x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Constructorul

Constructorul

22 Mai 2005   •   00:00

JOHN RAKOLTA
Rakolta. Un nume si trei generatii de romani care s-au ridicat in America, au luptat in al doilea razboi mondial si apoi au mai zidit o companie de constructii renumita.

  • de ANA-MARIA LUCA

  • Magnatul american, alaturi de sotia sa, intr-una din vizitele in Romania
    Povestea americana a inceput cu Milian Racoltea, din Unimot, Satu-Mare, in 1905. Nevasta sa, Flora, era din Sanmiclaus, Sibiu. Au plecat amandoi catre capatul lumii. Si au reusit.

    Fiul lor, John, a luptat in al doilea razboi mondial pe bombardiere, deasupra Germaniei. A fost capturat de germani si a fost prizonier pana la sfarsitul razboiului. In 1960 a cumparat Walbridge Aldinger, compania la care lucra din 1946. Apoi a reusit sa construiasca cel mai modern centru de cercetare din lume in industria automobilelor: Chrysler Technology Center.

    Al treilea dintre Rakolta, John junior, a mostenit un imperiu la Detroit si dragostea bunicilor lui pentru Romania. El este seful uneia dintre cele mai mari 50 de comanii de constructii din SUA, Walbridge Aldinger, si e consulul onorific al Romaniei la Detroit.

    MANDRU. In toate interviurile sale din presa americana tine sa mentioneze cat de mandru este de faptul ca e roman si ca bunicii sai s-au nascut in Romania. Povesteste mereu de traditiile romanesti pe care le-a vazut acasa cat a fost copil. Si de cate ori vine in Romania, la Satu-Mare, unde are ferma bunicilor, trebuie sa se infrupte cu sarmale, carnati, mamaliga si cozonac. Chiar si sotia sa, Terry, care il insoteste in toate peregrinarile sale, a indragit Romania. Au impreuna patru copii: Eileen, Lauren, Paige and John III.

    URMAS. John junior a studiat inginerie civila la Marquette University si apoi a obtinut si un master de la Harvard Business School. Apoi, in 1971, si-a luat locul langa tatal sau la Walbridge Aldinger. Din 1993, John senior s-a retras si John junior a devenit presedintele companiei. De atunci, compania s-a triplat in marime si are birouri in Mexic, Tampa, Fort Lauderdale, Chicago, si Detroit. Are proiecte si santiere in 12 state americane si in mai multe tari. In Romania a castigat licitatia pentru privatizarea Mefin Sinaia.

    REPUBLICAN. John Rakolta junior este unul dintre sustinatorii cei mai importanti ai republicanilor si a donat sume importante campaniei lui George Bush junior. "Bush este subestimat", a spus el la a doua inaugurare ca presedinte a candidatului sau preferat. In multimea care se imprastia pentru inca patru ani, Rakolta a vorbit cu reporterii BBC News. "Saptamana asta s-a scris istorie la Washington. N-am venit aici pentru petrecere. Am venit pentru ca eu cred in aceasta tara si pentru ca e cea mai puternica tara din lume. Ceea ce cred eu ca a facut azi presedintele este sa cresteze la raboj acest lucru vorbind despre dreptul oamenilor din lumea intreaga la libertate. Este ceea ce ma face sa fiu mandru ca sunt cetatean american, pentru ca suntem cea mai mare si cea mai veche democratie din lume." L-a cunoscut personal pe George Bush si a marturisit ca a fost impresionat de felul in care presedintele american vorbeste despre politica externa. "Imi place sa cred ca sunt mai mult decat un om care ofera bani si ca vocea mea este auzita in politica si directia acestei tari."

    "Imi place sa cred ca sunt mai mult decat un om care ofera bani si ca vocea mea este auzita in politica si directia acestei tari" - John Rakolta intr-un interviu pentru BBC

    SENIORUL DIN DETROIT
    Jon Rakolta senior a murit de cancer in septembrie 2001, la varsta de 80 de ani. "Relatia noastra a inflorit dupa ce am terminat facultatea. Nu eram doar tata si fiu si parteneri de afaceri, dar a fost si cel mai bun prieten al meu", a spus atunci John Jr. "A fost omul cel mai integru pe care l-am cunoscut."

    Batranul Rakolta construise Otelaria Rouge, cladirea birourilor Compuware si reconstruise Opera din Detroit. A fost una dintre personalitatile marcante ale diasporei romanesti din Statele Unite ale Americii si unul dintre cei mai binevazuti oameni din Michigan. S-a implicat in acte de binefacere pentru multe biserici baptiste romanesti din America, iar Detroit-ul are astazi o fata moderna pentru ca a existat romanul John Rakolta, scriau ziarele locale dupa inmormantare.

    TANARUL DE LA GOOGLE

    Unul dintre informaticienii romanii care au reprezentat cu succes tara noastra peste hotare este Mihai Stroe, "romanul de la Google". Absolvent al Universitatii Politehnice din Bucuresti, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Mihai Stroe a obtinut nenumarate medalii la Olimpiadele Internationale de informatica. Dupa doua medalii de bronz, in 1996 si 1997, in ’98, la Olimpiada de la Setubal, Portugalia, el a ocupat locul I absolut. In prezent, lucreaza ca inginer de soft la celebrul motor de cautare Google. (Anca Alexe)

    EDUCAT LA MASSACHUSETTS

    Un alt roman de succes in domeniul tehnologiei informationale este Catalin Francu. Si el lucreaza tot pentru Google. Desi traieste in Statele Unite, Catalin vrea sa se intoarca in Romania. A absolvit liceul de Informatica din Bucuresti "Tudor Vianu" si Facultatea de Automatica din cadrul Universitatii Bucuresti. In 1999 a fost acceptat la Massachusetts Institute of Technology (MIT). (Anca Alexe)

    JURNALISTUL Aristide Buhoiu SI DRUMURILE LUI IN LUME

    S-a nascut la Lugoj, a facut cariera ca jurnalist in Statele Unite ale Americii si editeaza cea mai veche si mai continua publicatie romaneasca de peste ocean, Universul. Este jurnalistul roman care a luat drumul Europei de unul singur, pe banii lui, si din 1976 pana in 1983 a realizat serialul de documentare "Drumuri Europene" difuzat la televiziunea natonala. In 1985 a fondat la Los Angeles publicatia Universul. Din redactia Universului, radiourile Vocea Americii si Europa Libera au difuzat in 1989 interviuri cu Gheorghe Apostol. Dupa ce s-a intors in Romania, a devenit director al unor posturi de televiziune si a editat unele publicatii. A transmis in direct pentru televiziunile romanesti de la New York in septembrie 2001. Este presedintele fundatiei Academia de Radio si Televiziune la Bucuresti, unde ii pregateste pe tineri pentru meseriile de redactor, reporter si prezentator de televiziune.
    ×
    Subiecte în articol: romania john editie de colectie rakolta