x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Deschideti-va sufletul!

Deschideti-va sufletul!

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    Claudia Daboveanu    |    05 Sep 2005   •   00:00
Deschideti-va sufletul!
CUCERIREA OBELISCULUI
Punct de plecare si punct terminus: Costinesti. Alfa si Omega folkului. Un cerc in care s-a invartit, intr-o armonie perfecta, poezia muzicii tinere.

Intrebarea retorica "Un’ te-ai dus tu, folkule?" si-a gasit un raspuns cat se poate de concret in prima saptamana de "Folk You!": la Costinesti, pe plaja din spatele Hotelului Forum. Declaram razboi kitschului! Folkul nu e doar muzica, ci si poezie. "Poezia muzicii tinere este conceputa pentru tinerii care gandesc si simt viata putintel altfel. Poate raspunsul nu va mai fi vanare de vant, cum spunea Bob Dylan", a spus Pittis in seara inaugurala a concertelor "Folk You!". Cei foarte tineri nu si-au pierdut sensibilitatea, bunul-simt, bunul-gust. Motu e foarte optimist in privinta lor. Sa curga muzica!

PUTIN ALTFEL. Primul sosit, Mircea Bodolan. Pittis il prezinta, apoi se-asaza cuminte pe-un scaunel, tot pe scena, si-l indeamna sa cante ceva din repertoriul lui Vali Sterian, caruia ii este dedicata prima intalnire folk de la malul marii. "Nu pot sa uit de marele meu prieten, Vali Sterian, asa ca nu-mi pot permite sa improvizez pe muzica lui!", a replicat Bodo(lan). In schimb, a fost prezent un alt mare absent: Dan Andrei Aldea. Cantecele sale, "Om bun" si "Balada cronicarului de muzica usoara", au fost intonate de Mircea si de Motu. Lumea il iubeste pe Victor Socaciu, cel mai tare facator de refrene. Canta cu el, ca stie versurile lui Paunescu de pe vremea Cenaclului. "Vin ai nostri,/Pleaca ai nostri/Noi ramanem tot ca prostii/aia hoti/astia hoti/Mama lor la toti/".

PERIPLU. "Ce a fost a fost, ce va fi va fi, uite c-a venit ultima zi…" Ne-am mutat la Obelisc, cu artisti, muzici, amintiri si emotii. Obeliscul pare un urias ceas solar rupt din vara asta zgarcita care de o luna nu mai arata orele. Cam pe unde era unu il vad pe Mircea Bodolan pasind agale peste sinele de tren de la Costinesti. Pe la cifra doi, nu-mi striga niciodata de Emilian Onciu si Octavian Bud (dar eu tot stiu!), chiar daca la trei cineva mi-a furat gutuia din geam. Sper ca e Nica Zaharia. In orice caz, la patru renunt sa caut hotul pentru ca nu mai stiu incotro se afla apusul. Nu-i numic, imi zice Marius Batu. Ducu Bertzi aproba tacut. Ma mir. El care voia intruna alt si alt decor...

Ca tot zice c-a pasit intr-un nou cincinal, Alexandru Andries il trimite la razboi pe Ion, ca sa nu-i manance cascavalul de la telejurnal. E doar o presupunere. Ce-o zice Miruna, nimerita asa, nitam-nisam, intre el si Mircea Vintila. Nu de alta, da’ e deja sase. Adica, sase ca vine! Alifantis, Nicu. Ca la biblioteca "Sadoveanu", ca-i aproape de Piata Romana. Sapte ursitoare imi fac semn ca trece Florin Chilian. Poarta o esarfa. Bine ca nu l-a vazut Mircea Baniciu. Oricum, el trece pe acolo la opt. Noua. Da, noua, noua tuturor Victor Socaciu ne aduce o caruta cu flori. Da’ o lasa la mine la poarta. Ma duc sa vad ce-i cu ea. "Actorul a iesit pe strada", aud pe cineva in urma mea. "Cred ca ma confundati", ii zic, dar Vasile Seicaru nu se lasa. Mi-ar face placere sa mai stam de vorba, dar ma asteapta Doru Stanculescu sa mergem in Sambala. Facem un ocol, si pe la unspe le luam cu noi pe Magda Puscas si Tatiana Stepa. Doar ea, Maria Gheorghiu, stie cat imi e de greu sa-mpart lumea mea in doua. Dar o fac. Toate bune, doar ca nu stiu ce sa ma fac cu Dinu Olarasu. Imi zice sa-l sun ba dupa doua, ba dupa trei, ba dupa patru! Ii vom suna pe toti, la ceas de taina si ne vom intalni mereu. Acum si-altadata…

"Om bun, deschide-ne poarta/Da-ne o coaja si nu ne goni/Iti schimb iti vom alunga tristetea/Cu vesele cantece si poezii." Terasa Hotelului Forum din Costinesti, gazda serilor de folk si vis. Undeva intre mare si cer, a fost cutia de rezonanta a unei uriase chitari mangaiate de nevazute degete de inger. Am spus "Folk You" si ni s-a raspuns "Folk You too!"
×
Subiecte în articol: editie de colectie