x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie De ce cantam acest cantec?

De ce cantam acest cantec?

de Mihnea Columbeanu    |    05 Iun 2006   •   00:00
De ce cantam acest cantec?
FORUM
Pe fani ii durea absenta membrilor formatiei de pe forum.

Explicatia era foarte simpla: s-a intamplat ca nici unul dintre membrii trupei sa nu aiba o apetenta speciala pentru computere si Internet. Ocupati pana peste cap cu concertele, repetitiile si inregistrarile, pe langa care ii solicitau si profesiunile lor de baza, ca si, pe cativa, viata de familie, Tudor, Traian, Liviu, Lapi si Eugen nu mai aveau ragaz sa butoneze si pe keyboard, cu ochii-n display - iar cu rarele ocazii cand mai navigau pe web, ramaneau imuni fata de mrejele virtualului care altora le creeaza adevarate dependente - lucru care, in fond, nu poate decat sa-i bucure pe cei care asteapta de la Vama Veche piese mereu noi, albume si concerte.

FORUMEETING. Constitutia din 2003 batea la usa si, intrucat una dintre prevederile sale consta in eliminarea serviciului militar obligatoriu, ziua referendumului a coincis cu o noua (si ultima, din pacate), reprezentatie "A.S.M.I.B." la National. Forumeetingurile devenisera de-acum o datina si un numar de membri s-au intalnit cu formatia inainte de spectacol, pentru salutarile si autografele de rigoare, dupa care si-au ocupat locul traditional pe scari, chiar in fata scenei, traind la cote maxime, alaturi de toata sala, tragedia lui Andrei Gavrila. Cum, din pacate, sectorul tehnic a cam dat-o in bara cu sonorizarea, ultimul "A.S.M.I.B." a prilejuit o cronica admirativ-sugubeata, in limbaj biblic, postata neintarziat pe forum - care a facut deliciul lui Tudor si a generat marea lovitura de teatru din saptamana urmatoare.

Urma o cantare de club, in "Backstage", unde acelasi nucleu dur de forumisti, imbogatit si cu alti cativa, a avut surpriza ca, la sfarsitul concertului, Tudor sa-i interpeleze direct, invitandu-i la o discutie in salonul de protocol al clubului. Astfel, s-a luat initiativa unei mari intalniri intre Vama Veche si fani, organizata de forum si finantata de trupa - ceea ce avea sa fie momentul de gratie "Oasis" (dupa numele localului unde s-a desfasurat) din noaptea de 30 decembrie 2003 - aproape coincizand cu aniversarea a sapte ani de cand a debutat Vama Veche. O petrecere cu adevarat unica, in cadrul careia relatiile dintre formatie si forumisti s-au strans si mai mult, dand semnalul unei noi etape a colaborarii dintre ei. Cum avea sa comenteze Tudor, dupa concertul din "Fire Club", peste doua saptamani, "Oasis" a fost un moment de gratie in evolutia a ceea ce inseamna Vama Veche - formatie, forum si spirit.

CA VANTUL DIN VAMA VECHE. Forumul merge mai departe. Printr-un capriciu al sortii... digitale, tocmai in acest moment apoteotic forumul a disparut de pe net - o eroare ducand la stergerea lui. Din fericire, baza de date fusese salvata recent - dar printr-o consultare intre forumisti, trupa si Tudor Cristescu de la departamentul video al MEDIAPRO, in custodia caruia se afla site-ul Vama Veche, s-a hotarat instalarea unui program de forum mai modern, imbunatatit ca grafica si functii. Cu acelasi prilej au fost desemnati primii sase moderatori dintre forumisti (Cow, Floydman, SeaOfSin, Death_Angel, Collins si Pitbull). In aceasta structura, doar cu unele modificari si ajustari introduse de-a lungul timpului, functioneaza forumul pe internet si in prezent.

Tot cu acel prilej, s-a instapanit o noua traditie - cea a "reveilloanelor forumiste". Concertul de Anul Nou al formatiei in Piata Universitatii a facut ca miezul noptii sa fie sarbatorit, cu sampania de rigoare, in spatele scenei, impreuna cu un grup de fani si cu... primarul de atunci al Capitalei, nimeni altul decat actualul presedinte Traian Basescu (unul dintre cei mai infocati admiratori ai trupei).

Admiratorii Vama Veche sunt oameni care stiu ca "lumea asta cu iubire va scapa", oameni constienti ca "fericirea in rate" e cauzata de faptul ca alergam bezmetic pe soseaua vietii, fara a ne mai rezerva timp si pentru a vedea copacii de pe margine

VINO SA VISAM SUB APA

Imediat dupa premiera absoluta a piesei "Vino sa visam sub apa", intr-un concert din fostul club "Baza militara", Tudor s-a repezit la forumisti pentru a le cere primele impresii. Din pacate, "V.S.V.S.A." nu i-a impresionat pe necrutatorii critici-admiratori - opinie de care trupa a tinut seama si, nu peste mult, piesa "Zmeul", prezentata in prima auditie in "Laptaria lui Enache" si dedicata live Forumului, a conturat mult mai consistent noua conceptie muzicala Vama Veche. Drumul spre "Fericirea in rate" a continuat cu "Cantec prost", din nou obiectul unor aprige controverse in topicurile aferente care au contribuit la definirea noului sound si mesaj.

SPRE DEPLINA FERICIRE IN RATE O DATA CU NOUA APARITIE DISCOGRAFICA

Noul CD se apropie, prilej cu care forumul a cunoscut o noua actualizare. Prin consultari intre toti membrii activi, topicurile s-au rearanjat, in functie de noul centru de interes pe care-l constituie albumul "Fericire in rate". Fostul moderator Pitbull a promovat in functia de administrator al forumului, actualmente colaborand strans cu trupa si in domeniul relatiilor acestora cu presa, ca si pentru reinnoirea completa a intregului site, iar echipa moderatorilor s-a reformat la randul ei. Forumistii si-au creat si un sistem propriu de ranguri, in functie de numarul de mesaje postate - astfel incat sub numele lor se pot citi acum calificative ca "Fraier", "Pusti julit in coate", "Zmeu"... si asa mai departe, pana la "Om al plajei", "Cal din Marlboro" si "Sf. Petru".

SPIRITUL VAMA VECHE

Daca "fericirea" prezenta in piesele noului album se degusta doar "in rate", nu incape nici o indoiala ca fericirea pe care Vama Veche le-o daruieste celor ce-o asculta si o simt e compacta, deplina si profunda. Spiritul Vama Veche a adus unitate si armonie unui numar imens de ascultatori. Admiratorii Vama Veche sunt oameni care stiu ca "lumea asta cu iubire va scapa", oameni constienti ca "fericirea in rate" e cauzata de faptul ca alergam bezmetic pe soseaua vietii, fara a ne mai rezerva timp si pentru a vedea copacii de pe margine.
×
Subiecte în articol: vama veche vama veche editie de colectie