x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Demnitari

de Anca Alexe    |    03 Oct 2005   •   00:00
Demnitari
AI NOSTRI
Viata privata a politicienilor si conturile lor, doua subiecte de mare interes in randul romanilor.

Cu siguranta exista politicieni care la inceput au creat o impresie buna. Nu conteaza daca e vorba de flerul lor diplomatic sau daca viata lor personala a parut una modesta si cumpatata. Dupa un timp, te simti nevoit sa exclami, ca de fiecare data: "Eh, am crezut ca e ceva de capu’ lu’ asta, dar vad ca-i la fel... altul care nu stie cum sa mai profite si sa stoarca bani. M-am saturat de ei". Si antipatia fata de clasa politica creste. Cand vine vorba sa-i votezi insa alegi raul mai putin… rau. Nu conteaza viata privata a politicienilor atunci cand oamenii ii voteaza. Potrivit sondajului CURS, 31% dintre respondenti au fost mai degraba in dezacord cu afirmatia de mai sus. 33% sunt barbati, cu un nivel de educatie peste liceu (36%) si cu venituri peste medie (36%). Zonele din care provin sunt Moldova (39%), Banat si Bucuresti (38%) si Transilvania (32%). Optiunea - mai degraba de acord au bifat-o 26% dintre romanii intervievati. Dintre acestia, 29% au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani si provin din mediul rural (27%). Numai 19% dintre romanasi au declarat ca sunt de acord total cu afirmatia. In dezacord total s-au aflat 14% dintre subiecti in timp ce 10% nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda. Rezultatele ilustreaza clar faptul ca toate actiunile, gesturile si cuvintele demnitarilor nostri sunt de interes public major.

BELSUG. Cele mai multe semne de intrebare cu privire la politicienii romani le ridica sumele de bani pe care acestia le detin si modalitatile prin care le-au castigat. Vorba unui... hai sa-i spunem deputat de aici, din tara: "Nu ne vom relansa decat prin munca, bani, bani si iar bani". Si nu putine sunt cazurile in care stai si te intrebi "oare ala unde isi tine banii? Cu siguranta are conturi grase in afara, poate chiar milioane bune!". Da! 77% dintre cei intervievati sunt de parere ca exista politicieni in Romania care au milioane de dolari sau de euro in conturi bancare din alte tari. 82% dintre ei sunt barbati, cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (81%), cu un nivel de educatie peste liceu (86%) si cu venituri peste medie (84%). Cei care nu au fost de acord cu afirmatia sunt in proportie de 5%. Zonele din care provin sunt Muntenia (10%) si Bucuresti (7%). Cu sau fara conturi "grase" in afara tarii, politicienii nostri sunt expresia vie a moralitatii si mentalitatii poporului din care s-au ridicat. Se spune despre ei ca starnesc furtuna intr-un pahar cu apa.

Click pentru a mari imaginea
Exista politicieni din Romania care au milioane de dolari sau euro in conturi bancare din alte tari?
  • 77% dintre respondenti, un procent incredibil de mare, cred ca exista politicieni care si-au trimis banii in conturi din strainatate
  • Doar 5% spun ca este fals
  • In timp ce, 18% au preferat sa se abtina de la comentarii
  • POLITICIANUL PERFECT


    Stim, stim! Nu exista! Dar daca ni s-ar cere totusi sa-i facem un portret, cum ar arata acesta? In primul rand, domnul politician perfect nu minte, dar nici nu spune adevarul. Omul politic trebuie sa fie modern in gandire, cu performante profesionale. Sub nici o forma un incompetent sau un ignorant. El trebuie sa fie un model pentru ceilalti oameni, sa aiba prestanta. Iar prestanta este data de profesionalism. Nu trebuie sa raspunda cu o intrebare la alta intrebare, nu trebuie doar sa para interesat, ci sa demonstreze ca il intereseaza.

    "VREM SCOALE CU PISCINA PENTRU TIGANII DIN ROMANIA"


    In 1996, un candidat independent la presedintia Romaniei, nu dam nume, a revoltat poporul roman prin deviza sa electorala: "Rog poporul roman sa stea cu mainile si picioarele departate ca sa-l patrund cu energia mea". In acelasi cadru, al alegerilor electorale, un deputat isi apara partidul: "Primul pas. Vom face scoale pentru tigani, cu internate, terenuri de fotbal si piscine, pentru a-i atrage spre invatatura". In aceste conditii, ce pretentii pot sa mai aiba romanii? Pe cine sa mai votezi daca cel care urmeaza sa te reprezinte nu e capabil sa articuleze o fraza inteleapta, sau macar corecta din punct de vedere gramatical?

    ALEA NU SE PUN!


    Declaratiile anuale de avere ale demnitarilor romani nu includ si conturile pe care le au in afara tarii. Nimeni nu vorbeste de ele si nu le justifica. Omul de rand nu stie de unde apar hotelurile, lanturile de magazine, iahturile, avioanele personale, vilele si mai ales zecile de mii, daca nu chiar milioanele de dolari din conturi. Degeaba incearca "ala din politica" sa se ascunda si sa raspunda cu indiferenta acuzatiilor care i se aduc. "Nu intereseaza pe nimeni de unde am eu banii si ce fac cu ei. Sunt castigati de mine si asta e problema mea. Nu are nimeni dreptul sa ma acuze", este cea mai des intalnita afirmatie. Ea nu este insa valabila si pentru romanul de rand. Parerea lui este clara. Daca pot sa justifice aceste averi prin munca, ideile si realizarile lor, vor fi felicitati. Daca nu, sa dea inapoi ce au furat.
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie