x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Carte de identitate - "Pulsul" Cristi Gram

Carte de identitate - "Pulsul" Cristi Gram

de Raluca Grintescu    |    27 Noi 2006   •   00:00

Cristi Gram, cel mai nou membru, a dat "pulsul" Phoenix.


Cristi Gram, cel mai nou membru, a dat "pulsul" Phoenix.

Cel de-a doilea hunedorean din trupa Phoenix s-a nascut la Petrosani, la 7 iunie 1973. S-a apropiat de muzica de la varsta de 13 ani cand a atins pentru prima oara corzile de chitara. Cristi Gram isi aminteste ca a avut primul contact cu scena in 1988, in orasul natal, cu o formatie din cadrul Casei Pionierilor la festivalul "Cantarea Romaniei". In 1990 Cristi reinfiinteaza grupul Staccato (Vulcan) impreuna cu basistul Florin Pop. Patru ani mai tarziu, a fost cooptat in grupul Fatum (rock progresiv) cu care a activat pana la sfarsitul anului 2000 in cadrul Casei Studentesti din Petrosani. Hunedoreanul se poate mandri cu numeroase premii si locul I pe care le-a castigat la acea vreme la prestigioase festivaluri rock din tara.

TALISMANII. In paralel insa Gram colabora si cu formatia petroseneana Acustic, un grup legendar in Valea Jiului, condus de Geo Popa. Implicarea sa in acest grup a venit la recomandarea lui Karol Kapple (tobe), fratele lui Joseph Kapple, membru Phoenix si originar din Petrila. Cristi s-a mutat in Capitala, in 2001, pentru a canta cu Tavi Colen si Alin Oprea, in Talisman. In scurt timp, duetul a devenit grup in toata regula prin cooptarea a inca patru instrumentisti (Cristi Gram - chitara, Ionut Micu - tobe, Marius Mirea - bass si Mihai Massier - claviaturi). "Am cantat in aceasta formula pana in 2003, perioada in care am editat si doua discuri: Talisman - Pentru ea (2001) si Talisman Live (2002). Tot in perioada aceea am avut onoarea de a face cunostinta cu Nicu Covaci care pregatea concertul aniversar Phoenix 40. Concert la care au participat si Tavi & Alin", povesteste Cristi despre primul rendez-vous cu Covaci. Pentru Gram a urmat o perioada in care a imprimat si a compus partitura de chitara ca instrumentist de studio pentru mai multi artisti romani consacrati.

MADRIDUL, BATA-L VINA! Surpriza a venit in 2004 cand a primit un telefon de la Covaci. "Dorea sa-l inlocuiesc pe Mani Neumann. Cu chitara, bineinteles! Doar pentru un concert desfasurat la Alcala de Henares, cu ocazia comemorarii victimelor de la atentatele din 11 martie de la Madrid", se destainuie Gram. Pulsul adus de chitara lui Gram l-a fermecat subit pe Covaci. "Ei au cantat deseori cu doi chitaristi, iar eu am ramas pe scena alaturi de ei si de Mani", spune Gram. Cu toate ca Gram a avut numeroase turnee alaturi de Phoenix in Canada si SUA, identitatea de membru deplin al formatiei s-a oficializat insa o data cu imprimarile pentru albumul "Baba Novak", lansat la sfarsitul anului 2005. "Impreuna cu Nicu si Ioji, am participat la orchestrarea pieselor, la mixaj si la masterizarea finala", sustine Cristi.

PROIECTE PERSONALE

Cristi are cateva proiecte personale de suflet. El este momentan foarte prins cu producerea unui material solo instrumental. In plus, cel mai nou membru Phoenix pregateste si un material de chitara electrica. "Fiind autodidact, m-am gandit ca metoda mea va da roade pentru cei care vor sa invete acest instrument extraordinar", pledeaza Cristi pentru "unealta" care l-a fascinat de mic si pentru care inca se perfectioneaza. Nu de alta, dar talentul trebuie intretinut, chiar daca hunedoreanul s-a nascut intr-o familie de sportivi.

A INVATAT 40 DE PIESE IN 12 ZILE

Pana in 2004, cand a fost "acceptat" in gasca de Nicu Covaci, Cristi Gram canta la chitara "Andrii Popa" la focuri de tabara sau cu prietenii. Alte piese nu-i erau foarte cunoscute. Insa cand Covaci l-a sunat, la indrumarea lui Ionut Contras, sa-i spuna ca are nevoie de el pentru concertul din Spania, Cristi s-a trezit ca are de invatat 40 de piese in doua saptamani. Ceea ce a si facut. "Desi nu ne cunosteau foarte bine, Nicu a avut totusi incredere in mine. Am avut mari emotii la primul meu concert; imi tremurau mainile foarte rau", isi aduce aminte Cristi, care este in prezent si sunetistul de studio al grupului Phoenix.

CANTARE DEASUPRA ATLANTICULUI

Dintre toate concertele pe care le-a sustinut prin lume alaturi de trupa Phoenix prin lume, Cristi Gram isi aduce aminte indeosebi de o cantare "la inaltime". De fapt, concertul a fost mai degraba o petrecere pe care Gram nu are cum s-o uite. Aflat la bordul unui avion pentru turneul pe care aveau sa-l inceapa pe meleaguri americane si canadiene, impreuna cu colegii de breasla, mare i-a fost uimirea cand Gram s-a trezit ca baietii din trupa i-au pregatit o petrecere surpriza, in avion, cu ocazia zilei sale de nastere. Impreuna cu echipajul, care nu s-a lasat mai prejos si i-a cantat acestuia "La multi ani!", Cristi a avut parte de o calatorie de neuitat, o distractie pe cinste la mare inaltime. Mai exact, deasupra Atlanticului! "Ne-am distrat cu totii atat cat se putea intr-un avion in plin zbor", povesteste amuzat de teribilismul care i-a cuprins atat pe membrii Phoenix, cat si pe petrecareti.

×
Subiecte în articol: cristi Phoenix editie de colectie chitara gram