x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Copilarii...

de Oana Vataselu    |    18 Iul 2005   •   00:00
Copilarii...
A FI SAU A NU FI
Traim intr-o lume periculoasa si instabila. Printre altele, romanii isi doresc o copilarie fericita pentru odraslele lor. Un vis prea frumos pentru lumea nebuna in care traim.

Visul scoate la iveala amintiri de demult. Diferite traume din perioada copilariei se pot manifesta in visuri. Asta face ca interpretarea visurilor sa fie foarte utila pentru descoperirea unor evenimente din copilarie care influenteaza decisiv viata adulta. Stiti ce viseaza oamenii mari din Romania legat de lumea in care traim? Barbati sau femei, bogati sau saraci, tineri sau mai putin tineri, cu facultate sau fara, romanii isi doresc sa nu mai fie diferente mari intre bogati si saraci (25%). Mergeam deunazi pe strada cand m-a abordat un barbat care m-a intrebat daca nu vreau sa semnez o petitie prin care sa-mi dau acordul ca fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, sa fie bagat la inchisoare. L-am intrebat atunci de ce nu a avut aceasta initiativa cand era presedinte. Mi-a raspuns: "Domnisoara, noi vrem conducatori mai intelepti, mai cinstiti!". Omul avea dreptate: conform sondajului CURS, 19,9% dintre romani isi doresc conducatori mai cinstiti.

SONDAJ IN RIME. Ce va doriti dumneavoastra cel mai mult legat de lumea in care traim? Nu stiu, nu raspund. Asa au replicat 3% dintre respondentii locuitori ai Moldovei si Munteniei, cu un pas inaintea oltenilor (2%), a celor din Transilvania (2%), a bucurestenilor (2%) si a maramuresenilor (2%). Acestia sunt oameni care se apara de intrebari complexe, conform psihologului Cristian Andrei. "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,(...) Fiii tai traiasca numai in fratie"... Cu Eminescu sunt de acord 22% dintre transilvaneni. Optiunea "sa nu mai fie razboaie, conflicte intre popoare" au bifat-o si banatenii in proportie de 19% si 18% dintre transilvaneni. Moldovenii si maramuresenii, la egalitate de procente - 17% - sunt impotriva razboaielor sau conflictelor de orice natura intre popoare. Moldovenii, muntenii, oltenii si maramuresenii isi doresc sa nu mai fie persecutati oameni in procent de 1%. La mijlocul clasamentului, banatenii si transilvanenii spun Nu! persecutiei semenilor intr-un procent egal de 2%. Cei mai inversunati in aceasta chestiune - persecutia oamenilor - sunt locuitorii Dobrogei (3%) si cei ai Bucurestiului (3%).

Ce fericiti eram cand eram copii... Asta isi doresc romanii: copiii sa aiba o copilarie fericita - fie ei moldoveni (7%), munteni (6%), dobrogeni (7%), olteni (8%), banateni (5%), transilvaneni (12), maramureseni (18%) sau bucuresteni (5%). Copilaria este ca un margaritar: este esenta parfumului vietii unui adult... Visam ca am fost odata copii...

MEDIU CURAT, NEPOLUAT


Fie ca sunt rromi, maghiari, turci sau de alte nationalitati, romanii, dupa nivelul de educatie, isi doresc sa traiasca intr-un mediu curat, nepoluat. Chiar daca au liceu sau nu, unii chiar facultate, visul de a trai intr-un mediu curat, nepoluat ii uneste. Iata cat de mult isi doresc romanii un mediu nepoluat: cei cu studii sub liceu: 2%, cei care au liceul: 4%, iar cei cu facultati 5%. Intr-un procent de 0,4% romanii viseaza ca oamenii sa nu mai omoare animale. Aici lucrurile stau exact pe dos: cei cu studii sub liceu (1%) dau clasa celor cu studii liceale sau superioare (0%).

SA NU MAI FIE DIFERENTE MARI INTRE BOGATI SI SARACI


Sa nu mai moara oameni de foame! Aceasta este dorinta a 15% dintre compatriotii nostrii, chestionati de operatorii CURS, fie ca traiesc la sat sau la oras. Sa nu mai fie inundatii sau cutremure, au replicat 6% dintre locuitorii oraselor si 7% dintre acei romani care traiesc la sat. La egalitate de procente - 2% - si orasenii, si locuitorii de la sate vor ca oamenii sa poata calatori liberi, sa nu mai fie granite. Pentru a trai toti pe acest pamant neingraditi de vreo limita de hotar ar trebui sa nu mai fie conflicte intre popoare, lucru dorit de 17% dintre locuitorii din mediul urban si de 14% dintre cei din mediul rural. Dar cel mai mult si mai mult legat de lumea in care traim, romanii isi doresc sa nu mai fie diferente mari intre bogati si saraci, o atitudine de tip sindical, conform psihologului Cristian Andrei. Procentele pentru aceasta optiune sunt de 28% la 22% pentru "rurali". Sa avem conducatori mai intelepti, mai cinstiti, opineaza 19% dintre "urbani" si 21% dintre respondentii incadrati de operatorii CURS "rurali".

INTRUZIUNEA ZIARULUI


Indiferent ca citesc ziarele de cateva ori pe saptamana, de cateva ori pe luna sau mai rar ori nici macar nu au curiozitatea sa le rasfoiasca, romanii bat palma cand vine vorba ca oamenii sa poata calatori liberi (2%). Ziarele ii influenteaza pe cetatenii gliei noastre, care indiferent de cate ori deschid un cotidian spun intr-un glas sa nu mai fie persecutati oamenii (2%). Exista ceva despre care nici un roman dintre cei chestionati care citeste sau nu ziarele nu vrea sa auda: omorarea animalelor (0%).

Dar ce va doriti dumneavoastra cel mai mult legat de lumea in care traim?
  • 5% dintre cei cu varste intre 15 si 30 de ani viseaza sa nu mai fie inundatii, cutremure, intarind spusele psihologului Cristian Andrei, cum ca nu poate sa-ti fie teama de ce n-ai trait.
  • Romanii, dupa nivelul educatiei, isi doresc aproape in aceeasi masura sa nu mai moara oameni de foame. In sens crescator studiilor procentele o arata: 16%, 15%, 13%.
  • Dupa venitul gospodariei, toti cei chestionati au spus intr-un procent de 1% ca nu stiu ce isi doresc legat de lumea in care traim. .
  • Click pentru a mari imaginea
    ×
    Subiecte în articol: romănii doresc editie de colectie traim