x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Bucuria interzicerii

Bucuria interzicerii

03 Apr 2005   •   00:00

MENESTREL LA CURTILE DORULUI
Cand era interzis acest lucru, a cantat "Danseaza ursul romanesc" de Mihai Beniuc, iar Europa libera avea o emisiune al carei generic era un cantec de-al sau pe versurile lui Paunescu.

  • de MIHAI STIRBU

  • Menestrelul Tudor Gheorghe, asa cum nu-l cunoaste lumea
    Pe Tudor Gheorghe nimeni nu a stiut unde sa-l incadreze. Din punct de vedere exterior arata ca un cantaret de muzica folk: era pe scena, de gat cu o chitara. Intrucat marii corifei ai muzicii folk din lume, Dylan, Cohen, Donovel, Joen Baez, cantau cu chitara, cei care l-au vazut au spus ca e muzica folk. "Totdeauna am spus ca nu sunt altceva decat un foarte bun amplificator al muzicii interioare a fiecarei poezii. Mie nu mi-a scris nimeni texte, pentru mine s-au scris poezii si a scris domnul Eminescu, Alecsandri, Cosbuc, Arghezi, Barbu, Blaga, Alexandru, Paunescu, Sorescu, Vulpescu s.a."

    SPERANTA. Menestrelul a participat o singura data la un festival de folk, chemat de Victor Socaciu la ceea ce face el - "un lucru exceptional, zic eu, de a tine vie amintirea acestui curent. Faptul ca din cand in cand organizeaza asemenea spectacole legate de festivalul pe care el l-a inventat, «Om bun», mi se pare un lucru deosebit." Tudor Gheorghe isi aminteste ca era in juriu la "Trubadurii Politehnicii" cand l-a auzit prima data si l-a premiat pe Vali Sterian. Canta impreuna cu un baiat, Carmen. Intr-un spectacol la Braila au fost impotriva lui cand, in Cenaclul Flacara, si-a manifestat in fata publicului si in fata intregilor membri ai Cenaclului Flacara speranta ca acel pusti care debuta atunci va deveni o voce foarte personala, foarte adevarata si de lunga durata in destinul muzicii romanesti. Pustiul de atunci se chema Nicu Alifantis. "Mi-amintesc ca George Stanca spunea cu multa iubire, cand am aparut eu prima data si faceam spectacole cu o gasca de prieteni, «Cine ma, idiotul asta?», si imi rupea afisele pe strada. Ca dupa ce m-a cunoscut sa fie un fan Tudor Gheorghe." In ’87 n-a mai avut voie sa mai apara pe scena, pentru ca regimul si-a dat seama destul de tarziu ca spunea niste poeme care nu conveneau deloc. "Erau niste poeme chiar senzationale semnate de Mircea Dinescu, de Vulpescu, de Marin Sorescu, care deranjau foarte tare si atunci, datorita lor, am avut «bucuria» de a fi interzis."

    De doua mii de ani danseaza / L-au prins de pui in miez de codru / Hei, codrul ala-l tot viseaza / Dar sa mai scape nu e modru. - "Danseaza ursul romanesc"de Mihai Beniuc
    interpret: Tudor Gheorghe

    UN SPECTACOL DE FOLK

    Tudor Gheorghe a facut un spectacol de muzica folk: "Mie imi pasa". "Sunt singur cu chitara si fac o analiza laser, as zice, a perioadei care s-a scurs din ’89 pana in 2000. Este de fapt o analiza destul de acida, punand in balanta ceea ce am visat noi ca se va intampla cu Romania si cu viata noastra dupa ’89 si ce s-a ales, adica naruirea unor idealuri. Uite, asta chiar este un spectacol si are calitatea unui spectacol de muzica folk. «Mie imi pasa» este scris integral de mine, si versurile, deci iata-ma in postura chiar a unui cantaret de muzica folk."

    VREMURI PRIETENOASE

    Tudor Gheorghe crede ca in zilele noastre ar trebui sa se cante folk. "Acum ar trebui sa se cante... nu dulcegarii, nu lucruri sentimentale, nu iubiri, acum ar trebui sa apara, pentru ca este un cadru propice, nu ii mai poate opri nimeni, si sa cante muzica folk. Trebuie sa spun ca eu as prefera oricand intoarcerea la muzica folk prin simplitatea si frumusetea ei, decat ceea ce in spirit ar reprezenta acum protestul, muzica de cartier, muzica rap, in care poezia e mai putina, este o forma de protest primar, de multe ori chiar vulgar."

    CHILIAN FAN AL LUI VALERIU STERIAN

    Florin Chilian a avut sansa sa mearga in clasa a X-a la un concert cu Vali Sterian la Teatrul Tess, unde a avut sansa sa-l asculte pe Doru Stanculescu cantand Shambala. "Cantecul ala, cumva mi-a salvat viata, mi-a schimbat destinul, mi-a tras macazul in alta parte atunci. Mi-a placut pur si simplu si am incercat sa ma «imprastii» in ea, in muzica asta, si sa o inteleg si sa ma ridic la inaltimea la care era ea, spiritual, ca despre asta e vorba in primul rand, cred eu, in muzica folk care se facea atunci." Mai tarziu, a fost surprins de Vali Sterian, cel caruia ii cara sculele la spectacole, acordandu-i chitara. "Si in seara aia am cantat la Universitas pe chitara lui Mircea Vintila".
    ×
    Subiecte în articol: gheorghe tudor muzica folk editie de colectie