x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Dialog spiritual

Dialog spiritual

de Costin Anghel    |    16 Oct 2006   •   00:00
Dialog spiritual
SPIRITISM
Bogdan Petriceicu Hasdeu a ajuns sa faca spiritism de dragul fiicei.

Mesajul ei: "Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Iulie Hasdeu".

Romaneste spus: sunt bucuroasa, te iubesc, ne vom revedea; asta ar trebui sa-ti fie de ajuns, semnat Iulia Hasdeu. Nimic deosebit pana aici, pana cand afli ca de fapt aceste cuvinte au fost scrise de B.P. Hasdeu aflat intr-un fel de transa, la sase luni de la moartea fiicei sale, Iulia. Chiar Hasdeu descrie amanuntit intamplarea.

EXPERIENTA MISTICA. "Trecuse sase luni de la moartea fiicei mele. Era in Martie: iarna plecase; primavara nu sosea inca. Intr’o seara, umeda si posomoranta, sedeam singur in odaie langa masa mea de lucru. De ’nainte-mi, ca intotdeauna, era o testea de hartie si mai multe creioane. Cum? nu stiu, nu stiu, nu stiu; dar fara ca s’o stiu, mana mea lua un creion si ii rezema varful de luciul hartiei. Incepui a simti la tampla stanga batai scurte si indesate, intocmai ca si cum ar fi fost intr’ansa un aparat telegrafic. Deodata mana mea se puse in miscare fara astampar. Vreo cinci secunde cel mult. Cand bratul se opri si creionul cazu dintre degete, ma simtii desteptat dintr’un somn, desi eram sigur ca nu adormisem. Aruncai privirea pe hartie si citii acolo foarte limpede. «Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire». Iulie Hasdeu. Era scris si iscalit cu slova fiicei mele. Ce sa fie?"

O experienta ce va creiona traseul spiritual al vietii marelui carturar. Sedintele de spiritism au devenit o parte integranta a vietii lui Hasdeu. Despre scriitor se spune ca si in biroul sau de director de la fostul sediu al Arhivelor Nationale practica spiritismul. Caiete intregi aflate in depozitele Arhivelor Nationale stau marturie experientelor sale mistice. Pe fiecare fila stau mazgalite cuvinte aparent fara noima. Ele reprezinta de fapt mesajele Iuliei catre tatal sau.

STIINTA NEMURIRII SUFLETULUI

Bogdan Petriceicu Hasdeu explica pentru cei ce aveau sa-i urmeze ce inseamna "stiinta sufletului". "Dumnezeu, Nemurirea, Destainuirea. Cand noi zicem «Stiinta sufletului» nu intelegem stiinta despre suflet a celor invatati, ci stiinta cuprinsa in sufletul fiecarui om, oricat de neinvatat: religiunea. Si cand zicem «religiune» nu intelegem vreo religiune deosebita, ci intreitul sambure al tuturor religiunilor cate au fiintat vreodata sau fiinteaza pe fata pamantului: Dumnezeu, Nemurirea, Destainuirea. Unica religiune care se intemeiaza pe aceste trei principii, fara nici un alt amestec, este Spiritismul", considera Hasdeu.

PE URMELE UNUI VIZIONAR ILUSTRU NUMIT HASDEU

In volumul "Protocoalele Sedintelor de Spiritism", editie alcatuita de Mircea Colosenco si Jenica Tabacu, carte aparuta la Editura Saeculum I.O., in anul 2000, autorii descriu personalitatea marelui carturar si experientele spirituale ale acestuia. Autorii spun ca "Bogdan Petriceicu Hasdeu este acea personalitate vizionara unica, cu deschideri enciclopedice si de eruditie, care a explorat spatiile/ timpurile terne/ eterne pe verticala-orizontala, teoretizand/ experimentand intr-o efervescenta neostoita ale micro-macro-cosmosului uman/ universal". In paralel cu activitatea social-intelectuala curenta, el a desfasurat actiuni singulare de cunoastere arhetipala a vietii prin experiente de evocare/ invocare a spiritelor mortilor. El considera ca "spiritismul nu alcatuieste o credinta aparte, nu e noua, caci dogmele sale sunt sadite in inimi de cand omenirea si nu este aparte, de vreme ce aceste dogme sunt impartasite de ori ce alta religiune (...)".

MICUL TEMPLU AL IULIEI

Sedintele de spiritism ale lui B.P. Hasdeu s-au desfasurat la domiciliul acestuia din Bucuresti, la sediul Arhivelor Nationale, in biroul directorului, la Cimitirul Bellu - in cavoul Iuliei Hasdeu si la Campina, in incinta castelului sau. Cavoul Iuliei Hasdeu era considerat de tatal sau drept "Micul Templu". Pe marmura sta scris: "cu voia lui Dumnezeu, s-a savarsit acest templu spiritis intocmai dupa planul dat cu toate amanuntele date de Iulia Hasdeu, executant fiind B.P. Hasdeu (...)".

×
Subiecte în articol: hasdeu editie de colectie