x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cate pe zi?

de Carmen Dragomir    |    31 Oct 2005   •   00:00
Cate pe zi?
GUSTUL MESELOR
O alimentatie rationala, spun specialistii, este baza sanatatii. Frecventa meselor si felul de mancare pentru care optam zi de zi poate preveni riscul imbolnavirilor si, in plus, ne ajuta sa aratam bine.

Cei mai multi dintre romani mananca in medie trei mese pe zi. Asta au raspuns 56% dintre cei chestionati in sondajul efectuat de CURS. Intr-un procent de 30%, romanii au afirmat ca mananca de doua ori pe zi. 6% dintre respondenti iau masa de patru ori pe zi, iar 3% dintre ei au afirmat ca mananca de cinci ori pe zi sau mai des. Doar 2% dintre romani iau masa o singura data pe zi.

CALD SAU RECE? Cei mai multi dintre romanii chestionati mananca de obicei la pranz (39%); un procent mai mic prefera masa de seara (36%). Dimineata, masa este obisnuita doar pentru 25% dintre respondenti. In afara de mesele principale, romanii mai rontaie, intr-un procent de 65%, si cate ceva intre mese. De la acest obicei se abtin 34% dintre cei chestionati. Raciturile si mancarurile calde sunt preferate in egala masura de 47% dintre romani; 43% dintre ei opteaza insa pentru o mancare calda, in timp ce preparatele reci sunt preferate de un procent de 9%. Barbatii prefera mai mult micul dejun decat femeile, ei optand pentru aceasta masa intr-un procent de 26%, fata de femei care obsnuiesc sa manance dimineata intr-un procent de 24%. Ele prefera mai mult pranzul (41%), devansandu-i pe barbati la aceasta optinune cu doua procente. Si unii, si altii au aceleasi preferinte cand vine vorba de cina, 36% dintre barbati si 36% dintre femei obisnuind sa manance, de obicei, in aceasta perioada a zilei.

CINA SAU PRANZ? In functie de varsta, cei mai tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, mananca de obicei la pranz, intr-un procent de 38%. Cina este pe locul doi in topul optiunilor acestora, fiind preferata de 36% dintre ei. Doar 27% dintre cei incadrati la aceasta categorie de varsta mananca de obicei dimineata. Respondentii cu varste cuprinse intre 31 si 35 de ani au aceeasi ierarhie in ordinea preferintelor meselor. In functie de nivelul de instructie, cei cu liceul si cu studii peste liceu afirma ca obisnuiesc, in proportie de 39%, sa manance cel mai des la miezul zilei, in timp ce respondentii cu studii sub liceu prefera pranzul intr-un procent de 41%.

Click pt a mari imaginea
De cate ori mancati pe zi?
  • Majoritatea romanilor mananca, in medie de trei ori pe zi, dar sunt destui si aceia care opteaza pentru doar doua mese zilnice.
  • Cei mai mancaciosi dintre conationali sunt intr-un procent de 3%. Acestia au afirmat ca mananca de cinci ori pe zi sau mai des.
  • DE TREI ORI MANCARE!


    La cina mananca cel mai des cei cu studii sub liceu si peste liceu, in proportie de 36%. Micul dejun este preferinta subiectilor chestionati care au liceul si studii peste liceu, ambele categorii afirmand aceasta intr-un procent de 26%. In functie de venit, micul dejun este masa preferata de 25% dintre respondentii cu venituri peste medie, acestia devansandu-i cu un procent pe cei cu studii sub medie in ceea ce priveste mancatul de dimineata. Pranzul este insa masa la care obisnuiesc sa manance cei mai multi cu venituri sub medie, afirmatie facuta de 40% dintre cei chestionati din aceasta categorie; 38% dintre cei cu venituri peste medie au avut aceeasi optiune.

    FEMEILE PREFERA PREPARATELE CALDE


    Femeile prefera cel mai mult preparatele calde, in proportie de 45%, dar nu se dau in laturi nici de la cele reci, mancand in egala masura ambele feluri de alimente, intr-un procent de 44%. Cei mai multi dintre barbati si-au exprimat optiunea pentru o masa calda, (41%), doar un procent de 8% dintre acestia preferand mancarea rece. In schimb, 50% dintre barbati mananca si preparate reci si calde. In functie de varsta, mesele calde sunt mai obisnuite in randul categoriei de 56 de ani si peste, 48% dintre ei avand aceasta preferinta. Mancarea rece este in topul optiunilor celor cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, 8% dintre ei exprimandu-si predilectia pentru acest tip de preparate.

    MASA DE PRANZ E IN TOP


    Romanii de la oras mananca cel mai des la pranz (39%), cina fiind pe locul urmator in optiunile orasenilor - raspuns oferit de 35% dintre respondenti. Doar 26% dintre cei din mediul urban au afirmat ca obisnuiesc sa manance la micul dejun. Si in mediul rural ordinea preferintelor este aceeasi. 65% dintre barbati, cu o diferenta de un procent in favoarea femeilor, afirma ca mai rontaie diverse alimente si intre mese. Pranzul este masa preferata a celor mai instariti, 38% dintre cei cu venituri peste medie avand aceasta optinune; 40% dintre cei cu venituri sub medie au avut aceeasi optiune. 34% dintre barbati nu obisnuiesc acest lucru si nici 33% dintre femei. "Rontaitul" este frecvent printre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani - au acest obicei in proportie de 80%.
    ×