x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie De la prieteni adunate

De la prieteni adunate

de Catalina Iancu    |    26 Feb 2007   •   00:00
De la prieteni adunate
POVESTIRI SI AMINTIRI
Un mit. Un model. Un exemplu de modestie. O emblema. O legenda. Artist emerit. Acestea sunt aprecierile colegilor de breasla.

Daca ar fi fost sa realizeze o colectie a colectiilor, Gica Petrescu ar fi avut cu ce! I-au trimis de-a lungul anilor mesaje de felicitare toti mai-marii statului, de la Petru Groza si Gheorghe Gheorghiu-Dej pana la Ceausescu. Pentru ca nu numai inima omului de rand vibra la romantele sale, ci si cea a sefului de stat. In fata muzicii maestrului, toti erau egali…

"BUCURESTIUL MEU IUBIT", NELIPSIT. "Eram cativa artisti invitati la mai toate activitatile artistice. Ceausestii ne ascultau cu mare atentie, mai ales el. Daca cineva sarea vreo strofa, venea dupa spectacol si-i atragea atentia ca n-a abordat intreaga piesa. «Alesii» chiar le stiau pe de rost. Gica Petrescu canta muzica de petrecere. «Bucurestiul meu iubit» era nelipsit. Le placea foarte mult", ne-a declarat Benone Sinulescu. Dar o asemenea voce nu trebuia "udata" ca-n cunoscuta-i melodie "Cu paharelul pan’ la ziua": "Maestrul Gica s-a respectat toata viata. Si-a menajat vocea, n-a facut excese, stia sa se opreasca la timp. Ne mai intalneam uneori la cate o petrecere, si-odata-l vedeai ca-si ia haina si se pregateste sa plece. Chiar daca insistam, nu puteam sa-l retinem. Stia sa-si respecte publicul. N-a avut esecuri. Ma inclin in fata acestui monstru sacru care a fost Gica Petrescu. Era jovial, bun, fin, elegant, combina toate superlativele. Un model de conduita, un mit, o emblema, o legenda", ne-a povestit nea Benny.

MODEL PENTRU ARSINEL. Alexandru Arsinel s-a apucat de cantat dupa ce l-a ascultat pe Gica Petrescu la radio: "Efectiv a marcat evolutia muzicii usoare cu un profesionalism extraordinar. Gica Petrescu a insemnat pentru mine un model. Mi-a placut sa cant si imi placeau melodiile lui. Il ascultam la emisiuni de radio la inceput, pe urma la cele de televiziune, care transmiteau de la diferite restaurante sau gradini estivale spectacole date de orchestra Electrecord. Chiar asa am inceput sa cant. Ascultandu-l pe maestrul Gica Petrescu". Mai tarziu, Arsinel a impartit scena de la Teatrul Tanase cu idolul sau: "Se intampla prin ’64.

Maestrul nu a fost numai un excelent interpret de muzica usoara, ci si de cuplete. Unele chiar autobiografice. Mai toate aveau un mic accent satiric. Cantece pline de veselie. Nu l-am auzit pe nea Gica cantand un cantec cu substanta melodramatica".

DIN CULISELE VIETII. Mai toti colegii stiau ca in spatele oricarui barbat de succes se afla o femeie puternica. In cazul lui Gica Petrescu, ea s-a numit Cezarina. Ea "dirija" din culise fiecare miscare a artistului, il sfatuia tot timpul, ii corecta pozitia pe scena. Ba chiar ii scria unele dintre textele melodiilor. "Gica a fost intotdeauna un om mai singuratic in intimitatea lui. Extrem de popular, dar in viata privata s-a retras si a trait in familie. Un om elegant intotdeauna, pedant, casatorit cu una dintre cele mai frumoase femei ale Bucurestiului. In acest mariaj exista, dincolo de intelegere, o mare iubire. Era un profesionist desavarsit, care isi calcula orice iesire la rampa, orice gest. Nu iesea din scena cu pasi normali, ci calca sacadat, iar publicul prindea miscarea si aplauda in ritmul pasilor lui. Stia meseria asta extraordinar", povesteste Alexandru Arsinel.

ARTIST DE REVISTa EMERIT

Gica Petrescu a respectat extraordinar de mult scena. De aceea, marca Gica Petrescu era perceputa ca avAnd succesul asigurat. „Gica Petrescu cAnta si fara microfon. Sa nu uitam ca acestea au aparut mai tArziu. CAnta cu orchestra, cu multi sunetisti. De altfel, dupa ce a plecat din Teatrul Tanase, a calatorit mult prin lume. Pleca cAte sase luni n America, n Germania, peste tot. Este singurul actor de revista care a ajuns artist emerit. CAntareti au fost multi: Maria Tanase, Dorina Draghici, alti actori de la teatre, dar ca artisti de revista este singurul artist emerit", ne-a spus Alexandru Arsinel.

SECRETUL LONGEVITATII. Multi dintre noi am deschis ochii cand maestrul era deja o celebritate. Stela Popescu ne-a aratat de ce a aparut mitul cantaretului de o varsta cu lumea: "Toate legendele despre varsta lui s-au ivit fiindca el s-a lansat de foarte tanar. La 20 de ani era celebru. A cantat 70 de ani, poate si mai bine. O viata de om!". Iar unul din secrete ni l-a dezvaluit tot marea actrita: "Multe cantece ale lui sunt de petrecere, «cu paharelul langa mine», dar Gica Petrescu nu bea!". Poate doar "pentru fotografie" sa fi stat maestrul cu vreun pahar de vin in mana… "Mai toate turneele pe care le-am avut in strainatate au fost cu Gica. In ’65 la Paris, in ’66... Un om cu facultate, care vorbea cateva limbi straine, nu putea fi catalogat drept un simplu cantaret. Un om pasionat, voia ca totul sa iasa bine, sa fie totul perfect. Daca Puisor (n.r. - regretatul Puiu Maximilian, sotul Stelei Popescu) ii dadea o piesa s-o cante, din secunda aia nu mai avea liniste. In fiecare dimineata dadea telefon. Puiu i-a scris multe texte, cuplete. I-a scris «Violete pentru fete», «Asa incepe dragostea», multe, foarte multe. Imi aduc aminte ca Gica venea pe la noi, discutau, se sfatuiau, se completau. Poezie, aceasta era «muzica» lor", isi aminteste Stela Popescu. Iar seriozitatea nu se manifesta doar pe scena, ci si in viata de zi cu zi: "Printre actori se mai fac glume, ca la scoala. Dar Gica nu facea farse. Era un artist serios, pentru care profesia e profesie. Un exemplu de profesionalism", ne-a marturisit Stela Popescu. "Artistului cand i se pare ca nu mai e folositor, caderea este rapida, fulgeratoare. Dupa ce si-a pierdut sotia n-a mai fost acelasi. Viata Cezarinei a fost legata permanent de cariera lui Gica. Cand pleca in turnee il urmarea cuvant cu cuvant, a fost o legatura. Viata lor a fost foarte frumoasa. Cel mai tare l-a durut singuratatea, faptul ca n-a avut copii. Ion Caramitru a promis la un moment dat ca va face un azil pentru artisti. Un fel de casa de odihna - sa nu-i spunem azil. Multi au oroare de acest cuvant, dar asta e o prostie! Acolo ar avea si medici, asistente, si o ingrijire de specialitate, si oameni cu care sa aiba ce discuta. Asta ar fi salvarea pentru cei care n-au familie. Asta ar fi fost, poate, solutia salvatoare si pentru Gica Petrescu, dar el a preferat sa ramana in casa lui. S-a retras din ce in ce mai mult in singuratate", a adaugat actrita.

PENTRU SUFLETUL NOSTRU

In 2004, Gica Petrescu si-a serbat ziua alaturi de fanii sai din toata lumea, cu care a fost in direct la o emisiune a TVR. "90 de minute pentru sufletul tau". "Nu a avut decat o singura dorinta: sa-i punem la dispozitie o masina pentru venirea si plecarea din televiziune. Au sunat admiratori ai sai din toate colturile lumii: din Germania, Spania, Israel, Canada si chiar din Australia. A fost una dintre editiile la care s-au primit cele mai multe telefoane. La final i-am oferit un tort special, reprezentand un ceas in forma de inima", ne-a declarat gazda emisiunii, Iuliana Marciuc.

BOIERUL GICA. "Asta-seara nimeni sa nu doarma!", a cantat in Israel Gica Petrescu. Si, intr-adevar, nici un roman din Tara Sfanta n-a dormit cand maestrul le-a calcat pragul. Mai ales ca alaturi de el venise un artist la fel de respectat de romanii de pretutindeni: Florin Piersic. "Boierul Gica Petrescu a indulcit sufletul si mintea si viata a milioane de romani. In Israel am facut maratonul oraselor si oraselelor. M-a impresionat foarte mult. Am o dragoste si un cult pentru maestrul Gica Petrescu. A iubit-o foarte mult pe sotia lui, pe Cezarina Moldoveanu. Ea avea grija de fiecare detaliu si ii placea sa faca toate acestea. E extrem de important sa ai langa tine o «sora de caritate», o spun in sensul bun.

Marea lovitura a vietii lui a fost atunci cand a pierdut-o, a venit intr-un moment in care nu se astepta, mai ales ca ea era mai tanara decat el". Pentru Piersic, si nu numai pentru el, artistul se poate compara cu Maurice Chevalier si Frank Sinatra, pentru ca, la fel ca si acestia, "a bucurat zeci si zeci de generatii. Socotesc ca e un privilegiu sa vorbesc despre Gica Petrescu. Si un privilegiu ca am aparut impreuna pe acelasi afis, pe aceeasi scena, cu acest mare artist care a fost Gica Petrescu".

CEL MAI CUNOSCUT ARTIST ROMAN DE PE GLOB

Comparatia cu Gica Petrescu este onoranta, mai ales cand vine de la o artista precum Stela Popescu, pentru care doar Stefan Banica Jr este la fel de serios cand vine vorba despre muzica. "Gica Petrescu a fost cel mai cunoscut artist roman de pe tot globul. Nu exista roman sa nu fi auzit de Gica Petrescu!", a declarat Banica Jr. In urma cu trei ani, baietii de la Body&Soul au cantat la ziua de nastere a interpretului. "Am fost foarte onorati cand am fost invitati sa cantam de ziua maestrului Gica Petrescu." Trupa isi aduce aminte cu placere de refrenul pe care l-a cantat atunci in direct la tv: "«La multi ani, Gica Petrescuuuuu!». L-am apreciat foarte mult pentru longevitatea carierei sale", spune Laurentiu. Fuego, de asemenea, l-a avut drept model: "In fata acestui mare maestru nu pot sa declar decat veneratie. Maestrul Gica Petrescu a reprezentat pentru mine un model si o nazuinta: sa ating varsta domniei-sale si sa pot aduce bucurie publicului, asa cum a facut acest diamant al muzicii romanesti". Radu Ille a ramas cu un vis neimplinit. Si-a dorit ca Gica Petrescu "sa fi fost prezent la botezul lui Stefanuta, baietelul meu, dar din pacate nu s-a putut. Ramane un exemplu pentru mine, pentru noi toti de fapt".
×