x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ciocoii vechi si noi

Ciocoii vechi si noi

de Paula Mihailov Chiciuc    |    20 Feb 2006   •   00:00
Ciocoii vechi si noi
CHIRIASI DE LUX
A locui in Primaverii era semnul apartenentei la "elita rosie". "Ciocoii vechi"au fost alungati dupa ’90 de "alesii poporului".

Pentru a-si pune la adapost apropiatii, Nicolae Ceausescu a hotarat ca zona rezidentiala sa fie salvata de campania demolarilor de dupa cutremurul din 1977. Astfel ca vilele si casele gestionate de Gospodaria de partid au ramas intregi. Nicolae Ceausescu, el insusi locuitor al zonei, a emis in 1979 Decretul nr. 263, prin care locuintele din respectivul cartier, detinute cu chirie de demnitarii de partid si de stat, au fost trecute in categoria "locuintelor de serviciu" si incredintate Intreprinderii de Administrare a Cladirilor (IAC) - administratorul oficial al ravnitelor case. Locuintele "oamenilor muncii" erau administrate de Intreprinderea de Constructii, Reparatii si Administrare Locativa (ICRAL). Conform decretului mentionat, merituosii chiriasi aveau dreptul sa foloseasca locuinta de serviciu pe parcursul exercitarii mandatului lor, eliberarea din functie atragand obligatia de a elibera si casa.

VANATORI SI VANATI. Aplicarea legii insa a avut mult de suferit. Prin cumul de functii, cultivarea unor anume relatii sau "abuz de putere", "nomenklaturistii" au pastrat si dupa pensionare vilele repartizate. Ghinionul lor s-a numit "revolutia din 1989" si noul regim. Unul dintre semnele "democratizarii" sistemului a fost "vanatoarea de nomenklaturisti", adica deposedarea acelora de privilegii in favoarea altora, nou-veniti. Repede, autoritatile "libere" ale statului si-au adus aminte ca unii locatari ai zonei Bulevardului Primaverii stau ilegal in casele repartizate de la stat ca locuinte de serviciu. A inceput campania de scoatere a "fosilelor comunismului" din "casele statului". Nu neaparat de dragul respectarii legii. Ci, in primul rand, pentru ca noua clasa politica isi cauta domicilii adecvate functiei.

Campania de demascare a "ilegalistilor" din cartierul rezidential a fost un subiect exploatat cu succes de catre ziaristi. Ei au scos la lumina zilei, inca din 1991, doua adevaruri crude: pe de o parte, "fostii" si-au pastrat casele de la protocol, desi nu mai aveau - in baza legii emise chiar de puterea pe care o serveau - dreptul la ele; pe de alta parte, "noii" s-au intrecut in a comite la randu-le ilegalitati.

DE LA UNII LA ALTII. In 1991, Ilie Verdet declara: "De trei luni nu mi se mai primeste chiria si o platesc prin cont, adica platesc la banca. Nu mi se confirma si situatia este destul de tulbure. (…) Evacuat nu vreau sa ies". In vila din Strada Pictor Iscovescu nr. 3, Verdet "intrase" ca prim-ministru (1979-1982). Legal, el ar fi trebuit sa elibereze casa dupa pensionare. Lucru care nu s-a intamplat. Potrivit ziaristilor de la Tineretul Liber, vila lui Verdet era vizata de regizorul revolutionar Sergiu Nicolaescu.

Vila prezidentiala din Primaverii era doar una dintre zecile de case destinate "protocolului zero". La Snagov, sotii Ceausescu aveau si o resedinta de week-end

Alta disputata casa a fost cea din Strada Herastrau, 35. Initial, in 1966, ea fusese repartizata lui Vasile Patilinet, pe vremea cand era adjunctul sefului Directiei organizatorice a CC a PMR si deputat in MAN din partea judetului Satu-Mare. Dupa misteriosul deces al chiriasului Patilinet (a murit in 1986, intr-un accident de masina, in timp ce se afla in misiune diplomatica in Turcia), vila sa a ramas libera. Nu pentru mult timp, caci s-a gasit noul locatar - Ion Dinca. De profesie strugar, "Teleaga" ajunsese membru in CC al PCR in 1972. Apropiat al lui Ceausescu, dupa moartea acestuia, Dinca a fost arestat. Dar casa nu a ramas in voia sortii. Noul ei chirias a devenit seful SRI din acea vreme, Virgil Magureanu.

Vilele din Primaverii au fost proiectate si construite cu un singur etaj. Astfel ca, la aceeasi adresa, putem gasi doua familii. Colocatarul lui Dinca din Strada Herastrau 35 fusese Tudor Postelnicu. Dar cum nici el nu a scapat de puscarie ca sustinator al dictaturii si participarea la evenimentele din 1989, in locul sau s-a mutat "protejatul" noului conducator al statului - Mihai Bujor Sion, casa fiind pusa pe numele sotiei sale, actrita Ioana Pavelescu. Presedintele Radioteleviziunii "libere" - Razvan Theodorescu a avut si el vila ca locuinta de serviciu.

SMECHERIA LUI BURTICA. In problema locuintelor din Primaverii au existat cazuri de chiriasi deveniti peste noapte proprietari, dar si chiriasi evacuati fortat. De haosul si de vidul legislativ din deceniul noua al secolului trecut au profitat si chiriasii vechi si cei noi. De exemplu, Cornel Burtica, locatarul casei din Strada Crangului nr. 13, fost ministru al Comertului Exterior (1978-1982), realizand pericolul de a-si pierde casa si observand zapaceala creata de schimbarea regimului, face o "inteleapta miscare": trece contractul casei sale de la IAC la ICRAL. Adica si-a scos vila de pe lista locuintelor de serviciu, transformand-o intr-o casa care a putut fi cumparata ca oricare alta.

NU S-A "DESCURCAT". La cealalta extrema avem exemplul lui Gheorghe Cioara. Printr-un contract din 1 ianuarie 1983, el primise locuinta lui Alexandru Sencovici din Strada Helesteului 24. Peste doar un an, Cioara a fost pensionat, situatie care nu-i mai permitea pastrarea locuintei de serviciu. Cu toate acestea, familia sa a locuit acolo pana in martie 1991, cand a primit ordin de evacuare. La acea vreme, Cioara, fost ministru al Energiei, ulterior al Comertului Exterior, fost ambasador RSR in Bulgaria, zacea imobilizat la pat, suferind de parkinsonism arterosclerotic. Actul de evacuare ii cerea cetateanului Gheorghe Cioara sa se prezinte la 12 martie 1991 la ICRAL pentru a-si rezolva situatia locativa. Casa din Helesteului fusese inchiriata de societatea ICRAL - Herastrau tenismanului Ilie Nas-tase. Insusi Cioara, pe vremea cand fusese primarul Capitalei (1972-1976), ii repartizase lui Nastase o casa pe Aleea Alexandru, alta zona de lux a Capitalei.

"Nici Ceausescu, nici Postelnicu si Gheorghe Cioara, nici Popescu - Dumnezeu, nici alti granguri din fostul regim nu au construit aceste vile, ci le-au capatat gratuit, dupa ce proprietarii au fost dati cu forta afara din ele. Termenele de evacuare au fost uneori mai mici de 24 de ore, omul trezindu-se cu camionul si soldatii la poarta. Nu putini au fost cei care au platit cu ani grei de puscarie curajul de a riposta"
Steliana Bonea
proprietara casei din strada Herastraului 24
"In cartierul Primaverii, abuzurile continua. Astazi ii scot sau vor sa-i scoata din case noii nomenklaturisti pe vechii nomenklaturisti. (...) De ce? Daca intregul cartier al Primaverii ar fi evacuat, in interesul national, ca sa se mute acolo niste straini bogati, care, prin banii care ni i-ar da, ar ajuta la redresarea economiei Romaniei, ne-am putea gandi si am putea accepta, eventual, aceasta masura ilegala"
Adrian Paunescu - 1991

CLASA MUNCITOARE, LA BLOC


Prima evacuare fortata a unui locatar din Cartierul Primaverii a fost cea a lui Cornel Onescu (1920-1993), ministru de Interne al regimului Ceausescu (24 iulie 1965-24 aprilie 1972), adjunct al sefului Sectiei de cadre al CC al PCR, prim-vicepresedinte si ministru secretar de stat la Comitetul de Stat al Planificarii (martie 1978 - septembrie 1979), deputat MAN din 1961 pana in 1985. "Locuinta sa de serviciu" se afla pe Intr. Gogol, din Str. Turgheniev, invecinata cu cele ale familiei lui Petre Roman si Mihai Bujor Sion. Somat de lucratorii ICRAL-ului, Onescu a refuzat sa paraseasca locuinta in noiembrie 1990. El ar fi trebuit sa o predea statului, inca din 1982, cand s-a pensionat pentru a nu participa - dupa cum a declarat el - la "persecutarea" adeptilor "Meditatiei transcedentale". Functionarii statului au insistat sa-l evacueze si au izbutit doar dupa ce au patruns in casa, fortand usa imobilului. Onescu a fost mutat "la bloc", in Bariera Vergului.
×
Subiecte în articol: casa serviciu editie de colectie primaverii