x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Condamnata sa cante mereu

Condamnata sa cante mereu

de Dana Andronie    |    04 Sep 2006   •   00:00
Condamnata sa cante mereu
"MOARTEA NU MA STINGE"
"Condamnata la viata", "Nelinistea Ciutei" si "Iubire pe viata si pe moarte". Trei carti, un autor: Sorina Bloj.

N-are pretentii de poet. "Sunt doar ganduri care ma joaca asa cum vor ele", imi marturisea Sorina in randurile pe care mi le-a dedicat pe coperta poemelor din "Nelinistea Ciutei". "Aripa neispitita de zbor,/ mar neispitit de gura dulce,/ fecioara neispitita de fecior,/ nici vin de ulcior,/ nici vis de cruce,/ nici carare de dor,/ numai apa de apa,/ rece, descantata,/ numai frunza de frunza,/ de vant pieptanata,/ numai iarba de iarba,/ tavalita, imaculata". Acesta este "De bun augur", plasmuit de Sorina Bloj. Probabil ca dumneavoastra cunoasteti mai bine "Cana cu vin", "Din copilarie" sau "Taina", cantece scrise si cantate de Sorina, pe care le-a "impartit" cu mai multe interprete (culmea!, cu timbru identic) care au trecut, de-a lungul anilor, prin Ecou: Magdalena Puscas, Ortansa Serbanut, Stela Ichim, Laura Feier (n.r. - verisoara Sorinei, acum solista de opera in Olanda) si Alexandrina Luca.

CETATEA. Dupa ce-i citesti gandurile care o joaca asa cum vor ele, o descoperi cu adevarat pe Sorina Bloj: o fiinta care a suferit mult, dar care a gasit calea mantuirii inainte de vreme. "Mi-am aprins toate zece degetele/ si le-am inaltat deasupra capului,/ cetatea bantuita de dorinte/ ca sa pot arde/ nelinistita/ si-n durere trupul/ pangarit de pacate/ Asa ma rog, Tie, Doamne,/ iarta-ma,/ Vantul nu ma stinge,/ ma-nteteste,/ ploaia nu ma stinge,/ ma-ncolteste,/ moartea nu ma stinge,/ ci ma creste". "Mama" Ecoului - caci ea i-a dat viata prin compozitiile sale - s-a intalnit odata cu Moartea. Avea doar 19 ani cand, spune Sorina, a trecut Dincolo. Moartea n-a stins-o! In schimb, i-a rapit parintii, chiar din bratele ei. "Ultimul lor an de viata au fost niste pesti. Au murit muti, din cauza cancerului la gat. Tatal si mama mea au platit pentru mine, ca sa mai pot canta."

SORINA ESTE SUFLETUL
Alexandrina (stanga) si Sorina, doua voci cu ecou
Alexandrina Luca, cealalta jumatate din Ecou, este de meserie inginer. Canta impreuna cu Sorina de nu mai putin de 12 ani. "Prima iesire pe scena a fost la Festivalul «Om Bun». Anul 1996 a fost cel mai plin pentru noi. Am fost in Suedia, in Chisinau si-n toata Romania. Trebuie sa recunosc ca Sorina este sufletul, fara ea n-o sa mai existe Ecoul. Rolul meu poate fi interpretat de altcineva, dar pe Sorina n-o poate inlocui nimeni", ne-a declarat Alexandrina.

×
Subiecte în articol: editie de colectie