x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cei mai fericiti pamanteni

Cei mai fericiti pamanteni

15 Mai 2005   •   00:00

Bill Gates, presedintele american George W. Bush si Papa Benedict al XVI-lea, acestia sunt primii trei oameni despre care romanii cred ca sunt cei mai fericiti din intreaga lume.

  • de CATALIN PRUTEANU
  • BANII ADUC FERICIREA
  • La intrebarea "Cine credeti ca este cel mai fericit om din toata lumea?", 28,5% din romani cred ca acesta este fondatorul si patronul companiei Microsoft si, totodata, cel mai bogat om din lume, Bill Gates. Multimiliardarul american a fost ales de catre tineri (persoane intre 15 si 30 de ani), persoane cu studii medii sau superioare ori cu venituri peste medie, de catre oamenii mai bine informati, in majoritate oraseni, romani care citesc ziarele de cateva ori pe saptamana sau se uita la televizor numai de cateva ori pe luna. 10% din barbati il cred pe Bill Gates cel mai fericit, fata de numai 5% din femei.

    26,3% din concetateni il cred cel mai fericit pe presedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush. Bush este apreciat mai mult de catre barbati, persoane din Banat de peste 56 de ani, cetateni cu studii superioare, persoane care castiga mai mult, citesc mai multe ziare sau se uita mai mult la televizor.

    17% din cei chestionati cred ca proaspatul Papa Benedict al XVI-lea este cel mai fericit om de pe planeta. Mai mult barbatii care nu citesc deloc ziare ori nu asculta nici un post de radio, sau nu se uita nici un pic la televizor, desi au studiat ceva mai mult decat liceul, cred ca Papa duce o viata fericita. Ardelenii sunt romanii care cred cel mai mult in viata fericita a Papei Benedict al XVI-lea.

    Pe locul al patrulea urmeaza Bill Clinton, cu 4,9%, apoi vin Printul Charles, cu 2,5%, Roman Abramovici, patronul echipei Chelsea - 2,3%, David Beckham, jucator la respectiva echipa, cu 1,9%. Locurile urmatoare sunt ocupate de Traian Basescu si defunctul Papa Ioan Paul al II-lea, despre care cate 1,5% din cei care au raspuns la intrebare cred ca sunt cei mai fericiti de pe Planeta Albastra.

    BOGATIA. Dintre categoriile de persoane despre care intervievatii, barbati si femei in egala masura, cred ca sunt cei mai fericiti oameni din lume, 47,2% cred ca sunt cei bogati. Bogatia este apreciata mai mult de catre persoanele care nu au studii medii sau superioare si de cei care au venituri sub medie, de persoane care nu citesc deloc ziare sau locuiesc in Moldova ori in mediul rural.

    10,8% din chestionati cred despre ei insisi ca sunt cei mai fericiti, iar 8,8% sunt de parere ca oamenii care se bucura de sanatate sunt mai fericiti. Tinerii, orasenii, muntenii si maramuresenii, cei care au terminat si un liceu cred cel mai mult acest lucru.

    CREDINTA. O viata fericita duc, dupa parerea a 7,7% din romanii chestionati, oamenii care au credinta in Dumnezeu. Copiii sunt cei mai fericiti pentru 3,3%, iar pentru 1,7% din cei care au raspuns, fericirea apartine americanilor. Fericiti cei saraci sunt doar pentru 1,7% din persoanele chestionate. Un parinte implinit este, pentru 1,6% din romanii care au raspuns la intrebari, un parinte fericit, dar cinstea nu aduce fericire decat pentru 1% din subiectii sondajului CURS.

    AMERICANI. Dintre toti romanii, bogatia este calea cea mai sigura spre fericire pentru moldoveni. Banatenii si moldovenii sunt cei mai mari fani ai lui George W. Bush, iar Bill Gates este preferatul bucurestenilor.

    Trei americani sunt in topul "fericitilor" planetei (Bill Gates, George W. Bush si Bill Clinton), unul este german (Papa Benedict al XVI-lea), unul polonez (Papa Ioan Paul al II-lea), unul rus (Roman Abramovici), doi englezi (Printul Charles si David Beckham) si doar unul singur este roman - Traian Basescu. Toti cei despre care romanii cred ca sunt cei mai fericiti oameni din lume sunt barbati. Trei sunt sefi de stat inca in functie: George W. Bush, Traian Basescu si Papa Benedict al XVI-lea. Doi dintre ei, Bill Clinton si Papa Ioan Paul al II-lea, sunt fosti sefi de stat, iar unul, Printul Charles, va conduce Marea Britanie dupa ce va mosteni tronul. Doi sunt oameni de afaceri, multimiliardari in dolari: Bill Gates, in fruntea topului, si Roman Abramovici, mai spre mijloc. Toti sunt persoane bogate si foarte bogate, ceea ce ar putea explica motivul pentru care majoritatea chestionatilor crede ca bogatia este calea sigura spre fericire.

    Care credeti ca este cel mai fericit om din toata lumea?*
  • De doua ori mai multi barbati decat femei il considera pe Bill Gates cel mai fericit om din lume
  • Bill Gates este apreciat mai mult de cei care locuiesc in mediul urban decat de cei care traiesc in mediul rural
  • Papa Benedict al XVI-lea este mai apreciat de catre ardeleni
  • Care credeti ca este cel mai fericit om din toata lumea?*
  • Barbatii nu cred ca omul sanatos este un om fericit
  • Fata de oraseni, cei din mediul rural cred mai mult ca fericirea apartine bogatilor
  • Dintre toti romanii, moldovenii cred ca cei mai fericiti sunt oamenii bogati
  • Tinerii, orasenii, muntenii si maramuresenii, cei care au terminat liceul cred ca fericitii sunt cei sanatosi
  • MULTIMILIARDARII IN DOLARI, FERICITII FERICITILOR
    Vizionarul Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft si cel mai bogat om de pe planeta, este preferatul romanilor in materie de fericire
    Bill Gates s-a nascut in orasul american Seattle, pe 28 octombrie 1955. Tatal sau este avocat, iar mama a fost profesoara. Urmand cursurile unei scoli particulare din Lakeside, Bill si-a descoperit pasiunea pentru software si a inceput sa programeze computere la varsta de 13 ani. In 1973, tanarul a intrat la Universitatea Harvard, in timpul studentiei dezvoltand o versiune a limbajului de programare BASIC pentru primul microcomputer MITS Altair.

    AGNOSTIC. In 1975, impreuna cu prietenul sau din copilarie, Paul Allen, a fondat compania Microsoft, avand convingerea si viziunea ca in viitor computerul va fi o unealta indispensabila in orice birou si in orice casa. In ianuarie 1994, Gates s-a casatorit cu Melinda French, impreuna avand trei copii. Familia Gates traieste acum in Medina, o suburbie luxoasa a capitalei americane Washington. Bill Gates nu crede in Dumnezeu, el afirmand ca nu are nici o dovada despre existenta acestuia.

    FERESTRE. Dupa ce, de-a lungul unei perioade lungi de timp, companiile IBM si Microsoft au lucrat in parteneriat, Bill Gates a anuntat, in 1991, sfarsitul acestei asocieri, concentrand toate eforturile asupra dezvoltarii sistemului de operare Windows (ferestre). Aceste "ferestre" i-au umplut pana la refuz conturile bancare lui Bill Gates, cu zeci de miliarde de dolari. Potrivit topului miliardarilor din intreaga lume intocmit de revista Forbes, averea lui Bill Gates este evaluata in prezent la 46,5 miliarde de dolari. Din 1998, Gates este primul miliardar al planetei, dar averea sa este in scadere din cauza reducerii pretului actiunilor Microsoft si din cauza donatiilor uriase pe care le-a facut in scop caritabil. Cei mai multi bani i-a avut Bill Gates in 1999 - o avere estimata la incredibila suma de 90 miliarde de dolari. Patronul Microsoft este descris ca un om vizionar si care a contribuit la progresul omenirii aducand in fiecare casa cate un computer. Nu este de mirare ca romanii, dar nu numai, il considera cel mai fericit om din lume.

    GEORGE W. BUSH ARE O NEVASTA DESTEAPTA
    Romanii il considera pe George W. Bush, presedintele Statelor Unite ale Americii, al doilea mare "fericit" din lume
    Al 43-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, si-a inceput mandatul la data de 20 ianuarie 2001, fiind reales in aceeasi functie in noiembrie anul trecut. Inainte de a fi ales presedinte al SUA, Bush Junior a condus statul Texas din functia de guvernator. Ca presedinte al SUA, George W. Bush este considerat cel mai puternic om de pe planeta, dar mandatul sau este unul dintre cele mai controversate, din cauza noii politici externe americane, care a dus la declansarea razboaielor din Irak si Afganistan si la considerarea terorismului ca fiind o amenintare globala, principala amenintare la adresa securitatii americane. Presedintele american a devenit celebru si datorita numeroaselor glume care se fac, la nivel planetar, la adresa inteligentei sale, considerata mai putin stralucita. George W. Bush s-a nascut la 6 iulie 1946 in New Haven, Connecticut, si a crescut in Texas. A obtinut o diploma in Istorie la Universitatea Yale si a fost pilot in Garda Aeriana Nationala din Texas.

    Sotia presedintelui, Laura Bush, este considerata intelectuala familiei, fosta profesoara si bibliotecara. Dupa ce a devenit Prima Doamna a Americii, Laura a pus bazele primului Festival National de Carte. Pe George l-a cunoscut in 1977 si, dupa trei luni, s-au casatorit. Laura Bush este mama a doua fete gemene, Barbara si Jenna, nascute in 1981. Familia Bush are doi caini si o pisica botezata Willie.

    MONICA, FERICIREA LUI BILL
    Aproape 5% din romani il considera pe fostul presedinte al Americii, Bill Clinton, cel mai fericit om din lume. Asta, in ciuda faptului ca in ultimul mandat Clinton a fost adus in fata Justitiei, sub acuzatia de sperjur si obstructionare a justitiei. Procurorii au demonstrat ca Bill Clinton a mintit atunci cand a negat ca ar fi avut relatii sexuale cu faimoasa Monica Lewinsky. Clinton a fost umilit in fata intregii lumi, dar a beneficiat de intelegerea sotiei. Totusi, o parte din romani il considera un om fericit.

    VIITORUL REGE BRITANIC
    Despre mostenitorul tronului britanic, 2,5% din romani cred ca este cel mai fericit om de pe pamant. Alteta Sa Regala Printul Charles de Wales s-a nascut pe 14 noiembrie 1948, la Palatul Buckingham. Dupa moartea Reginei Elisabeta a II-a, Charles va deveni seful Regatului Unit, o pozitie de invidiat. Dupa o casatorie cu Lady Diana, care s-a soldat cu un divort, Charles a ramas cu doi copii: William si Harry. De curand, pe 10 februarie a.c., Charles si-a refacut viata alaturi de Camilla Parker Bowles, femeia pe care, se spune, a iubit-o cu adevarat intreaga viata.

    AL 265-LEA SEF AL BISERICII ROMANO-CATOLICE
    Joseph Ratzinger, actualul Papa Benedict al XVI-lea, s-a nascut pe 16 aprilie 1927, la Marktl am Inn, in Germania. Spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost inrolat in randurile Tineretului hitlerist. Intre 1946 si 1951 a studiat filozofia si teologia la Universitatea din Munchen, iar la 29 iunie 1951 a fost hirotonisit preot in Catedrala din Freising. In 1977 a fost numit arhiepiscop de München si Freising, devenind cardinal in acelasi an. In urma cu trei ani a devenit decan al Colegiului cardinalilor. In acest an, pe 19 aprilie, cardinalul Ratzinger a fost ales Papa, luandu-si numele de Benedict al XVI-lea, urmasul Sfantului Petru, devenind conducatorul celei mai mari confesiuni a religiei crestine, o functie care i-ar face fericiti pe multi.
    ×