x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Aparatorii popoarelor

Aparatorii popoarelor

de Monica Dumitrescu    |    18 Dec 2006   •   00:00
Aparatorii  popoarelor

Despre ingeri am vorbit, pret de doua pagini si o pauza intre spovedanii, cu un inger in trup - parintele Teofil Paraian de la Manastirea "Brancoveanu", Sambata de Sus. Parintele care vede doar cu ochii inimii, adica cei ingeresti, ne arata lumea ingerilor. Ce diferente sunt intre om si inger? Ce rol au ingerii in viata noastra?

Vocea duhovnicului

Despre ingeri am vorbit, pret de doua pagini si o pauza intre spovedanii, cu un inger in trup - parintele Teofil Paraian de la Manastirea "Brancoveanu", Sambata de Sus. Parintele care vede doar cu ochii inimii, adica cei ingeresti, ne arata lumea ingerilor. Ce diferente sunt intre om si inger? Ce rol au ingerii in viata noastra?

Jurnalul National: Parinte, care sunt cele mai importante referinte pe care Biserica le are in ceea ce priveste ingerii?
Parintele Teofil Paraian: Biserica noastra cinsteste pe ingeri si toate puterile ceresti. Sunt noua puteri ceresti. De fapt, referirile in Biserica si in cultul Bisericii sunt la ingeri, arhangheli si mai ales la heruvimi si serafimi. Despre celelalte puteri ceresti nu se fac referiri propriu-zise la slujele din Biserica. In ceea ce priveste crearea ingerilor, Scriptura cuprinde doar o singura referinta - in cartea lui Iov. Asadar, ingerii au fost creati inaintea lumii vazute, adica a tot ceea ce ne inconjoara.

Ziua ingerilor

Cum trebuie sa ne rugam ingerilor?
Ingerul pazitor e pomenit in rugaciunile pe care le face orice crestin. In copilarie invatam o rugaciune catre ingerul pazitor, pe care, din pacate, o spun chiar si batranii, caci e singura pe care o stiu. Ei spun "eu sunt mic, tu fa-ma mare, eu sunt slab, tu fa-ma tare» fara sa se gandeasca daca e vorba de situatia fizica sau cea spirituala. Si trebuie sa recunoastem ca cei mai multi oameni spun de fapt formule de rugaciune, dar nu se roaga.
Apoi, la slujbele Bisericii auzim indemnul "inger de pace, credincios, pazitor sufletelor si trupurilor noastre de la Domnul sa cerem", la logodna se spune: "Ingerul Domnului sa mearga inaintea lor in toate zilele vietii lor", intr-o rugaciune care se repeta la slujbele noastre, la cea a Ceasurilor, la Miezonoptica, la Pavecernita, spunem: "Inconjura-ne pe noi cu Sfintii tai ingeri ca prin mijlocirea lor totdeauna fiind paziti tie marire sa inaltam - Tatalui si Fiului si Sfantului Duh", sau zicem Intr-o rugaciune catre Maica Domnului: "Ingeri dimprejur sa se adune, sa-mi arate calea catre cele bune".
In fiecare zi de luni sunt pomeniti ingerii. Unii tin post lunea in cinstea ingerilor. Dar cel mai des neglijam gandul la ingerul pazitor. Desi zicem rugaciuni referitoate la ingeri, nu prea avem constiinta aceasta a unei prezente care ne este favorabila, care ne ajuta, ne da siguranta binelui, care ne pazeste de orice intamplare rea.

Cu ce le suntem superiori si prin ce inferiori?
Omul este si superior, si inferior ingerului. "Micsoratu-l-ai mai putin decat ingerii", spunem in Psalmul 8. Deci noi ne gandim la situatia omului ca e mai prejos de ingeri in sensul ca are trup si trebuie sa aiba preocupari in legatura cu trupul. Omul nu e destul de prezent si de statornic in rugaciune, in preamarirea lui Dumnezeu cum sunt ingerii. Ingerii au capacitatea aceasta de a sta intotdeauna in legatura cu Dumnezeu, in orice caz mai mult decat omul.
Insa ingerii nu poarta in ei chipul lui Dumnezeu. Ingerul strabate dintr-o parte in alta mai repede decat omul, care este tintuit cumva in trup si poate calatori doar cu gandul. Si mai limitat este omul, caci nu poate calatori decat cu amintirea, fara a se raporta la situatiile prezente, gandurile lui fiind retinute in sfera trupului.

Paganii si ingerii

Parinte, stim ca in Ortodoxie exista doua opinii: una de la Sf. Vasile cel Mare, care sustine ca ingerii pazitori sunt primiti la botez, iar alta a Sf. Ioan Gura de Aur, care spune ca primim inger la zamislire. Cand primim, de fapt, ingerul pazitor?
Nu exista ceva revelat, descoperit in chestiunea aceasta. Doar atat stim, in Sfanta Evanghelie de la Matei, capitolul 18, se spune sa nu smintiti pe unii din acestia mai mici, pentru ca ingerul lor este inaintea lui Dumnezeu. Hristos afirma faptul ca omul are un inger. In cazul ca omul are un inger pazitor de la zamislire, numai are de ce sa-l primeasca la botez, si atunci nu numai oamenii care au credinta in Dumnezeu au inger, ci toti cei din lumea aceasta ar fi ocrotiti de ingerul pe care li-l da Dumnezeu. Insa lucrurile acestea ne depasesc.

Cum comunica ingerul cu omul, din interior, ca un glas al constiintei, sau din exterior?
Unora le comunica din interior, le da o convingere, o siguranta, altora le vorbeste din exterior, asa cum i-a vorbit Dreptului Zaharia sau Maicii Domnului. Dar asta depinde de socotelile lui Dumnezeu.

Ce a insemnat pentru ingeri planul mantuirii?
Noi spunem ca prin Maica Domnului s-a descoperit taina intruparii si a mantuirii pe care nici ingerii n-au stiut-o.

Ce folos au ingerii din relatia de mijlocitori intre noi si Dumnezeu?
Cred ca orice lucru pe care il face cineva il sporeste sau il scade, dupa calitatea lucrului. Orice lucru bun pe care il fac ingerii si oamenii le ofera posibilitatea sa inainteze in bunatate, sa se desavarseasca.

Astazi, ingerii sunt folositi in reclame comerciale. Avem ingeri ai ciocolatei, ai branzei... Exista o criza a omenirii in relatia cu ingerul?
Nu trebuie sa coboram lucrurile inalte la inferioritatea noastra. Ingerul poate fi prezentat ca aparator, ca ajutator, si atat. Nu facem decat sa-i ridiculizam folosindu-i in reclame. Necesar e sa crezi ca esti ocrotit de un inger si sa ai o legatura cu el, rugandu-te pentru ocrotirea pe care o ai de la el, nu sa razi de existenta lui. Ingerul romanilor

Cetatile, adica orasele de azi, si popoarele au inger pazitor?
Da, este o chestiune revelata. Cetatile, dar si popoarele au un inger al lor. Stim sigur ca exista un inger al fiecarui popor, ca de exemplu cel al poporului roman. Nu stim cum se manifesta acesta, cum isi conduce poporul. Uite, cateodata ne vine sa zicem ca nici n-are poporul nostru inger, la cate pacate se fac in tara asta.

Stau ingerii cu noi oricat de mult am gresi?
Scrierile filocalice afirma ca Sfanta Treime care este ascunsa in sufletul omului de la Botez nu se departeaza de om, decat dupa moarte, in cazul ca omul e nevrednic de prezenta Sfintei Treimi. In ceea ce priveste ingerul, daca Sfanta Treime ramane cumva in sufletul omului, atunci si ingerul ramane impreuna cu el.

In final, am dori sa transmiteti un mesaj cititorilor Jurnalului National.
Stii ce le-as spune? Cuvinte ingeresti, de la Nasterea Domnului, cuvantul pe care l-a spus ingerul binevestitor pastorilor din preajma staulului in care s-a nascut Domnul: "Iata ca bine va vestesc voua bucurie mare care va fi peste tot poporul ca vi s-a nascut voua Mantuitor, care este Hristos Domnul!".

Numarul Ingerilor
Numarul ingerilor depaseste puterea de cuprindere a mintii noastre. Daca este valabila teoria care spune ca orice om are inger, indiferent de credinta pe care o impartaseste, rezulta ca de la crearea primilor oameni si pana astazi, numarul ingerilor pazitori este egal cu cel al tuturor fiintelor create, si nu doar nascute. Prin coborarea lui Dumnezeu la oameni, ingerii afla lucruri noi despre iubirea lui Dumnezeu. Fara om, ingerii n-ar cunoaste de cata iubire este capabil Dumnezeu - spunea de asemenea parintele Staniloae. Abia dupa inviere au cunoscut ingerii cat de mare este valoarea omului.

Ingerii in trup
In calugarul care este numit si inger in trup se vede fata lui Dumnezeu, cea pe care ingerul o priveste permanent. Se spune ca ajutorul ingeresc pe care il primesc calugarii este mai mare, fiind pe masura luptelor. Pustnicii sunt cei care ajung intr-o comuniune desavarsita cu ingerii, caci departe de orice e lumesc ajung sa slujeasca lui Dumnezeu in aceeasi masura cu ingerii. Uneori, legatura dintre pustnic si inger este atat de mare, incat cei doi devin locuitori ai aceluiasi spatiu - pustnicul traieste si in imparatia lui Dumnezeu cu ingerul, cel din urma traieste si in pustie cu nevoitorul.

Frumusetea corului Ingeresc-omenesc
Parintele Dumitru Staniloae spunea ca ingerii au misiunea de a spiritualiza creatia vazuta. Omul este mai mult dupa chipul lui Dumnezeu decat ingerii. Oamenii au darul creator pe care ingerii nu-l au, sunt stapani ai lumii si pot deveni dumnezei dupa har. In schimb, ingerii vad permanent Tronul dumnezeiesc, pe care nu-l poate privi nici un om. De aceea, cine defaima aproapele defaima pe ingerul acestuia, si astfel intuneca Tronul dumnezeiesc. In timp ce preotului i s-a dat harul de a oficia Sfanta Liturghie, ingerii doar participa la aceasta. Cu ingerii avem in comun gandirea rationala. Oamenii pot lucra cu ingerii intr-o comuniune atat de profunda si initima incat cei din urma pot vedea prin ochii oamenilor ca si cand ar fi ai lor si pot simti bucuriile si tristetile acestora. La randul lor, oamenii deprind de la ingeri o vedere mai inteligibila in imaginile si simbolurile lor. Biserica e singurul loc in care oamenii si ingerii se intalnesc intr-o comuniune deplina, pentru a participa la Liturghie. Slavesc pe Dumnezeu laolalta si, asa cum spunea parintele Staniloae, este de neinchipuit frumusetea corului omenesc-ingeresc.
×