x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cavalerul muzicii de petrecere

Cavalerul muzicii de petrecere

de Catalina Iancu    |    26 Feb 2007   •   00:00
Cavalerul muzicii de petrecere
DECORATII
Gica Petrescu a primit de la Cotroceni, mai precis de la fostul presedinte Ion Iliescu, „Steaua RomAniei n grad de cavaler".

Indiferent de regimurile care s-au perindat pe la putere, Gica Petrescu a fost ascultat si iubit. Gheorghe Gheorghiu-Dej l-a premiat. Ceausestii l-au apreciat. Emil Constantinescu l-a felicitat. Ion Iliescu l-a decorat. Traian Basescu n-a mai apucat. Fiindca maestrul s-a stins din viata inainte ca presedintele actual sa-l premieze.

PENTRU MERITE DEOSEBITE. Gica Petrescu este, incontestabil, cavalerul muzicii romanesti. Cu diploma! Si decoratie. La 5 mai 2003, Ion Iliescu, pe atunci presedintele Romaniei, i-a inmanat maestrului Gica Petrescu "Steaua Romaniei in grad de cavaler". Evenimentul a avut loc la Palatul Cotroceni, cu ocazia celor 88 de ani pe care interpretul tocmai ii implinise.

Pentru Ion Iliescu, admiratia fata de artist ramane si astazi la fel de vie: "Gica Petrescu a fost unul dintre cei mai importanti si mai longevivi artisti ai muzicii romanesti. Ramane, in acelasi timp, unic, pentru ca a stiut sa preschimbe umbra de pe fetele oamenilor in raza de soare, aducand zambetul pe buzele tuturor. E unic, pentru ca a putut sa rosteasca cu atata dibacie cuvinte potrivite pentru toti romanii de pretutindeni. Unic, pentru ca a insotit cu cantecul sau mai multe generatii de iubitori ai romantei, ai muzicii usoare si ai celei de petrecere.

Pentru ca intreaga sa cariera a fost strabatuta de o probitate morala exemplara, fiind un model pentru tinerele generatii. Descoperit de nu mai putin celebrul violonist Grigoras Dinicu, tanarul Gica Petrescu a debutat in anul 1930 la Radio.

Au urmat apoi nenumarate aparitii in public pe scenele Teatrelor Odeon, Carabus, Alhambra sau in salile marilor restaurante in voga la vremea aceea: Capsa, Ath...n...e Palace, Oteteleseanu si altele. A cantat alaturi de interpreti renumiti precum Jean Moscopol, Cristian Vasile, Petre Gusti, Maria Tanase, Ioana Radu.

I-au fost aproape in cariera compozitori de marca: Henry Malineanu, George Sbarcea. Au trecut, iata, aproape trei sferturi de veac de cand s-a lansat in lumea mirifica a muzicii", ne-a scris Ion Iliescu.

LA PALAT! Urmatorul "locatar" de la Cotroceni a mostenit nu numai functia, ci si "datina" de a-l primi si de a-l premia pe Gica Petrescu. Emil Constantinescu ne-a povestit ca in timpul mandatului sau de presedinte al Romaniei s-a intalnit de mai multe ori cu maestrul la Palat. Artistul era invitat la manifestari artistice si culturale care aveau loc in Sala de Spectacole si in Sala Unirii. "Cu ocazia Sarbatorilor Craciunului, Pastelui si a aniversarii, il felicitam si ii trimiteam cadouri traditionale. De multe ori venea personal la Cotroceni pentru a-mi aduce noile sale albume." Fostul presedinte ne-a povestit ca l-a descoperit pe Gica Petrescu in 1956.

"Gica Petrescu a fost, este si va ramane in constiinta melomanilor un poet al tangoului"
Ion Iliescu

Cand Emil Constantinescu a venit in Bucuresti ca tanar student, Gica Petrescu era in plina glorie si canta nu numai piese romanesti, ci si frantuzesti intr-o perioada dominata de muzica ruseasca. "Mergeam, in special, la spectacole simfonice, dar am fost si la concerte de muzica usoara romaneasca si internationala, in care aparea si Gica Petrescu. Artistul nu si-a datorat popularitatea numai senectutii, ci in primul rand valorii sale ca interpret profesionist de muzica usoara", a completat Emil Constantinescu.

La numeroasele legende pe seama lui Gica Petrescu a mai aparut una, o data cu prima sa aniversare din mandatul lui Traian Basescu. De data aceasta, se spune, nu presedintele, ci premierul si-a "asumat raspunderea" de a-l omagia pe marele artist. Si nici macar nu a facut el insusi onorurile. Calin Popescu Tariceanu si-ar fi trimis un emisar la usa maestrului, dar acesta trasese deja zavorul pe dinauntru. Gica Petrescu stia numai numele presedintilor, pe cele ale prim-ministrilor le mai uita…
×