x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Decoratiile

02 Mai 2005   •   00:00

Ordinul Mihai Viteazul, Steaua Romaniei, Coroana Romaniei si Cruciada Impotriva Comunismului au fost ordinele acordate in al doilea razboi mondial, in Romania.

  • de CRISTIAN PETRU
  • ORDINE SI MEDALII
  • Camarazii germani ii decoreaza pe soldatii romani impreuna cu care duc razboiul impotriva comunismului
    Decoratiile oferite in timpul celui de-al doilea razboi mondial, instituite fie inainte, fie in timpul conflictului, au avut rolul de a rasplati faptele de arme ale romanilor. Nu toate insa au adus numai lucruri bune pentru cei care le-au primit. Numarul total al decoratiilor oferite nu se stie exact. Se cunosc doar tipurile de medalii. "In perioada domniei regelui Carol al II-lea, sistemul de prezentare al decoratiilor romanesti a fost modernizat si s-au introdus ordine, medalii, decoratii si insigne noi", sustine profesorul Dan Teodorescu, muzeograf la Muzeul Militar National. Ordinul Mihai Viteazul a fost desenat de insusi regele Ferdinand si a fost constituit in 1916 prin decret regal. In timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost acordate trei modele ale Ordinului - 1916, 1941 si 1944 - si avea trei clase. Se pare ca au fost acordate peste 1.700 de astfel de decoratii in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Se acorda ofiterilor numai pentru fapte de arme exceptionale in fata inamicului. Este cel mai inalt ordin militar romanesc. Ordinul Mihai Viteazul, toate clasele, a fost primit in 1941 atat de regele Mihai I, cat si de maresalul Ion Antonescu.

    A DOUA DECORATIE. Constituit in 1877, Ordinul Steaua Romaniei se acorda pana in 1937 in cinci clase: Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter si Mare Cruce. A fost apoi reorganizat in sase clase adaugandu-se Clasa I. Se acorda ofiterilor, cu panglica de Virtute Militara, pentru fapte de arme deosebite si efectuarea de servicii exceptionale pe campul de lupta (cu panglica de Virtute Militara) sau pentru fapte obisnuite si servicii deosebite pe campul de lupta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial era a doua decoratie militara ca importanta pentru ofiteri.

    A TREIA DECORATIE. Ordinul Coroana Romaniei a fost constituit in 1881. De la inaugurarea lui , acesta a suferit diferite modificari. In perioada celui de-al doilea razboi mondial s-au acordat medalii modelele 1938 si 1941. Ordinul Coroana Romaniei avea mai multe clase: pentru gradele inferioare (cavaler si ofiter) si pentru ordinele superioare (comandor si mare ofiter). Se acorda ofiterilor pentru fapte de arme deosebite si efectuarea de servicii exceptionale pe campul de lupta (cu panglica de Virtute Militara) sau pentru fapte obisnuite si servicii deosebite pe campul de lupta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial era a treia decoratie militara, ca importanta, pentru ofiterii din armata romana.

    MEDALII STRAINE PRIMITE DE ROMANI
    Militarii romani au fost decorati si de aliati. Atat de cei de dinainte de 23 august 1944, cat si de cei de dupa. Astfel, nemtii au oferit Ordinul "Crucea de Fier", cehoslovacii "Crucea de Razboi Cehoslovaca" si ordinul "Leul Alb", iar sovieticii Ordinul "Pentru Victoria Asupra Fascismului". Regele Mihai I a fost decorat de URSS cu medalia "Pobeda", la 6 iulie 1945.

    RECOMPENSA SPECIALA, IN ZADAR
    La Muzeul Militar National din Bucuresti este expus prototipul Ordinului "23 august 1944" pentru ofiteri si trupa, Ordin care nu a fost oferit niciodata. Pana in 1944 a existat si Ordinul "Cruciada impotriva comunismului", oferit pentru fapte de arme in "Razboiul Sfant Impotriva Comunismului". Cei care au primit acest Ordin, suspendat dupa 23 august 1944, si-au ascuns sau chiar si-au ingropat decoratiile de frica noului regim. In 1938, regele Carol al II-lea a instituit Ordinul "Virtutea Aeronautica", acordat in perioada celui de-al doilea razboi mondial, atat inainte, cat si dupa 1944. Tot sistemul de heraldica romaneasca a fost inlocuit in perioada comunista cu heraldica sovietica.

    MERITE PENTRU OFITERI SI SOLDATI
    Medalia "Virtutea Militara" a fost constituita in 1872 si avea doua clase. Acordata initial ofiterilor si subofiterilor care servisera o perioada indelungata in armata, dupa razboiul de independenta s-a hotarat acordarea acestui ordin si pentru fapte exceptionale pe front. Pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial, medalia nu se mai acorda decat pentru fapte de arme. Medalia se acorda subofiterilor si soldatilor numai pentru acte exceptionale in fata inamicului. Este cea mai inalta distinctie militara romaneasca pentru subofiteri si soldati.
    ×