x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Arta populara

Arta populara

de Anca Alexe    |    15 Mai 2006   •   00:00
Arta populara
PRESA VREMII
Zi si noapte s-a lucrat la punerea pe picioare a celei mai vaste icoane a satului romanesc: Muzeul Satului... (Luceafarul, 1966)

Dupa ce a luat fiinta, Muzeul Satului era apreciat, de ziaristii vremii, ca fiind aproape unic in lume. A atras atentia tuturor si a starnit valuri de admiratie si mandrie. "Am batut recordul. In mic, in cadrul national, dar l-am batut. Am facut ocolul satelor din tara: Hateg, Tara Oltului, a Oasului, in Timis, in Gorj, Bistrita-Nasaud, Sibiu, Vrancea, Caracal, Braila... in doua ore. Mergand pe jos, si inca incet, am intrat prin casa si am admirat lucrurile de arta. Cu un cuvant... am vizitat Muzeul Satului", nota Demostene Botez in paginile Universului din 1951.

ANSAMBLU. In noiembrie 1962, Contemporanul, prin vocea academicianului G. Oprescu, reda: " - Arta populara, renumita pretutindeni si atat de pretuita de cunoscatori, unde s-o vedem?, ma intreba lumea. - Vreti sa vedeti un splendid ansamblu de arta populara romaneasca, de la arhitectura pana la cele mai mici obiecte, cu forme elegante, cu ornamente admirabile ca desen si cromatica? Duceti-va la Muzeul Satului le-am spus eu. Si s-au intors toti entuziasmati, mi-au multumit si au dus cu ei amintirea acestui muzeu unic". "In ultimul timp - apreciau redactorii Almanahului Scanteia in 1959 - , sute de turisti din Uniunea Sovietica, China, Cehoslovacia, Germania, Franta, Austria si alte tari au vizitat Muzeul Satului, s-au interesat indeaproape si au apreciat valorile artei noastre populare expuse aici."

ECHIPELE REGALE. Mai aproape de anul in care muzeul a luat fiinta s-a aflat Ilustratiunea Romana. "31 Martie 1937. In salile Muzeului Satului reconstituit s’a inaugurat, in prezenta Suveranului - din a carui inalta initiativa s’a pornit vasta opera expusa aici - a treia expozitie a echipelor regale studentesti, reprezentand, in mod sintetic, rezultatele luptei intreprinse pentru ridicarea satului romanesc in vara anului 1936.

SATUL MODEL. "Pentru anul 1938, Fundatia Principele Carol proiecteaza infaptuirea unui Muzeu al Satului model, in continuarea actualului muzeu al satului romanesc. Planul satului model cuprinde cinci idei principale, pe baza carora va fi intocmit: un centru cultural; prezentarea unor serii de gospodarii rurale autentice, insa rationalizate. Se va creia o expozitie permanenta de unelte industriale satesti, cu oficiu intermediar de cumparare."

AJUTORARE. Raspunzand indemnului Majestatii Sale Regelui Carol al II-lea, doctor Profesor Dimitrie Gusti, sociolog si priceput organizator al atator institutiuni de cultura si ridicare a poporului, a organizat inca din 1934 echipele de studenti pentru studiul si ajutorarea caselor romanesti. Editia din 4 mai 1938 a Ilustratiunii Romane reda: "Sub obladuirea Fundatiei Principele Carol, al carei director este doctor Profesor Dimitrie Gusti, s’au trimis aceste echipe de studenti entuziasti, pentru a duce satelor luminile civilizatiei".

NUCLEU DE VIATA. "Numai dela infiintarea echipelor regale studentesti s’a aflat de adevarata viata a satului romanesc si s’a incercat sa fie ajutat taranul, ca sa traiasca mai bine. Si din an in an sporeste activitatea acestor echipe si ridicarea satelor nu mai apare ca un ideal de neatins, ci ca o temeinica alcatuire. De aceea trebuie sa fim recunoscatori celor cari - dela tanarul echipier pana la regalul inspirator al acestei vaste opere sociale - lupta pentru a transforma cel mai oropsit sat intr’un sat model - nucleul de viata si traditie romaneasca."
×
Subiecte în articol: satului Muzeul Satului editie de colectie