x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Aventurierul

de Violeta Cristea    |    14 Aug 2006   •   00:00
Aventurierul
CAROL AL II-LEA
Carol al II-lea a fost, fara indoiala, cel mai controversat dintre regii Romaniei.

Primul Hohenzollern nascut pe pamant romanesc, botezat ortodox, care "injura si facea datorii" (dupa cum spunea bunicul sau), Carol a inflamat viata publica romaneasca vreme de mai bine de doua decenii. Dar nu putem vorbi despre el ca despre un tradator in sensul clasic al cuvantului. Tradarea lui Carol al II-lea a imbracat alte forme.

DEZERTORUL... Cunoscut mai mult pentru aventurile sale romantice decat pentru calitatile sale de conducator, la 27 august 1918, principele mostenitor Carol, locotenent-colonel in armata romana, paraseste deghizat regimentul sau cantonat la Targu-Neamt, pentru a se casatori, cateva zile mai tarziu, la Odessa, cu iubita sa Ioana (Zizi) Lambrino, fiica unui general roman. Inainte de a parasi tara, a trimis o scrisoare regelui Ferdinand, prin care renunta la calitatea de mostenitor al tronului. Gestul lui era foarte grav, pentru ca pe de o parte incalcase statutul Casei Regale, casatorindu-se cu o femeie care nu avea "sange albastru", dar, mai grav, dezertase pe vreme de razboi. Iar acest lucru putea atrage dupa sine chiar pedeapsa capitala! Nu s-a ajuns insa pana aici, Carol primind doar o pedeapsa de 75 zile de arest la Manastirea Horaita. "Telenovela" nu s-a terminat insa aici, pentru ca cei doi - Carol si Zizi - nu acceptau in ruptul capului sa se desparta. Carol chiar si-a tras un glont in picior pentru a nu fi nevoit sa plece intr-o calatorie in Japonia si a redactat inca o scrisoare de renuntare la tron. In cele din urma, Carol a ales tronul si a consimtit la separarea de Zizi Lambrino.

"Te intreb pentru ultima oara, in numele a tot ceea ce este sacru: poti sa-ti lasi regimentul inca o data sa mearga pe front fara tine? Ti-ai pierdut orice simt al onoarei si datoriei? Nu crezi ca-i mai bine sa mori de un glont in cap si sa fii ingropat in sfantul pamant romanesc decat sa-ti tradezi tara?"
Regina Maria
catre fiul sau Carol al II-lea, dupa dezertarea acestuia din 1918

SI-A TRADAT SOTIA SI RANGUL

In 1921, Carol s-a casatorit cu principesa Elena a Greciei, anul urmator venind pe lume unicul lor fiu, Mihai. Carol era insa un adevarat "crai". Apetitul sexual al principelui a fost satisfacut de Elena Lupescu, "femeia care l-a ingenuncheat pe viata", dupa cum spunea C. Argetoianu. Pentru ea, Carol si-a parasit sotia si copilul si a renuntat din nou la tron. In 1926, renuntarea era consfintita prin lege. Doi ani mai tarziu se pronunta divortul principesei Elena de fostul mostenitor, devenit acum simplu cetatean, sub numele de Carol Caraiman, caruia ii era interzisa intrarea in Romania.

REDEVINE MONARH, DETRONANDU-SI PROPRIUL FIU

In 1927, regele Ferdinand moare. Mihai e proclamat rege, tara urmand a fi guvernata de o regenta formata din trei persoane. Carol, in exil, incearca pe toate caile sa recapete tronul la care renuntase cu usurinta. Cauza lui isi gaseste numerosi adepti. In 1930, Carol se intoarce in tara. Refuza propunerea lui Iuliu Maniu de a intra in regenta, pentru a garanta mostenirea tronului fiului sau. Tine mortis sa fie rege, lucru acceptat de Parlament, la 8 iunie. Era o situatie inedita, poate unica in lume: tatal isi detronase fiul (Mihai primind titlul de "Voievod de Alba-Iulia").

TRADAT DE PROPRIA POLITICA?

Carol a urmarit inca de la inceput sa instaureze o conducere personala. Regele a reusit sa scindeze PNL-ul, sa "sape" autoritatea lui Iuliu Maniu in cadrul PNT, sa impuna prim-ministri obedienti; totul culminand cu instaurarea regimului autoritar, in 1938. Cei doi ani de dictatura regala n-au facut decat sa duca tara din ce in ce mai aproape de marginea prapastiei, in care avea sa cada in 1940, o data cu disparitia Romaniei Mari. Propria politica a fost cea care l-a tradat pe Carol, nevoit sa abdice si sa paraseasca tara. (Pagina realizata cu spijinul domnului Cornel Ilie, revista "Historia")
×
Subiecte în articol: carol editie de colectie