x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ambasadoare

de Anca Alexe    |    24 Oct 2005   •   00:00
Ambasadoare
DIPLOMATIA
Prezenta Mariei in Balcani va atenua incordarea internationala si va contribui la solutionarea problemei orientale… (Ducesa de Edinburg) Aceasta atitudine a fost impartasita cu entuziasm de romani. Proaspata lor principesa mostenitoare era nepoata tarului, a carui armata amenintase intotdeauna Romania. Era, totodata, nepoata a reginei Angliei, a carei putere se aflase ani in sir in spatele celuilalt inamic recunoscut din istoria Romaniei, sultanul…

ROLUL. Desi pozitia ei era neoficiala, iar regele Carol nu-i permitea implicarea pe scena politica internationala, Regina Maria a participat, in mari proportii, la infaptuirea Romaniei Mari... "Marele vis al Romaniei este si al meu si stiu ca Anglia castiga intotdeauna..", spunea regina. "Regele Carol si Regina Elisabeta au stat intotdeauna in urma Reginei. Ea nu intelegea de ce toata lumea trebuie sa se amestece in treburile ei. Si uneori isi iesea din sarite. Iar intr-un moment de slabiciune, in toamna anului 1897, Regele Carol a numit-o pe Maria comandant de onoare al unui regiment de cavalerie, Regimentul 4 Rosiori. In vreme ce palatul o dezaproba, rosiorii o adorau. Si abia asteptau sa le comande", scria Hannah Pakula in cartea sa intitulata "Ultima romantica. Viata Reginei Maria a Romaniei", aparuta la Editura Luceafarul/ Editura Lider, in 2004.

CASATORIILE "POLITICE". Cea mai "ampla" politica a Reginei Maria a fost casatoria copiilor ei. Astfel, si-a intemeiat relatiile cu statele importante. In 1920, regina Romaniei are trei copii de casatorit. Printul mostenitor, Carol, si fiicele sale, Elisabeta si Maria. Constantin al Greciei are si el doi copii de varsta casatoriei. George, printul mostenitor, si fiica sa, Elena. Maria se intalneste cu Constantin si ii sugereaza ca cele doua familii regale ar putea infaptui o dubla matrimoniala prin casatoria printului mostenitor cu printesa Elisabeta de Romania si cea a printului mostenitor al Romaniei cu printesa Elena de Grecia. Pe plan diplomatic, cele doua tari ar putea profita din plin de aceasta combinatie. Intr-adevar, legandu-se cu Grecia, Romania evita pericolul bulgar, si, legandu-se cu Romania, Grecia lui Constantin, caci Constantin va fi restaurat la putere, va demonstra Frantei ca se afla de partea democratiilor. Fara a se preocupa de sentimentele acestor tineri frumosi pe care vor sa-i uneasca unii cu altii, Bucurestiul si Atena anunta cele doua casatorii pentru lunile februarie si martie 1921. Maria este in al noualea cer. Ce-i mai lipseste pentru a deveni Victoria Balcanilor? O alta casatorie. Cea a Mariei (Mignon). "La Belgrad exista un tanar suveran, scrie Regina Maria. Alexandru I de Serbia, care i-a urmat tatalui sau, Petru I, vechi aliat al Frantei. (...) Alexandru s-a luptat foarte bine in timpul primului razboi mondial si este, impreuna cu regele Albert al Belgiei si cu mine, aliatul cel mai respectat al francezilor. Or, Alexandru nu este insurat." Al patrulea copil, principele Nicolae, se casatoreste in 1931 cu Ioana Doletti, fiica unor latifundiari venetici din Trohaii Buzaului, iar Ileana, cel de-al cincilea copil, se casatoreste in 1931 cu principele Anton de Austria, din casa de Habsburg.

"27 August 1916. Anglia castiga intotdeauna. Am reusit! Mica noastra tara a devenit aliata dragei, batranei mele Anglii, a Frantei, a Rusiei, a Italiei, a Japoniei si a bietei si eroicei Belgii, ca sa nu mai vorbim de Muntenegru." - Regina Maria

PRIZONIERUL ALIATILOR

Cu toate ca a dorit din tot sufletul colaborarea principalelor partide, regele Ferdinand n-a reusit in actiunea sa. A ramas, pana la sfarsitul vietii, "prizonierul" lui Ion Bratianu si al lui Barbu Stirbey, cei doi mari aliati ai Reginei. Alaturi de Bratianu, "zodia buna", cum era numit, s-a infaptuit Marea Unire de la 1918. Prin Barbu Stirbey, Regina Maria a avut un rol esential in a-l convinge pe regele Ferdinand ca trebuia sa renunte la gandul de a intra in razboi alaturi de Puterile Centrale, demonstrandu-i "matematic" ca Antanta va iesi biruitoare.

REGINA MARIA SI GENERALUL BERTHELOT, PRIETENI SI ALIATI

Al treilea mare prieten si aliat al Reginei Maria, in contextul desfasurarii primului razboi mondial, a fost generalul Henri Berthelot. Prin el, regina isi consolideaza relatiile cu Franta si il castiga drept camarad pe generalul Foch, seful marelui stat-major din Chantilly. "Dupa infrangerea pe care a suferit-o Romania, generalul Berthelot a reusit o munca exemplara si armata noastra a fost capabila sa ia armele", scria regina. Astfel, sustinut de regina, Berthelot cere, la 10 noiembrie 1918, evacuarea Romaniei de trupele lui Mackensen. Germanii, presati de soldatii romani, care lupta din nou, se retrag spre Ungaria. La 11 noiembrie Germania cere armistitiu. Romania devine pe deplin un membru al Antantei. La 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, Romania se uneste cu Basarabia, Bucovina si Transilvania.

MARILE VISURI ALE ROMANIEI

O alta reusita pe plan politic a fost cucerirea Pestei. "Luni, 4 august 1919, Cotroceni. In aceasta zi, noteaza Regina Maria, trupele noastre au intrat in Pesta. Un moment mare pentru Romania noastra ferma, loiala si fidela. (...) Acesta fusese unul din marile visuri ale Romaniei, sa intre in Pesta si sa puna ordine acolo! Este o bucurie pentru poporul nostru si o recompensa pentru armata noastra."
×