x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Camarazi

de Miron Manega    |    29 Ian 2007   •   00:00
Camarazi
O echipa mica, dar mare

Florin Piersic urca din nou pe scena, intr-o piesa tradusa si regizata de Radu Beligan. In urma cu un an, Radu Beligan a fost la Paris. A nu se intelege ca n-a mai fost de atunci… Dar, cu acea ocazie, s-a dus sa vada o piesa de teatru care ii atrasese atentia prin capul de afis, care era Alain Delon. Piesa era "Les Montagnes Russes" a lui Eric Assons si se juca la sala Elvira Popesco a teatrului particular Marigny (patron, actorul Robert Hossein). Era, dupa spusele lui Radu Beligan ("colportate" de Florin Piersic), pentru prima oara cand Alain Delon juca, dupa foarte multi ani, intr-o piesa de teatru. Partenera sa era Astrid Veillon (trebuia sa fie Mireille Darc, dar actrita n-a "percutat"). Lui Radu Beligan i-a placut piesa si, cand a revenit in tara, i-a povestit lui Florin Piersic toata tarasenia si i-a facut urmatoarea propunere: "Florine, tu esti potrivit pentru rolul asta. Vrei?". Florin a vrut, Radu Beligan s-a apucat de tradus, impreuna cu Liviu Dorneanu, au dat un alt titlu piesei (acum se numeste "Straini in noapte"), i-au gasit o partenera lui Piersic (pe Emilia Popescu) si au inceput repetitiile. Asadar, piesa "Straini in noapte", in regia lui Radu Beligan si avandu-i in distributie pe Florin Piersic si Emilia Popescu, va avea premiera pe la sfarsitul lui martie. O echipa mica, dar mare.

DUBLU RECITAL. "Straini in noapte" (sau "Les Montagnes Russe", cum dorim) este o piesa bulevardiera, fara pretentii de experiment sau revolutie in arta dramatica. Este o piesa care expune si propune adevaruri de viata simple, obisnuite, dar tulburatoare. O piesa cu doua personaje in care aproape oricine se poate regasi. Spectacolul va dura aproape doua ore, fara nici o pauza. Va fi, dupa toate semnele, un dublu recital actoricesc.

Florin Piersic n-a vrut sa vorbeasca despre personajul pe care-l interpreteaza. Din superstitie, din discretie sau poate din prudenta. De altfel, repetitiile se afla abia la inceput, in faza de invatare a textului, nu se stie care va fi abordarea scenica. Miza este insa foarte mare, atat pentru Florin, care, dupa rolurile memorabile din "Oameni si soareci", "Idiotul", "Zbor deasupra unui cuib de cuci" sau "Act venetian", nu-si permite sa "expedieze" rolul, cat si pentru Emilia, care joaca pentru prima data alaturi de "Margelatu".
Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL

ACCIDENT. Zice Emilia Popescu despre partenerul ei: "Florin Piersic nu mai este un om, este o statuie. Intalnirea mea cu el, pe scena, este una dintre acele intalniri pentru care te apuci sa faci meseria asta. Lumea nu-l mai percepe ca pe o persoana. Ei, bine, tocmai aici e frumusetea: Florin nu va mai fi un personaj pe cal, cu pistolul in mana. Va cobori de pe cal in viata reala. Va fi un om obisnuit, cu problemele unui om obisnuit. Personajul sau este tipul barbatului insurat, aflat la o anumita varsta. Un barbat care nu mai are decat trecut, care nu mai asteapta nimic. Nu este nici trist, nici blazat. Iar momentul in care este surprins nu este unul anume, nu prezinta nici o semnificatie. Pe scurt: un barbat insurat, intr-o zi obisnuita de viata.

In schimb, personajul interpretat de mine - adauga Emilia Popescu, nu se afla intr-o zi obisnuita, dimpotriva, in cea mai importanta zi din viata. Eu sunt intamplarea din viata barbatului insurat".

La sfarsitul acestei "intamplari", care capata proportii de accident existential, personajele nu revin la ceea ce au fost inainte. Sunt alti oameni. Ceea ce este de presupus (si de dorit) ca se va intampla si cu spectatorii.
"Subsemnatul Radu Beligan, de buna voie si nesilit de nimeni, declar ca fabulosul personaj de pe scena care raspunde la numele Florin Piersic este, fara indoiala, CEL MAI IUBIT ACTOR din Romania. Il iubesc pentru ca e multitalentat pana-n varful unghiilor. Il iubesc pentru ca miroase a OM".
  • Radu Beligan, actor
  • ×