x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Asa vor ei...

Asa vor ei...

de Anca Alexe    |    03 Oct 2005   •   00:00
Asa vor ei...
CONFUZIE
Evenimentele din 1989 au generat multe zvonuri. Sa vedem ce parere au romanii despre ele.

In 1990, Romania a trecut sub semnul unei republici libere. Republica Socialista Romania s-a transformat in Republica Romania, iar statutul de tara comunista a fost inlocuit cu cel de stat democrat, de drept si social.

Democratia, suveranitatea si independenta statului aproape i-au convins pe romani ca s-a pus capat fraudelor politice. Iar zvonurile potrivit carora presedintii nostri sunt doar niste marionete ale marilor puteri sunt doar... zvonuri.

"Credeti ca alegerile din noiembrie 2004 au fost fraudate?" 51% dintre respondentii sondajului au declarat ca nu. 55% sunt barbati si 47% femei, cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (55%) si cu un nivel de educatie peste liceu (54%). Zonele din care provin sunt Moldova (61%), Crisana-Maramures (56%) si Muntenia (52%). De parere ca alegerile au fost fraudate s-au aratat 23% dintre romani. Dintre acestia, 26% sunt barbati, cu liceul terminat (27%) si cu venituri sub medie (23%). Mai mult, 24% provin din mediul urban. Surprinzator, mai multi decat cei care considera ca ultimele alegeri au fost fraudate, sunt cei care nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda (26%). Un procent de 33 sunt femei, din zona Banatului (32%), Transilvaniei (31%) si din Bucuresti (31%).

INCREZATORII. Un alt zvon lansat imediat dupa sfarsitul erei ceausiste si conturat o data cu intrarea Romaniei in NATO, sustinea ca "toti presedintii din Romania, dupa ’90, au fost alesi pentru ca asa au vrut americanii". 64% dintre respondentii sondajului resping aceasta idee. Cei mai inversunati au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (70%), un nivel de educatie peste liceu si venituri peste medie (72%). Cei care gasesc adevarata aceasta afirmatie au acumulat 11 procente, in vreme ce 25 de persoane din 100 au replicat nu stiu, nu raspund. Dintre subiectii care sunt de parere ca presedintii din Romania au fost alesi pentru ca asa au vrut americanii, 15% sunt barbati si 8% femei. 12% provin din mediul urban.

Click pentru a mari imaginea
Toti presedintii din Romania dupa 1990 au fost alesi pentru ca asa au vrut americanii?
  • 64% dintre respondenti nu cred ca presedintii Romaniei au fost alesi de americani
  • 25% nu au stiut ce sa raspunda la aceasta intrebare
  • numai 11% considera ca sefii de stat de dupa 1990 au fost alesi de americani
  • LIPSA DE INTERES


    Potrivit sondajului, 25% dintre subiecti nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda la intrebarea "Credeti ca toti presedintii din Romania, dupa ’90, au fost alesi pentru ca asa au vrut americanii?". Persoanele care au raspuns astfel sunt in proportie de 28% femei, cu varste de 56 de ani si peste (31%) si provin din Banat (34%), Bucuresti (34%) si Muntenia (29%). Lipsa de interes sau confuzie? Romanii nu mai stiu ce sa mai creada despre tara in care se afla sau pur si simplul se ghideaza dupa principiul "nici nu ma intereseaza, eu vreau sa plec"?.

    MANASTIRE INTR-UN PICIOR, GHICI CIUPERCA CE-I?


    De cine e condusa de fapt si de drept tarisoara noastra? De presedinte, bineinteles, veti spune. Dar, pe langa seful statului, romanii au ideile si parerile lor fixe in ceea ce priveste controlul asupra statului roman. Reluam… de cine e condusa tarisoara noastra? Cateva dintre variante ar fi: de alesii poporului, adica de nimeni, de cine poate, de cine e in stare, de fostii... ce-or fi fost, de serviciile informative, de "aia cu bani multI", de smecheri, de regizorii filmului Dosarele X, de instariti, de prostie, de cei care au condus-o si inainte de ’90, de faraoni, de Uniunea Europeana (desi slabe sanse pentru ca atunci am fi o tara prospera), de mass-media, de toata lumea.

    O TARA NECUNOSCUTA


    Nemultumirile romanilor sunt generate, in cea mai mare parte, de ceea ce se intampla in randul clasei politice. Romanul stie ca trebuie sa faca ceva, dar nu poate de unul singur. De 15 ani priveste din exterior, critica si analizeaza tot ce misca. Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, spunea in cursul anului trecut: "Romania anilor ’90 nu se compara cu Romania de acum. Am observat schimbari majore. Pentru foarte multi insa, Romania este o tara necunoscuta. Unii cred ca Budapesta e capitala acestei tari... Din punct de vedere politic, al Guvernului, al presedintilor, cu cat cunosti mai bine Romania, cu atat o intelegi mai putin. Aici sistemul trebuie imbunatatit, pentru ca Romania este o tara frumoasa, cu valori culturale, cu traditii. Se pare ca Miorita este toata povestea plaiului romanesc. Spun asta pentru ca am citit balada si am constatat ca morala este «de ce sa nu moara si capra vecinului?», o remarca tipic romaneasca."

    ×
    Subiecte în articol: romania editie de colectie