x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Artistul venerabil

Artistul venerabil

de Dana Cobuz    |    13 Feb 2006   •   00:00
Artistul venerabil
IN STUDIO
Pentru Casa de discuri Intercont, Gica Petrescu este "nr. 4 din catalog". Adica al patrulea artist care a semnat un contract de productie cu Intercont. Un artist al tuturor timpurilor.

Muzica pe toate suporturile tehnice posibile: placi de patefon, viniluri, benzi de magnetofon, casete, compact-discuri si chiar modernele fisiere audio mp3. Cantecele lui Gica Petrescu nu cunosc limite de tehnologie, la fel cum nu stiu ce inseamna "hituri de-o vara". Dupa o suita impresionanta de viniluri inregistrate la Electrecord, maestrul a imbratisat rapid ideea imprimarii cantecelor sale de petrecere pe CD-uri. Ultimele trei albume - "Greatest Hits", "Cu paharelul dupa mine", "Eternul Gica" - toate continand inregistrari noi, le-a scos la Casa de discuri Intercont.

"PROFI". "Din punct de vedere profesional, eu am fost uimit de seriozitatea lui. In 1995, cand am semnat contractul cu el, nu erau prea multi artisti romani cu care sa lucrezi. Respecta orele de repetitii, de studio si tot ce ii cereai cu strictete. Nu se amana nici o intalnire, ba chiar ma suna daca intarziam la studio. Nu avea nevoie sa repete, tragea piesele «dintr-o bucata». M-a uimit profesionalismul lui. De asemenea, vitalitatea. Nu obosea, se pregatea din punct de vedere al sanatatii gatului, in asa fel incat sa-i iasa vocea bine", spune George Maracine, seful Casei de discuri Intercont. Felul lui Gica Petrescu de a se comporta ca artist i-a impresionat chiar si pe inginerii de sunet care au lucrat la ultimele sale trei albume. "Acestia nu au avut ce sa corecteze sau sa comenteze in privinta inregistrarilor. Cu toate acestea, «s-a vazut de la album la album ca a mers mai greu, din cauza dictiei si a sasaitului care a aparut la pronuntia cuvintelor. Altfel, nimic de reprosat din punct de vedere muzical, desi vocea nu mai era ceea ce stiam cu totii»", remarca George Maracine.

VENITURI CONSTANTE. La 11 ani de la aparitia albumului "Greatest Hits", Gica Petrescu inca mai incaseaza, lunar, asa-numitele royalties (drepturi din vanzari). "Este foarte multumit de chestia asta. Uneori, ne anunta chiar el ca «maine e 20 ale lunii» (ziua in care ii aduce postasul cecul). La randul nostru, suntem multumiti sa fim producatorii celui mai venerabil artist roman, care ne-a si adus vanzari bune si constante, dar ne-a si sprijinit imaginea. Inregistrarile cu Gica Petrescu se vor cumpara mereu, pentru ca este un artist de referinta al muzicii de petrecere. Ultimele trei discuri au fost vandute in cateva zeci de mii de copii fiecare", afirma Maracine.

"Unul dintre proiectele pe care am vrut sa le facem impreuna cu Gica Petrescu a fost un disc de muzica lautareasca. Are un repertoriu vast, dar nu l-a inregistrat niciodata. Ar fi fost un disc inedit pentru publicul din Romania, iar vocea lui nea Gica i-ar fi dat valoare" - George Maracine, producator muzical

PREFERINTE MUZICALE

Muzica noii generatii nu prea ii este pe plac maestrului. "Uraste manelele, nu se impaca nici cu muzica dance. Chiar si dupa ’90 a continuat sa-i asculte pe artistii pe care ii stia", spune George Maracine. "A iubit intotdeauna melodiile cantabile si a refuzat modelele si curentele moderniste trecatoare. Ultima data cand am mai vorbit despre muzica a fost dupa disparitia lui Dan Spataru. Il regreta nespus si mi-a spus ca l-a apreciat mult pe Dan. A incheiat cu cuvintele: «Mi-ar fi placut sa fie urmasul meu»...", completeaza realizatorul tv Ioana Bogdan.

PROFESIONIST PANA IN MADUVA OASELOR!

"Cu Maestrul Gica Petrescu, zis si Cocolos - cum il alinta ironic Cezarina pentru silueta lui rubiconda - s-a lucrat intotdeauna excelent." Afirmatia ii apartine Ioanei Bogdan, binecunoscutul realizator tv care a facut nenumarate emisiuni cu nea Gica. Excelent, "cu conditia ca realizatorii, redactorii, regizorii, scenografii sa-si faca bine meseria, sa stie ce vor, sa respecte munca maestrului si sa inteleaga motivatia exigentelor sale. Profesionist pana in maduva oaselor!".

Cum se purta maestrul in platoul de televiziune? "Aprecia inventivitatea si fantezia celor cu care lucra. Trac nu avea, dar era atat de preocupat ca totul sa fie bine, incat uneori ii irita pe cei din platou, mai ales pe cei «grabiti» sa termine cat mai repede inregistrarea. Solicita intotdeauna sa vizioneze caseta de filmare pentru a-si corecta cele mai mici greseli. Nu pleca din platou pana nu-si facea corectiile socotite de el, impreuna cu echipa de realizatori, ca fiind obligatorii", dezvaluie Ioana Bogdan. "Intotdeauna a fost un om sobru si discret. Cand canta era altceva…"

NEA GICUTA, PE COMPACT DISC

Criticul Daniela Caraman Fotea a fost omul care i-a inlesnit prima intalnire lui George Maracine cu Gica Petrescu. "Intercont abia se apucase de productia de artisti autohtoni. Pana atunci doar importam CD-uri. Cand i-am propus sa inregistram un album pe compact disc, i-am facut o adevarata prezentare a acestui suport tehnic. A fost foarte incantat de faptul ca CD-urile rezista atat de mult in timp fara sa se degradeze precum vinilurile sau benzile magnetice. Mi-a zis: «Da-i batai. Sa facem cat mai multe!»", isi aminteste George Maracine.
×