x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cantece de cursa lunga

Cantece de cursa lunga

de Dana Andronie    |    22 Mai 2006   •   00:00
Cantece de cursa lunga

In 2004, Jurnalul National a avut o initiativa interesanta. O provocare, am putea spune. Aceea de a reconsidera toata muzica romaneasca a secolului XX.

PIESE ALESE
In 2004, Jurnalul National a avut o initiativa interesanta. O provocare, am putea spune. Aceea de a reconsidera toata muzica romaneasca a secolului XX.

Am propus, cu alte cuvinte, o reevaluare a acestei muzici, dupa gusturile melomanilor din mileniul trei. Nemaistiind ce este si ce nu este actual din slagarele care au facut deliciul generatiei de vinil, am expus preferintelor dumneavoastra mai multe piese.

SUCCES DE MARKETING. La vremea aceea, votul cititorilor de Jurnalul National a fost exprimat fie prin completarea unui talon din ziar, fie prin accesarea site-ului www.jurnalul.ro. In urma celor 5.000 de voturi a fost desemnat ca slagar al secolului XX melodia "Drumurile noastre", interpretata de Dan Spataru. S-au clasat in ordinea punctajului urmatoarele piese: "Buna seara, iubito", "Zaraza", "Ani de liceu", "Iubesc femeia", "Du-ma acasa, mai tramvai", "Sanie cu zurgalai", "Casuta noastra", "Lasa-mi, toamna, pomii verzi", "Ionel, Ionelule", "Copacul", "Macarale", "Dau viata mea pentru o iubire", "Vrei sa ne intalnim sambata seara", "Te astept sa vii", "Lalele", "Salcia", "Ioane, Ioane", "Strada Sperantei", "Firicel de floare-albastra", "Trecea fanfara militara", "Greu se mai fac oamenii oameni", "Trurli, trurli", "O lume minunata". Tuturor acestor melodii, Jurnalul National le-a dedicat o editie de colectie, in care a rescris istoria fiecareia, in limita spatiului editorial si al informatiilor detinute la momentul respectiv. Ulterior acestei editii de colectie, casa de productie Intercont Music a scos pe piata - sub egida Jurnalului National - un album intitulat "Cantecele noastre toate". A fost un succes de marketing si o dovada clara ca slagarele secolului XX au ramas la fel de… slagare si in mileniul trei. S-au vandut 28.172 de CD-uri si 11.872 de casete audio.

PROPUNERI. O data cu "provocarea" la vot, ziarul v-a oferit posibilitatea sa veniti si dumneavoastra cu alte propuneri de melodii care ar putea candida la titlul de "Slagarul secolului XX". Printre cele mai des amintite piese in scrisori si pe pagina de internet se aflau "Timpul" (Margareta Paslaru), "Te asteapta un om" si "Tarancuta, tarancuta" (Dan Spataru), "Prieten drag" (Radu Serban/Pompilia Stoian), "Iubire, bibelou de portelan" (Mondial), "Veniti, privighetoarea canta" (Marian Nistor/Mirabela Dauer), "Sa mori de dragoste ranita" (Marcel Dragomir/Angela Similea). Toate aceste slagare, plus multe altele, se vor regasi pe lista propunerilor noastre pentru cel de-al doilea album "Cantecele noastre toate". Pentru ca, da!, vom edita inca un album care va aparea, dupa ce dumneavoastra va veti spune din nou cuvantul (votul). 81 de piese vor putea fi ascultate pe site si vor fi supuse alegerii dumneavoastra. Optiunea va fi exprimata, ca si in urma cu doi ani, prin accesarea site-ului www.jurnalul.ro sau prin completarea talonului din ziar. Votingul va dura doua saptamani, pana la data de 5 iunie.

POVESTI NEMURITOARE. In aceasta editie de colectie am selectat o parte din povestile slagarelor propuse pentru al doilea album. Criteriile care au stat la baza acestei selectii au fost potentialul lor epic pe de o parte, iar pe de alta parte, documentatia pe care am avut-o la indemana (multi textieri, compozitori, interpreti au disparut dintre noi, si o data cu ei sursa de informare). "A cazut o frunza-n calea ta" (Constantin Draghici), "Timpul" (Margareta Paslaru), "Prieten drag" (Pompilia Stoian), "Seara" (Anda Calugareanu), "Nu-mi lua iubirea daca pleci" (Angela Similea), "Saraiman, Saraiman" (Romica Puceanu), "Cine-a pus carciuma-n drum" (Ileana Sararoiu), "Dragoste la prima vedere" (Ilie Micolov), "Iarta" (Mihaela Runceanu), "Dor de viata" (Aura Urziceanu), "Sus in deal e o casa" (Mihai Constantinescu), "Nu-ti spun te iubesc" (Cornel Constantiniu), "Deschideti poarta soarelui" (Marius Teicu), "Iubire, bibelou de portelan" (Mondial) sunt doar cateva piese de "bibelou" ale muzicii romanesti de care va puteti bucura din nou, ascultandu-le pe site-ul www.jurnalul.ro.

Ar fi pacat ca averea (ne referim bineinteles la cantece) lasata de Anda Calugareanu, Mihaela Runceanu sau Romica Puceanu sa fie "ingropata" in fonoteca Electrecordului. Anda Calugareanu stia foarte bine ca poate si ea - ca multi alti artisti care parasesc aceasta lume - va fi data uitarii. Inainte de a muri i-a spus sotului sau ultima dorinta: "Tati, te rog frumos, fa in asa fel ca dupa moartea mea, lumea sa nu ma uite!". Pentru o astfel de dorinta-testament, am ales "Seara" si "N-am noroc", melodii care se pot regasi pe albumul care va fi editat de Intercont Music. Dumneavoastra alegeti!

Click pentru a mari
Votati aici !

"Cantecele noastre toate" este un pariu pe care suntem siguri ca-l vom castiga si de data aceasta. Muzica romaneasca adevarata n-a murit. Si daca n-a murit pana acum, nici n-are "sanse" sa moara vreodata. Sa inceapa votarea!

"Mi-era dor sa-l mai ascult pe Dan Spataru. Muzica lui iti mergea la suflet. Eram tanara atunci cand s-a lansat «Drumurile noastre», aveam 16 ani, dar o ascultau si mama, si bunica"

"Nu e adevarat ca muzica asta e depasita, cum mi-a spus mie un baiat cu creasta. Fata mea ma intreaba de melodiile pe care putem sa le votam si pe care le mai aude pe la radio"

"Avem atatea cantece frumoase incat ar trebui sa scoateti nu unul, ci zece CD-uri. Eu votez pentru «Buna seara, iubito», care-mi aminteste de prima mea prietena"
din scrisorile cititorilor

CALITATEA LASA DE DORIT

Andreea Andrei ne-a vorbit despre muzica dinainte de ’89 si dupa: "Inainte se lucra mult mai usor, nu erau case de productie. Totul depindea de radioul national. Era foarte multa muzica romaneasca, acum e prea multa straina. Atunci, cineva se putea lansa usor. Cu un solist si o piesa era simplu. Acum nu. Si calitatea lasa acum de dorit. In afara de acest mercantilism al producatorilor, banuiesc si o lipsa de educatie. Daca ar avea o cat de mica notiune despre muzica, situatia ar fi alta. Asa, banul primeaza si pentru bani ne dam chilotii jos si gata". (L.P.)

IN BARCA CELEBRITATII, PE "VALURILE DUNARII"

Era pe vremea filmului "Pasarea spin", difuzat pe bulgari, una dintre putinele momente pe care n-aveai voie sa le ratezi la tv. Si mai era "Steaua fara nume", emisiunea-concurs, care a lansat atatea valori ale muzicii usoare romanesti. Creator al acestei emisiuni si "nas" al lansarii nationale a Corinei Chiriac in 1970, cu onor, Sorin Grigorescu. In etapa a treia a "Stelei...", Corina a vrut sa cante "Valurile Dunarii", compozitia lui Iosif Ivanovici, interpretata si de Ioana Radu, si de Andy Williams. O provocare pentru tanara Corina, careia tatal ei, compozitorul Mircea Chiriac, ii orchestrase special acest vals. Dar varianta care apare pe CD-urile marilor ei succese e realizata de Paul Urmuzescu in ’79. "Din ziua cand am preluat acest vals celebru, intotdeauna imi inchei recitalurile cu «Valurile Dunarii». Si asa voi face atata vreme cat voi mai canta, pentru ca aceasta melodie mi-a purtat noroc in obtinerea Trofeului «Steaua fara nume» si a celebritatii", povesteste Corina. "Barca pe valuri pluteste usor/Inima-mi salta plina de dor...". (Claudia Daboveanu)

CANTEC TAIAT IN CLESTAR

Oul sau gaina? Melodia sau versurile? Daca la prima intrebare nu prea poti raspunde fara sa se gaseasca destui care sa-ti taie pofta de divagatii, compozitorii au pareri diferite in ceea ce priveste a doua intrebare. Unii spun ca intai au fost versurile (cum sa nu te inspire Blaga, Nichita ori Adrian Paunescu?), altii ca prima a venit melodia pe care s-a mulat un text. Iata un caz: Nicu Alifantis compune o piesa. Vine Alexandru Andries cu versurile. Apoi, Aura Urziceanu, vocea de aur pentru un cantec "taiat in clestar": "Aproape liniste". (Claudia Daboveanu)

81 DE PIESE PENTRU UN ALBUM DE 24
  • 1. "Timpul" - Margareta Paslaru
  • 2. "Prieten drag" - Pompilia Stoian
  • 3. "Iubire, bibelou de portelan" - Mondial
  • 4. "Veniti, privighetoarea canta" - M. Dauer
  • 5. "Sa mori de dragoste ranita" - A. Similea
  • 6. "Ia mai toarna-un paharel" - G. Petrescu
  • 7. "Fetite dulci ca-n Bucuresti" - Gica Petrescu
  • 8. "Costica, Costica fa lampa mai mica" - Gica Petrescu
  • 9. "Multumesc, iubita mama" - Savoy
  • 10. "A cazut o frunza-n calea ta" - Constantin Draghici
  • 11. "Seara" - Anda Calugareanu
  • 12. "Nu-mi lua iubirea daca pleci" - Angela Similea
  • 13. "Saraiman, Saraiman" - Romica Puceanu
  • 14. "Cine-a pus carciuma-n drum" - Ileana Sararoiu
  • 15. "Dragoste la prima vedere" - Ilie Micolov
  • 16. "Iarta" - Mihaela Runceanu
  • 17. "E adevarat, iubirea mea" - Mihaela Runceanu
  • 18. "Dor de viata" - Aura Urziceanu
  • 19. "Aproape liniste" - Aura Urziceanu
  • 20. "Sus in deal e o casa" - Mihai Constantinescu
  • 21. "Nu-ti spun te iubesc" - Cornel Constantiniu
  • 22. "Deschideti poarta soarelui" - Dida Dragan
  • 23. "Voi canta pentru mileniul trei" - Angela Similea
  • 24. "Hai vino iar in gara noastra mica" - Gabriel Dorobantu
  • 25. "Un actor grabit" - Laura Stoica
  • 26. "Cine are fata mare" - Dona Dumitru Siminica
  • 27. "Am iubit si-am sa iubesc" - Dona Dumitru Siminica
  • 28. "Mai da-mi o speranta" - A. Daminescu
  • 29. "Un zambet, o floare" - Mihai Constantinescu
  • 30. "Ai, hai" - Doru Stanculescu
  • 31. "Imi acordati un dans" - Stefan Banica
  • 32. "Gioconda se marita" - Stefan Banica
  • 33. "Banii n-aduc fericirea" - C. Chiriac
  • 34."Ne cunoastem din vedere" - Corina Chiriac
  • 35. "Sotia prietenului meu" - A. Jula
  • 36. "Sa nu uitam trandafirii" - Fl. Bogardo
  • 37. "Ploaia si noi" - Doina Badea
  • 38. "Canta un matelot la prora" - Doina Badea
  • 39. "Pe bolta cand apare luna" - C. Vasile
  • 40. "Da-mi gurita s-o sarut" - Jean Moscopol
  • 41. "Ce stii tu ce-i dragostea" - P. Alexandru
  • 42. "Trandafirii tai" - Margareta Paslaru
  • 43. "Inima, nu fi de piatra" - C. Chiriac
  • 44. "De singuratate" - Angela Similea
  • 45. "Hai acasa, puisor" - Dorina Draghici si Nicu Stoenescu
  • 46. "O fata mai gasesti, dar un prieten nu" - Jean Paunescu
  • 47. "Eternitate" - George Nicolescu
  • 48. "Asa e viata" - Sergiu Zagardan
  • 49. "Morarita" - Mirabela Dauer
  • 50. "Tristeti provinciale" - Mircea Baniciu
  • 51. "Vara la tara" - Mircea Baniciu
  • 52. "Noapte de mai" - Mirabela Dauer
  • 53. "Frunza mea albastra" - Mirabela Dauer si Marian Nistor
  • 54. "Hai acasa..." - Gil Dobrica
  • 55. "Tarancuta, tarancuta" - Dan Spataru
  • 56. "Te-asteapta un om" - Dan Spataru
  • 57. "Maicuta mea" - Dan Spataru
  • 58. "Noapte de catifea" - C. Constantiniu
  • 59. "Lacrima si cant (Domnisoara)" - Savoy
  • 60. "Romanta fara ecou" - Mondial
  • 61. "Atat de frageda" - Mondial
  • 62. "N-am noroc" - Anda Calugareanu
  • 63. "Cantec de toamna" - Nicu Alifantis
  • 64. "Oameni" - Aurelian Andreescu
  • 65. "La crasma din Ferentari" - G. Petrescu
  • 66. "Uite-asa as vrea sa mor" - G. Petrescu
  • 67. "Glasul rotilor de tren" - M. Paslaru
  • 68. "Cand felinarele se-aprind" - Al. Arsinel
  • 69. "Ti-am pus in deget un inel" - Dan Spataru
  • 70. "Astazi e ziua ta" - Ruxandra Ghiata si Radu Goldis
  • 71. "De cand ne-a aflat multimea" - Zavaidoc
  • 72. "Un albastru infinit" - Angela Similea
  • 73. "Sub balcon eu ti-am cantat o serenada" - Titi Botez
  • 74. "La casuta alba" - Gica Petrescu
  • 75. "Spune-mi unde, cand si cum?" -
  • Pompilia Stoian si fratii Menzel
  • 76. "Ce cauti tu in viata mea?" - G. Petrescu
  • 77. "Cum am ajuns sa te iubesc?" - Stefan Banica
  • 78. "Am strans toamna dupa toamna" - Constantin Draghici
  • 79. "Valurile Dunarii" - Corina Chiriac
  • 80. "Si-n chiosc fanfara canta" - Ioana Radu
  • 81. "Fetitele din Bucuresti" - Aurelian Andreescu
  • ×