este vorba de Albert Streit, 26 de ani, aflat sub contract cu Eintracht Frankfurt. Acesta s-a nascut la Bucuresti si la varsta de un an a fugit impreuna cu familia sa in Germania. Pentru a nu avea probleme, parintii i-au schimbat numele vechi, Ursachi, cu unul nemtesc. Streit este unul dintre cei mai buni mijlocasi care evolueaza acum in Bundesliga, avand un salariu anual de 900.000 de euro. El a evoluat si Wolfsburg, acolo unde l-a avut coechipier pe Dorinel Munteanu, cu care a fost si coleg de camera. Streit ar putea evolua si pentru reprezentativa de fotbal a Romaniei, dar Victor Piturca se incapataneaza sa-i acorde vreo sansa. Mijlocasul a anuntat ca daca ar avea de ales intre Romania si Germania ar alege tara noastra, el considerandu-se roman, desi a plecat inca de la un an de aici.

CARTE DE VIZITA MIODRAG BELODEDICI

S-a nascut la 20 mai 1964 in comuna Socol din judetul Caras-Severin, intr-o familie de sarbi. In 1978 a inceput fotbalul la Minerul Moldova Noua, acolo unde a evoluat pana in 1981, cand a fost transferat de Luceafarul. Dupa un an de zile a fost racolat de Steaua, echipa pentru care a evoluat pana in 1988. In Ghencea a castigat Cupa Campionilor (1986), performanta pe care a repetat-o si cu Steaua Rosie Belgrad in 1991. A mai evoluat pentru Valencia, Valladolid, Villareal, Atlante Mexico, incheindu-si cariera tot la Steaua Bucuresti.

×