x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Despre bani si alti demoni

Despre bani si alti demoni

de Florina Zainescu    |    04 Iul 2005   •   00:00
Despre bani si alti demoni
INTELEPCIUNEA POPULARA
Multi dintre romani cred ca banii sunt "ochiul dracului" si ca ei nu aduc fericirea. Cu toate acestea, conationalii nostri nu sunt dispusi sa dea de pomana nici un capat de ata.

Ridica-ti privirea din ziar si uita-te la cel ce sta in dreapta ta in autobuz sau la terasa, la masa de alaturi… Cred ca poti sa ghicesti ce-i trece prin cap gospodinei ce se indreapta catre piata, pensionarului cu privire pierduta sau pustoaicei imbracate dupa ultima moda… "Oare am destui bani sa ..", "daca as avea bani", "trebuie sa fac rost de bani ". Ca in societatea actuala totul se invarte in jurul banilor nu este o surpriza pentru nici unul dintre noi.

PIEI, SATANA! Si cu toate acestea, 60% dintre romani se declara convinsi ca "banul este ochiul dracului", releva sondajul realizat de Curs pentru Jurnalul National.

Lor le tin isonul alti 26% dintre locuitorii plaiurilor mioritice care sunt "mai degraba de acord" cu aceast dicton nascut din intelepciunea populara. Cei mai inclinati sa le dea dreptate stramosilor sunt oamenii de la tara (88%).

Interesant este ca procentul celor cu venituri peste medie, care considera ca gologanii sunt un mar al discordiei si te imping la rele, este aproape egal cu cel al saracilor care cred asta - 84%, comparativ cu 87%. Numai 11% dintre oraseni si 9% dintre romanii care locuiesc la tara recunosc ca iubesc banii.

Sunteti de acord cu urmatoarea afirmatie/proverb: Cand ai bani si-ti merge bine, toata lumea-i neam cu tine?

  • 62% dintre persoanele care nu au terminat liceul sunt total de acord cu afirmatia ca "banul este ochiul dracului", in timp ce acest lucru este aprobat de 55% dintre cei cu studii superioare
  • Varstnicii care aproba total afirmatia sunt mai numerosi (63%) fata de tinerii cu varste intre 15 si 30 de ani (56%)
  • FERICIRE. Dar cand se pune problema daca este adevarat ca banii nu aduc fericirea, parerile sunt ceva mai fractionate. Conform sondajului Curs, 34% dintre cei intrebati s-au declarat total de acord cu aceasta afirmatie.

    31% dintre romanasii nostri nu au fost insa la fel de transanti, afirmand ca "sunt mai degraba de acord" cu acest dicton. Nici cei constienti ca totusi banii te ajuta sa-ti platesti facturile si sa-ti indeplinesti capriciile nu au fost foarte clari in raspunsuri. 24% dintre conationalii nostri s-au fofilat spunand ca manifesta "mai degraba dezacord" fata de ideea ca banii nu aduc fericirea, doar 9% fiind siguri ca averea iti "lumineaza" viata. Este insa surprinzator ca numai 8% dintre romanii cu venituri sub medie sunt ferm convinsi ca bogatasii duc o viata minunata, in timp ce 35% sustin sus si tare ca daca ai bistari nu esti fericit. Oare avem de-a face cu vulpea care nu ajunge la struguri? Sau este doar un zvon raspandit de cei bogati pentru ca cei saraci sa nu fie invidiosi?!

    TRISTETE MARE. Cotidianul francez Le Monde a publicat anul trecut concluziile unui studiu international conform caruia romanii, rusii si armenii sunt cei mai nefericiti oameni.

    Cercetarea s-a facut pe un esantion reprezentativ al populatiilor din peste 60 de tari, in intervalul 1999 - 2001 si a demonstrat ca oamenii cei mai fericiti nu traiesc in cele mai bogate tari din lume, dar provin, majoritatea din emisfera sudica. Nigerienii s-au dovedit a fi cei mai fericiti, fiind urmati de mexicani, venezueleni, populatia Salvadorului si cea din Puerto Rico.

    La polul opus al clasamentului ne regaseam noi, alaturi de armeni si rusi. Aceasta concluzie arata clar ca nu exista o legatura directa intre bogatie si bunastarea psihica, scrie Le Monde.

    HAPSANI. Dar chiar cred romanii ca banii sunt ochiul dracului si ca ei nu aduc fericirea?!

    Putin probabil avand in vedere ca 51% din cei intervievati de Curs s-au declarat "total de accord" cu proverbul "frate, frate, dar branza-i pe bani", iar alti 27% sustin ca sunt "mai degraba de acord" cu asta. Adica nu ne plac banii, dar n-am renunta la ei nici in ruptul capului. Atunci sa nu ne mai miram ca 91% dintre locuitorii plaiurilor mioritice considera adevarat proverbul "cand ai bani si-ti merge bine toata lumea-i neam cu tine".

    Sunteti de acord cu urmatoarea afirmatie/proverb: Frate, frate, dar branza-i pe bani?

  • Barbatii sunt mai materialisti decat femeile: 54% dintre ei sunt total de acord cu proverbul, in timp ce ponderea femeilor care aproba afirmatia este de 48%
  • Oltenii sunt cei mai zgarciti: 62% dintre ei sunt total de acord cu afirmatia, spre deosebire de moldoveni, care aproba afirmatia in proportie de 34%
  • ×
    Subiecte în articol: bani banii acordare editie de colectie