x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Amantii

29 Mai 2005   •   00:00

Te surprinzi intr-o noapte de insomnie ca ai asa un chef sa-ti scuturi viata de praf. Si atunci iti cauti un ibovnic....

  • de CARMEN ANGHEL
  • VANAREA FERICITII
  • Te arde ceva, ca un vis neimplinit, ca sufletul se simte gatuit de atata plictiseala, ca vrei sa traiesti. Ca, daca te intrebi ce este fericirea, nu mai stii sa raspunzi la aceasta intrebare. Vrei pe cineva care sa-ti puna din nou motorul in functiune. Vrei sa rulezi fara frane! Pornesti sa vanezi fericirea. Dintr-o data te luminezi si iti aduci aminte de niste priviri mai languroase ale... cuiva. Speri sa-l mai intalnesti. Sa-i dai bice, sa nu te mai retii. Fericirea parca poate fi iar definita, incepi sa inveti din nou gramatica iubirii. Sau macar a satisfactiei. Nu-ti mai pasa de nimeni si de nimic. Ce familie? Ce prieteni? Ce barfe? Focul acela te arde mai rau. Te trezesti intr-o zi ca esti in pat cu altcineva decat persoana cu care ai impartit astfel de impresii in ultima vreme. Pleci intr-o delegatie. Iti faci timp! Prinzi curaj, iti suni o veche cunostinta, care devine buricul lumii, ii dai intalnire. Ai o camera de hotel. Intri intr-o stare vecina cu nebunia, urmeaza o noapte de amor cum nu ai mai avut de multa vreme. Te suna persoana iubita, ii declari ca o iubesti, te crede, dar inchizi telefonul, spui ca aceasta delegatie te-a doborat, vrei sa dormi, dar te arunci in valuri... Traiesti ceva ce uitasesi de mult ca exista.

    Infuleci pacatul cu polonicul! Iti place, te excita, te innebuneste, te face fericit. Ai prins prada pe care o doreai. Ce urmeaza nu mai are importanta. Ai avut clipa de glorie. A doua zi probabil ca ai sa te gandesti la definitia cuvantului "adulter". Sau poate nici macar nu-ti va da prin cap sa te gandesti la asta, ci cum va fi urmatoarea experienta, pentru ca ai prins gustul. Pentru ca viata exista! Unele iubiri se pot consuma intr-o singura noapte. O singura noapte este in stare sa duca o iubire prin tot destinul, sa o faca fluture, sa o ucida.

    Remuscarile poate vin si ele, dar ce pot insemna pe langa zambetul misterios din coltul gurii, care iti apare ori de cate ori perechea ta te plictiseste? Misterul si zambetul acesta sunt numai si numai ale tale. Existi doar tu si misterul tau. Dar cati dintre romani sunt dispusi sa obtina zambetul acesta?

    SONDAJ. "Sunteti de acord cu relatiile sexuale extraconjugale - amant, amanta, adulter?" 77,5% dintre romani au spus nu, 5,3% s-au abtinut, 13% au lasat o gura de aer pentru nefericiti, iar 4,2% mai nu vrea, mai se lasa. Cealalta intrebare: "Dumneavoastra ati avut relatii extraconjugale, amanti?" 76,6% dintre cei casatoriti si intervievati au raspuns nu, 3,6% au recunoscut ca au avut, iar 10,8% au recunoscut si ei, dar probabil ca nu au pus asa suflet in relatie. 9% s-au facut ca ploua.

    BARBATI VERSUS FEMEI. 21% dintre barbati si 6 % dintre femei spun ca sunt de acord cu relatiile in afara relatiei oficiale. Doar 6% dintre barbatii casatoriti spun ca au calcat stramb des, 21% mai rar. Femeile casatorite recunosc doar in proportie de 2%, iar la capitolul des, 3 %. 66 % dintre barbatii chestionati nu sunt de acord cu relatiile de felul acesta; aproape la egalitate, 60% dintre barbatii casatoriti spun ca nu au avut relatii extraconjugale.

    VARSTELE. "Sunteti de acord cu relatiile extraconjugale, amant(a), adulter?" Aici surpriza vine cam asa: tinerii - cei intre 15 si 30 de ani, si varstnicii, cei peste 56 de ani, in procente aproape egale - 15%, respectiv 14% sunt de acord cu acest tip de relatii. Retinerile sunt egale si putine, intre 4 si 5 procente. A doua surpriza la acest capitol vine atunci cand raspunsul este "nu". Cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani sunt cei mai vehementi impotriva acestui tip de relatii: 81%! 74% dintre cei cu varste intre 15 si 30 de ani, si 73% dintre cei peste 56 de ani sunt impotriva.

    RECUNOASTEREA. "Dvs. ati avut (amant) relatii extraconjugale?" Aici este ceva mai greu de raspuns. Doar 3% din segmentele 15-30, respectiv 31-55 recunosc ca au avut astfel de relatii, si des, si 6% dintre cei peste 56 de ani. Recunosc ca au avut, dar mai rar: 8% - 15-30 de ani, 10% - 31-55 de ani si 16% peste 56 de ani. Si la "nu" procentele scad pe masura ce varsta creste: 82%, 78%, 67%.

    EDUCATIA. Cei care au doar liceul sunt mai toleranti - 16%; doar 14% dintre cei cu studii peste liceu si 11% din cei cu studii sub liceu au spus ca sunt de acord. Cand vine vorba de "nu" avem: 80% dintre cei cu studii mai putine, 76% dintre cei cu liceu si 74% dintre cei cu studii peste liceu. "Ati avut....?" Si cu liceu si fara liceu, recunosc doar 4%. Cei cu studii superioare sunt mai ascunsi si recunosc doar in proportie de 3%. Dintre cei casatoriti, bineinteles. Mai rar, dar totusi recunosc: 9% cei sub liceu, 12% cei cu liceu, 13% ei cu studii mai inalte. "Nu", in ordinea crescatoare a studiilor avem: 78%, 77%, 74%.

    Dumneavoastra ati avut relatii extraconjugale (amanti)?
  • Nu 76,6%
  • Da, rar 10,8%
  • NR 9,0%
  • Da, des 3,6%
  • BANII, AMANTII SI BOGATII
    Cei care au bani mai multi sunt de acord in proportie de 18%, fata de 10% dintre cei cu bani sub medie. Cand trebuie sa recunoasca daca au avut relatii extraconjugale, tot cei cu bani spun da, rar, da 5%, des 13%, pe cand ceilalti da, des 3%, da, rar 10%. Cand sa spuna nu, la ambele intrebari procentele sunt: 82% saracii, 72% bogatii, iar la recunoastere 80% saracii, 75% cei cu bani.

    CEI MAI IUBARETI SUNT... BANATENII
    Se spune ca oltenii sunt cei mai iubareti dintre romani? Ei bine, din acest sondaj reiese ca banatenii, in proportie de 18% sunt de acord cu ibovnicii. Pe locul doi vin muntenii cu 16%, urmeaza oltenii cu 14%. La egalitate: 13% sunt dobrogenii, bucurestenii si cei din Crisana-Maramures. Doar 12% dintre ardeleni sunt de acord cu acest tip de relatii, iar cei din urma sunt moldovenii cu doar 10%. La "Nu" clasamentul arata astfel: 81%, moldovenii, 79% ardelenii, 78% cei din Crisana-Maramures, la egalitate, 77% dobrogenii si bucurestenii, mai toleranti, de data asta, sunt oltenii, cu 76%, urmati de banateni cu 67% .

    "Ati avut relatii...?" La capitolul "des" bucurestenii sunt cei mai tari, cu 8%, si 12% la "rar". 6% dintre olteni mai des, 12% mai rar; la fel de rar au avut si banatenii, ardelenii si bucurestenii. Surpriza vine de la maramureseni, care sunt pe primul loc cu 13%. Cei care spun ca nu au avut relatii extraconjugale (dintre cei casatoriti): procentele variaza intre 68%, bucurestenii si 79% ardelenii si moldovenii.

    UN "NU" ZDROBITOR, INDIFERENT DE MEDIU
    "Sunteti de acord cu...?" Cei din mediul urban spun in proportie de 74% ca nu! Cei din rural sunt si mai si: 82% spun nu. Doar 14% dintre cei care locuiesc in mediul urban sunt de acord si 11% dintre cei din mediul rural. "Ati avut...?" 4% la oras, 3% la rural spun da, des. 12% urban, 10% rural spun da, rar. 74% urban, 79% rural spun nu! Si mai e ceva de remarcat la rezultatele acestui sondaj: indiferent de cat de des sau de rar se uita la tv, citesc ziarele sau asculta radioul, romanii spun in proportii zdrobitoare, peste 70%, ca nu sunt de acord cu aceste relatii extraconjugale! Sau ca nu au avut asa ceva!
    ×