x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Creatorii de Aur

Creatorii de Aur

de Catalina Iancu    |    31 Iul 2006   •   00:00

REZULTATE
"Mamaia" n-ar fi putut trai fara marii nostri compozitori.
REZULTATE
Marcel Dragomir si Angela Similea au luat Premiul I la "Slagare" cu "Sa mor de dragoste ranita"
"Mamaia" n-ar fi putut trai fara marii nostri compozitori.

S-au inscris, inca de la prima editie, compozitorii Eugen Teger, Henry Malineanu, Florin Bogardo, Temistocle Popa, Florentin Delmar si Dinu Serbanescu. I-au urmat Vasile Veselovski, Gelu Solomonescu, Radu Serban, Nicolae Kirculescu si, bineinteles, Horia Moculescu. Ba chiar si Sile Dinicu si-a inscris cateva piese: "Seri la malul marii" sau "Omul are ultimul cuvant". Au "cotizat" apoi George Grigoriu, Aurel Giroveanu, Edmond Deda, Laurentiu Profeta, Vasile V. Vasilache, Ion Cristinoiu, Al Mandy. In 1973 a debutat si Marius Teicu. Nu era numai compozitor, ci si interpret. Parintii nostri isi mai amintesc un Marius Teicu altfel decat il stim noi: cu parul negru si cu mustata. Aurel Manolache, Misu Iancu, Petre Mihaescu, Jolt Kerestely, Marcel Dragomir, Dan Stoian, Dan Dimitriu, Dani Constantin, Corneliu Meraru, Dumitru Lupu, Viorel Gavrila, Cornel Fugaru au adus aproape la fiecare editie un suflu nou pentru "Mamaia".

Mihaela si Cornel Fugaru, impreuna in viata si pe scena

LOVITURA. Cei pe care-i cunoastem mai mult ca interpreti si-au incercat si talentul de compozitori. De exemplu, George Nicolescu a primit premiul de popularitate pentru melodia sa "Prefa-te inima in stea", iar Mihai Constantinescu a creat "Simfonii in natura". Camelia Dascalescu si Madga Boboc s-au numarat printre putinele compozitoare ale "Mamaiei". Caci isi inscriau piese la greu George Natsis, Cristian Faur, Ionel Tudor. Chiar si Petre Magdin a trimis o piesa, in 1984, "Anii mei". Temistocle Popa are amintiri de neuitat despre Dan Spataru. I-a compus "Fanfara militara", devenit slagar inca de la lansare. "Cand i-am prezentat compozitia lui Dan, a sarit in sus, convins din primul moment, la fel ca mine, de inevitabilul ei succes", isi aminteste compozitorul. La fel s-a intamplat si cu "In randul patru", pe care solistul o lansa in 1972. N-a fost cantec interpretat de cel care sa nu devina hit. Ionel Tudor i-a incredintat "La cinci si jumatate, la Universitate", iar Dan Dimitriu - celebrul "Nu m-am gandit la despartire".

"Cand i-am prezentat lui Dan Spataru piesa «Fanfara militara», a sarit in sus, convins din primul moment, la fel ca mine, de inevitabilul ei succes"
Temistocle Popa

CINE NE SUNT TEXTIERII

"Mamaia" a inceput sa-si arate textele. Dar cine erau cei care scriau versurile? Tiberiu Utan, Aurel Storin, George Mihalache, Fred Firea, Constantin Carjan, Ovidiu Dumitru, Victor Eftimiu, Mircea Block, Sasa Georgescu, Eugen Rotaru, Aristide Mircea, George Tarnea, Mihai Maximilian. Stela Popescu, sotia regretatului textier, isi aminteste ca artistii impreuna cu poetii si compozitorii faceau adevarate mese rotunde inainte de festival. Fiecare isi dadea interesul ca melodia lor sa fie cea mai buna, dar si ca "Mamaia" sa dea bine pe sticla si la public.

COLABORARI DE O VIATA, CARE AU SCRIS ISTORIE

Temistocle Popa a participat la prima editie a festivalului
Echipa Vasile Veselovski - Aurel Storin a primit diplome peste diplome la "Mamaia". La fel trioul George Grigoriu, Angel Grigoriu si Romeo Iorgulescu. Au colaborat, de asemenea, excelent, Edmond Deda si Henry Negrin. Perechi, perechi de compozitori si interpreti au scris istoria festivalului: Camelia Dascalescu si Flavia Buref, Ionel Tudor si Andreea Andrei, Mirela Fugaru, Cornel Fugaru si Roxana Popescu, Dani Constantin si Eugen Dumitru, Marius Teicu si Dan V. Dumitriu, Viorel Gavrila si Eugen Rotaru, Dumitru Lupu si Viorela Filip, Dinu Giurgiu si George Tarnea etc. Ce sa mai spunem de Horia Moculescu? Mocu a colaborat cu toata floarea cea vestita a poetilor. O alta colaborare fructuoasa, atat pe scena, cat si in viata de zi cu zi, au avut Serban Georgescu si Madalina Manole. El compunea, ea interpreta, lista melodiilor castigatoare la "Mamaia" fiind impresionanta: "Fata draga", "Te-am vazut, mi-ai placut", "Jucatorul de iubiri", "Vreau sa te uit", "Nu esti chiar un inger".

OAMENII ORCHESTRA

Daca in 1965 orchestrele de acompaniament erau conduse de Sile Dinicu, artist emerit, si Horia Moculecu, in zilele noastre bagheta de dirijor i-a revenit lui Ionel Tudor. Dupa ce a "donat" an de an piese pentru "Mamaia", Ionel Tudor a preluat conducerea orchestrei. Si nu i-a lasat pe instrumentisti pana cand n-au pus la punct fiecare detaliu. S-au facut si cate 14 ore de repetitii inainte de concurs. Asadar, renumitul compozitor a dirijat Big Band-ul Radio, asta in vreme ce fiul sau, Andrei, a preluat stafeta la "Creatie", obtinand locul al doilea cu Centrul Civic.

×
Subiecte în articol: mamaia georg editie de colectie