x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Brasov

de Libiu Mateescu    |    04 Dec 2006   •   00:00
Brasov

Primii fotografi erau fotografi calatori, care stateau intr-un oras atat timp cat aveau clienti. La nici 3 ani de la data oficiala a inventarii fotografiei - 7 ianuarie 1863, cand inventia lui Niepce si Daguerre este recunoscuta de Academia de Stiinte din Franta - in anul 1842 apare la Brasov primul fotograf, Gottfried Barth.

Sub Tampa

Primii fotografi erau fotografi calatori, care stateau intr-un oras atat timp cat aveau clienti. La nici 3 ani de la data oficiala a inventarii fotografiei - 7 ianuarie 1863, cand inventia lui Niepce si Daguerre este recunoscuta de Academia de Stiinte din Franta - in anul 1842 apare la Brasov primul fotograf, Gottfried Barth. Urmeaza, in 1847, Wilhelm Berg, care locuia la hanul Coroana de Aur, si face primele portrete prin dagherotipie.

ATELIERUL. La 17 iunie 1942 se deschide primul atelier foto, numit Zum Grunen Baum (La pomul verde). In anul 1851 apare la Brasov si primul fotograf care utilizeaza hartia fotografica, W. Proksch. El se autointitula "practician de 10 ani in domeniul fotografiei". In 1859, la Brasov, apareau la vanzare primele chimicale si planfilme pentru dagherotipie. Atelierul fotografic al lui Carl Muschalek (stabilit la Brasov in 1884) se afla pe Strada Portii nr. 27, pe care scria "Atelier Fotografic" - Carl Muschalek - se recomanda pentru prepararea totelor lucrari care cad in resortul fotografiei pe langa o efectuare solida si preturi moderate. Privituri la "Brasov si imprejurimi se capeta in totdeauna cu pret potrivit". Anuntul prefigura, dincolo de patina timpului si gramatica epocii, o explozie de arta fotografica la Brasov, unde vor fi surprinse unele din cele mai importante evenimente ale Transilvaniei sfarsitului de secol XIX si inceput de secol XX.

PICTORII. In orasul de la poalele Tampei vor aparea si alte ateliere fotografice, ale lui Samuel Herter si Hermann Buchner in 1853, care s-au stabilit la Brasov pe termen lung, si care erau pictori, Eduard Fritsch in 1859, Leopold Adler in 1875 si Carl Bomches in 1878. De la Eduard Fritsch aveau sa ramana in arhive cele mai vechi vederi asupra orasului, de o mare valoare istorica, precum: Poarta Ecaterina si Poarta orfanilor (1865), Biserica Romano-Catolica (1861), Strada Portii (1861), Podul Batusilor (1865), Liceul Andrei Saguna (1861) si superba panorama - vederea lacului de langa Scoala de Gimnastica din 1861, considerata cea mai valoroasa vedere care s-a pastrat in Arhivele Statului din Brasov. De la Leopold Adler si Carl Muchalek aveau sa ramana cele mai multe vederi si panorame realizate la sfarsitul secolului al XIX-lea. Pozele lui Eduard Fritsch costau la acea vreme 60 de creitari bucata. Leopold Adler, unul din cei mai prolifici fotografi ai vremii, se angajeaza in 1873 la atelierul lui Karl Bomches, iar in 1875 isi deschide propriul sau atelier. Considerat in perioada 1909-1914 cel mai bun fotograf brasovean, artistul lasa in urma sa o bogata colectie de fotografii, precum: inaugurarea Monumentului Eroilor, de la Simleu (1909), lasarea la vatra a soldatilor romani din armata austro-ungara, intruniri electorale etc. Fotografiile se afla astazi in colectii particulare si in Biblioteca Academiei Romane. Un fotograf roman cu celebritate mondiala a fost Brassai, nascut la Brasov la 9 septembrie 1899, a carui opera a fost realizata preponderent in Franta. Gust Henrich (1887- 1969) a avut numeroase expozitii la Viena in perioada 1912-1919, cu fotografii din Brasov si Tara Barsei. Carl Lehmann, un alt fotograf celebru, nascut la Brasov in 1894, a lasat in urma sa fotografii valoroase cu renovarea zidurilor Brasovului, in 1910. Cartile postale, care au aparut in Romania in anul 1871, au ilustrat Brasovul, la doi ani dupa ce la Viena aparea prima vedere cu Brasovul, la propunerea lui Emmanuel Hermann, facuta Academiei Militare de la Bucuresti.

ILUSTRATE. Cea mai veche vedere depistata la Brasov dateaza din anul 1873, una din primele ilustrate aparute in Europa. In prezent, in orasul de la poalele Tampei activeaza inca fotografi valorosi, precum Gheorghe Corcodel, Emil Zavazal, Puiu Asmarandei, Liviu Butnaru, Mihai Moiceanu, Ioan Naghiu, Radu Pescaru si Aristotel Cancescu. Publicarea albumului de fotografii vechi "Brasovul de Odinioara" de catre Aristotel Cancescu si Titus Mazgareanu este un remember al "Brasovului de altadata" tiparita in 1977, avand la baza textele lui Sextil Puscariu, dar si ilustratii, din secolul al XIX-lea. Brasovul istoric a fascinat si continua sa fascineze fotografii amatori si profesionisti, romani si straini.

RECUNOASTERE. Ministerul Comertului cezaro-craiesc se simte dator sa acorde lui Edward Fritsch - pentru "inovatia" sa de a executa fotografii pe panza pentru pictura - privilegiu exclusiv, emis la 8 iulie 1858, de executare a acestor fotografii pe o perioada de inca 2-3 ani. De aceea, Magistratul, urmare a decretului Locotenentei din 12 septembrie 1859, nr. 18491, urmeaza sa-l instiinteze pe Edward Fritsch si sa-i predea documentul pentru cunostinta. Brasov, 20 septembrie 1859 - Catre Magistratul orasului Brasov... actul oficial de nastere a artei fotografice la Brasov.
×
Subiecte în articol: brasov fotografii editie de colectie